Megörökölte Széchy edzésterveit

Gyárfás Tamást kikosarazta, a jelenlegi úszóelnöknek, Wladár Sándornak nem mondott nemet: Szabó József egy hete tagja a Magyar Úszóhírességek Csarnokának. Fordulatokban bővelkedő életében Joe – ahogy az uszoda ismeri – volt már zöldséges, idősgondozó, akkreditáció nélküli edző a riói olimpián, a Fortuna diszkó partiarca. Jelenleg úszóiskolát vezet, és magányosan éldegél egy óbudai lakóparkban.

2019. 12. 22. 8:05
null
A helyszín, amely végigkíséri az életét Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hét éve iktatták be a Nemzetközi Úszóhírességek Csarnokába, de csak a múlt héten választották be a magyar hírességek közé. Korábban miért utasította vissza a megtiszteltetést, hogy próféta legyen a saját hazájában?

– Mert zavaros volt a víz az uszodában. Négy-öt éve érkezett már felkérés a Magyar Úszószövetség vezetőitől, de nemet mondtam. Mit szépítsem? Nem volt jó a viszonyom Gyárfás Tamással.

– Eufemisztikus megfogalmazás azok után, hogy Gyárfás beperelte.

– Az egyik internetes portálon nyilatkoztam – többek között – róla is, de belém kötött, mert szerinte nem tudom bizonyítani az állításaimat. Na mindegy, utólag sem bánom. Sosem volt jó a kapcsolatunk. 1993-ban, Zemplényi György eltűnése után választották meg elnöknek, az elején jó fiú volt, de aztán folyamatosan csesztette az Öreget (Széchy Tamást – a szerk.), Darnyit, mindenkit. Képzelje el, 2001-től kezdve már nem nagyon engedték le az Öreget az uszodába, és nem azért, mert beteg volt.

– Mintha nem lenne szerencséje az úszóelnökökkel: a 2017-es hazai világbajnokság előtt kért jegyet a szervezőktől, de csak egyet kapott, és azt is egy meghatározott versenynapra…

– És köszöntem szépen, nem kértem. Bienerth Gusztáv volt az elnök akkoriban. Úszóként jártam már három világbajnokságon, s talán megyek még később is. A mostani elnökkel, Wladár Sándorral kifejezetten jó a kapcsolatunk.

– Ha csak az úszás utáni életét vesszük, bámulatos a sokoldalúsága: volt zöldséges, idősgondozó, akkreditáció nélküli edző az olimpián…

– 1992-ben nem jutottam ki a barcelonai olimpiára, és utána döntöttem el, hogy abbahagyom az élsportot, 1992 őszétől nem úsztam. A zöldségestörténet már 1989-ben kezdődött, amikor kaptam egy kis zsozsót a szöuli olimpiai aranyért, és azt befektettem.

– Egy pillanat! Már az is csoda volt, ahogy Szöulba kijutott. Előtte csak negyedik lett az országos bajnokságon. Ez mennyire tűnt szabályosnak?

– Az úszószövetség elnökségének kellett jóváhagynia a csapatnévsort. Az Öreg mindenkit meggyőzött arról, hogy az első négynek ki kell mennie Szöulba: két versenyző százon, a másik kettő pedig kétszázon indult. Nagy zsugás volt az Öreg! Kétszáz mellen első lettem, Szabó Péter nyolcadik, százon Güttler Károly ezüstérmes lett, Debnár Tamás pedig ötödik. Az eredmények őt igazolták.

– Hogyan lett idősgondozó?

– Lakótársak voltunk egy öreg bácsival, aki megkérdezte, hogy tudok-e olyan embert, aki segít neki heti háromszor bevásárolni, ügyeket intézni. Végül én lettem a megoldás, és ez így ment 2015-ig.

– Majd hirtelen feltűnt a riói olimpia előtt mint edzője. Állítólag nem tudott bejutni az olimpiai faluba és a versenyre sem, mert nem kapott akkreditációt.

– Így igaz. Pedig Gyárfás szokás szerint mindent megígért. Szóval „nyaraltam” két hétig Rióban.

– Szilágyi szereplése kudarc volt, lemaradt a döntőről, mindenki többet várt azok után, hogy az olimpia évében ezüstöt nyert az Eb-n.

– Én is többet vártam tőle. De volt egy családi konfliktus, ami nem jött jókor.

– Ha már szóba hozta, állítólag volt kapcsolata Gyarmati Eszterrel, Liliána későbbi édesanyjával, aki hozzáment az ön korábbi edzőtársához, a gyorsúszó Szilágyi Zoltánhoz.

– Persze hogy volt. Zoli nem köszön nekem, pedig ő csábította el tőlem Esztert 1993-ban. De mindegy, túltettem magam rajta.

– Ezek után elég abszurd, hogy Szilágyi Zoltán Szabó Joe-hoz vitte úszni a lányát.

– Ebből nem csináltam ügyet. Liliána a mi iskolánkban nőtt fel.

– Ha most jönne egy felnőtt versenyző?

– Nem vállalnám el a felkészítését. De boldog lennék, ha valamelyik tanítványomat én segíthetném fel az olimpiai dobogóra. Tiszta szívemből kívánom a nálunk edző gyerekeknek, hogy egyszer átéljék azt, amit én.

– Ha egyik-másik befutna, sokkal jobban megélne az úszásból, mint annak idején a nevelőedzője. Elüzletiesedett a sportág. Ha ez a nyolcvanas, kilencvenes években történik…

– Ne is folytassa! Rengeteg pénzt kereshettünk volna! Mi a dicsőségért sportoltunk, nem a pénzért. A pénz a labdarúgóké volt, nekünk a dicsőség jutott.

– Korán, már huszonhárom évesen abbahagyta. Megbánta? Ma több úszó a végletekig kihasználja a sporttámogatási rendszer előnyeit.

– A mi időnkben nem volt sporttámogatási rendszer… Tizenkét éves korom óta az Öreg csoportjában úsztam. Kemény volt, higgye el! Nem bírtam tovább elviselni. Szombatonként úgy viselkedtünk, mint a rabok, akik hirtelen kiszabadulnak a börtönből: baromkodtunk és iszogattunk rendesen, gyakran feltűntünk a Fortuna diszkóban. Másnap pihentünk, aztán hétfőn kezdődött elölről az edzés.

A helyszín, amely végigkíséri az életét
Fotó: Havran Zoltán

– Hízásra hajlamos úszóként tartották számon. Bántotta a kritika?

– Amikor elengedtem magam, ettem-ittam, néha felszaladt egy-két kiló. Rám szólt az Öreg: reggel egy alma, délben egy alma, este egy pohár tej és egy alma. Le is jött rólam öt kiló két nap alatt. Megmozdulni nem tudtam, de legalább hoztam a súlyomat.

– Van, amit átvett Széchy módszereiből?

– Bizonyos elemeit. Megörököltem az edzésterveit 1972-től 2000-ig, Hargitaytól Czenéig. Soha nem felejtem el, amikor Hares (Hargitay András – a szerk.) megkérdezte az Öreget: hogyan lehet az, hogy ez a dagadt gyerek, mármint én, ugyanolyan időt úszik, mint ő. „Azért, András, mert én ennyit fejlődtem!” De mondok mást! 2016-ban a riói olimpia előtt félrehívott Széles Sanyi (Gyurta Dániel akkori edzője – a szerk.), és elmondta, hogy továbbfejlesztette Széchy hajráját, és ennek köszönhetően nyert Gyurta a londoni olimpián. Sanyitól is megörököltem az edzésterveit.

– Elméletben már a világ egyik legjobb edzője.

– Ha néhány edzésterv elég lenne ehhez…

szerint sem elég, legalábbis elküldte Petrov Árpádot, mert úgy érezte, hogy nem nőtt fel a feladathoz.

– Ha Katinka időben megkérdez, én ugyanezt tanácsoltam volna neki.

– Mikor egy hete beiktatták a magyar úszóhírességek közé, Darnyi Tamás kiemelte a laudációjában, hogy még mindig úsznak hetente egyszer-kétszer a Komjádiban.

– Próbálom úgy alakítani, hogy a három is beleférjen. Néha csatlakoznak az öttusázók, Rónás Árpi, Apáti Zoli és Horváth „Popeye” Attila. De előfordult, hogy Gécsek Tibi is lejött a Komjádiba, alig hittem el, hogy ilyen jól úszik egy nehézatléta.

– Mit csinál egy olimpiai bajnok úszó, amikor nem az uszodában van?

– Olvasgatok otthon, a Google-lal kinyílt a világ, itthon is elérek szinte mindent, ritkán járok moziba. Dumálok a szomszédokkal, a haverokkal. Az olimpiai járadékból vettem egy lakást a Pók utcai lakótelepen, de azt már eladtam, 2007 óta egy óbudai lakóparkba költöztem. Egyedül élek.

– Jó ez így?

– Jobb így talán. Egyre inkább azt érzem, hogy az edzői hivatáshoz nehezen társul kiegyensúlyozott magánélet. A házasságom is arra ment rá 2008-ban, hogy rengeteg energiát fordítottam az úszóegyesületre. Mindig értetlenkedett az asszony, hogy már megint hova megyek, mit csinálok. Lehet, hogy ez neki semmi, nekem viszont az volt az életem, és ez azóta sem változott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.