A Ceausescu-korszak tönkretette a román fennhatóság alatt álló területek vendéglátását is, megannyi más irányú kártétel mellett. Negyed évszázad kellett ahhoz, hogy meginduljon a tágan értelmezett Erdélyben az a fajta pezsgés, aminek Belső-Magyarországon egy bő évtizeddel hamarabb örvendhettünk. Más volt a starthelyzet a rendszerváltás hajnalán. Sok bírálat éri a Venesz József nevével fémjelzett Kádár-korszakbeli vendéglátást, joggal egyébként, de még ez a standardizált, lebutított ételkínálat is fényévnyivel volt az előtt, amit akkoriban Temesváron, Kolozsváron vagy Brassóban kínáltak, hogy azokról a városokról beszéljek, melyek vendéglátásáról még élő emlékeim vannak.
A cukrászat sem volt kivétel, a kor desszertszalonjaiban ahhoz hasonlatos margarinos, nehézkes, túlédesített szörnyűségeket lehetett kapni, mint ami még ma is előfordul a gúnyhatáron belüli alsókategóriás egységekben. A talán legnépszerűbb sütemény, az itt-ott ma is forgalmazott „Savarin”, a Rum Baba rokona, kivételnek számított a maga könnyedségével. (Elkészítési módját magyarul lásd például ITT) Kedveltük a Diplomatot is, ezt a piskótás-tejszínhabos-gyümölcsös süteményt, melynek nem kevés receptjét lelhetjük meg mind a youtube-on, mind különböző receptoldalakon. Igazán meggyőző változatot egy helyen volt szerencsém kóstolni a nemrégiben, az aradi Lolita cukrászdában.