Bronz helyett kabalababát kaptak

Ha már az olimpiai kvóta elúszott, legalább éremmel utazzunk haza Kvangdzsuból, a 18. vizes világbajnokságról, és ne csak egy kabalafigurával, ahogy Keszthelyi Rita, a női pólóválogatott csapatkapitánya könnyeit nyeldesve mondta szerdán a spanyolok ellen elveszített elődöntő után. Ehhez pénteken meg kellett volna verni Ausztráliát a bronzmérkőzésen a Nambu egyetem uszodájában, de nem sikerült, 10-9-re kikaptunk. A szomszédos medencében — miközben hullottak a világcsúcsok — Telegdy Ádám hetedik lett.

Ch. Gáll András (Kvangdzsu)
2019. 07. 27. 11:36
KESZTHELYI Rita
Keszthelyi Rita okkal csalódott, ő is többet remélt ettől a világbajnokságtól Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenfél nem nyeretlen kétévesek gyülekezete, az első női vb-t 1986-ban, Madridban Ausztrália nyerte, legutóbb négy éve Kazanyban voltak a négy között az auszik, negyedikek lettek, ilyen végkifejlettel most is kiegyeztünk volna.

Csakhogy nem úgy kezdődött a meccs, 3-0-ra elhúzott az ellenfél, igaz, utána mi lőttünk négy gólt zsinórban. Hiába, nők, mondta egy sokat tapasztalt, enyhén szexista beállítottságú kolléga.

Váltott vezetéssel haladtunk, az utolsó negyed Gurisatti góljával indult, nem értettük, miért érvénytelenítette a kanadai bíró. Halligan ejtését Gangl benézte, 7-9-nél látótávolságon kívül került a bronzérem. Keszthelyi lövését Palm a lécre tolta, Webster akciógólt lőtt (7-10), ezzel úgy tűnt, érdemben véget is ért a meccs, de 10-9-re feljöttünk. Vályi hihetetlen módon kihagyta a meccslabdát, azaz Palm védett, Bíró Attila szövetségi kapitány pedig a kispad támláját verte a két öklével dühében. És még mindig volt hátra két perc! Gangl mindent fogott, fél perccel a vége előtt megint kihagyhatatlan helyzetbe kerültünk – Szilágyi és Keszthelyi egy támadáson belül –, de elhibáztuk, és győzött Ausztrália. Oda a bronzérem, ami 2013 óta az első lehetett volna vb-n.

Keszthelyi Rita okkal csalódott, ő is többet remélt ettől a világbajnokságtól
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bíró Attilától azt kérdeztem, hogyan lehet ép ésszel kibírni egy ilyen balszerencsés vereséget.

– Néhány sör segítségével. Az elején jobbak voltak az ausztrálok, de aztán kiegyenlítettünk, majd a végén még egyszer visszajöttünk háromgólos hátrányból, ám kihagytuk a lehetőségeket ahhoz, hogy ötméterespárbajra mentsük a meccset. Minimálisan voltak jobbak az ausztrálok, illetve nem is voltak jobbak. Ott vagyunk a világ négy legjobb csapata között, de nyilván csalódott vagyok az elvesztett bronzérem miatt. Lesz még két lehetőségünk kijutni az olimpiára, először a januári budapesti Eb-n, majd utána a világselejtezőn. Nem is kérdés, hogy ott leszünk Tokióban.

Női vízilabda bronzmérkőzés: Magyarország–Ausztrália 9-10 (3-3, 3-4, 1-1, 2-2 ) Góldobóink: Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Leimeter, Csabai, Parkes, Szilágyi.

Világcsúcsok a középfutamban. Tegnapra nem jutott esélyes döntősünk az úszóversenyeken, de azért nem unatkoztunk. Kezdésként a fekete bőrű amerikai Simone ­Manuel tréfálta meg 100 méter gyorson az esélyeseket, az ausztrál Campbellt és a svéd Sjöströmöt, majd elkezdtek zuhogni a világcsúcsok. Száz méter pillangón az új Phelps, az amerikai ­Caeleb Dressel törölte le nagy elődjét a listáról 49.50-es idejével, majd honfitársnője, az alig 17 éves Regan Smith úszott 200 háton 2:03.35-ös rekordot. Nem is olyan régen azt hittük, Egerszegi 2:06.62-es világcsúcsát sohasem fogják megdönteni, aztán… Dressel mögött a harmadik idővel (50.95 mp) került a mai döntőbe, háton pedig az ötödik (2:07.48 p), Burián Katalin a nyolcadik (2:09.40 p) idővel lett finalista. De még nem volt vége: 200 mellen az orosz Anton Csupkov is berántott egy világcsúcsot, a tegnapi harmadikat. Közben Telegdy Ádám hetedikként ért célba a 200 hát döntőjében, Milák pedig csak annyit mondott, hogy jó volt az úszása, és ma a száz pillangó döntőjében tapadni fog Dresselre.

Kristóf nem szokott a levegőbe beszélni.

Úszás, világbajnokok, 100 m női gyors: Simone Manuel (amerikai) 52.04 mp; 200 m női mell: Julija Jefimova (orosz) 2:20.17 perc; 200 m férfi hát: Jevgenyij Rilov (orosz) 1:53.40 perc …7. Telegdy Ádám 1:56.86 perc; 200 m férfi mell: Anton Csupkov (orosz) 2:06.12 perc, világcsúcs; 4x200 m férfi gyorsváltó: Ausztrália 7:00.85 perc.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.