A sörforradalomnak aposztrofált gasztronómiai fellendülés az elmúlt ötven évben az IPA és a komlós sörök, illetve a sour ale-ek térnyerését jelentette. Volt azonban a XIX. században is egy hasonló sörforradalom, ami a lágersörök világhódításához köthető. A Dreher-féle bécsi láger és az első aranyszínű világos tükrösen tiszta láger, a Pilsner Urquell mellett két új német világos sörtípus jelent meg a sörfőzdék kínálatában. Az egyik a dortmunder export, egy malátásabb, kevésbé komlózott, erősebbre főzött világos sör. A másik a müncheni Spaten sörgyár innovációja a helles.
A barna sör alkonya
Míg a Pilsner Urquell az 1900-ban rendezett párizsi világkiállításon nagydíjat nyert, addig Münchenben és Bajorországban az édeskésebb, malátás barna sörök voltak még a hitleri érában is közkedveltek. A limonádéval fele-fele arányban kevert sörmix, a Radler Kugler úr-féle, 1912-ben kevert eredeti változata is még barna sörrel készült.
A Spaten sörgyár a söripari fejlesztésekben élen járt. Náluk alkalmazták először a Linde-féle hűtőgépet, amivel a sör hűtése sokkal egyszerűbb és jobban szabályozható volt. Az egyre növekvő termelés miatt új piacok után néztek, ahol már a pilzeni és a fentebb említett dortmunder export tért hódított, így a müncheni sörfőzők is készítettek egy világos sört. A Spaten Helles százharminc évvel ezelőtt, 1894. március 21-én került először a söröskorsókba, de ekkor még csak az észak-német területen árusították. A müncheniek a következő év nyarán, 1895. június 20-án kóstolhatták először. Innen indult világhódító útjára, hisz a cseh pilzeni mellett ez a lágersörfajta az „őse” a mai világos lágereknek szerte a világon. A bajor eredeti Spatent semmiképp se tévesszük össze a magyar gyártású licenc Spatennel. A két sör teljesen más minőséget képvisel.
Milyen a jó helles?
Míg a pilzeni típusú sörök komlódominánsak, addig a helles csak visszafogottan keserű. Egy Pilsner Urquell keserűértéke 39 IBU, addig egy jó helles a 16-22 közötti IBU tartományban van. Már illatában is a mézes, enyhén muskotályosan szőlős malátásság és a zöldséges, fűszeres nemeskomlók aromája érződik. Színe a sárga és a világos aranyszín között változhat. Közepesen testes, 4,5 (máshol 4,7) – 5,4 százalék közötti alkoholtartalmú.
Ízeiben is lekerekedett, könnyed, édes malátás, gabonás kenyeresség és frissítő, semmiképp sem harsány keserűség jellemzi. Mérsékelten szénsavas, nem telít el túlságosan, kerek, letisztult ital.
Ahogy az USA-ban egy főzde kínálatából nem maradhat el az IPA, úgy Bajorországban minden sörfőzde kötelező portékája a helles. A leghíresebbek az ötletgazda Spaten mellett a többi nagy müncheni sörgyár (Augustiner, Hacker-Pschorr, HB, Löwenbräu, Paulaner) hellesei, de remek darabok a kolostori változatok (Weltenburger, Andechser, Kloster Scheyern stb.) vagy más vidéki bajor főzdék (pl. Tegernseeer) által készített hellesek. Igazán nem tudunk mellényúlni, ha ott jártunkban csapolt hellest iszunk. Mind kiváló frissítő és remekül illik a helyi klasszikus hideg vagy meleg fogásokhoz, a csülöktől, a perecen át a könnyű salátákig, ízes sajtokig.