Kubaláék Barcelonája óta a Leipzig a legjobb „magyar csapat”

Tegnap óta három magyar válogatott labdarúgója van a Bundesliga élklubjának, az RB Leipzignek, amelyhez Gulácsi Péter és Willi Orban mellé Szoboszlai Dominik csatlakozott. Ilyen erős klubban legalább három magyar legutóbb Barcelonában futballozott, amikor Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor erősítette a katalánokat. A kettő között is léteztek külföldi gyűjtőhelyei a magyaroknak, de ezek sokkal szerényebb klubok voltak.

Magyar Nemzet
2020. 12. 18. 9:16
Bajnokok Ligája, Szoboszlai
Szoboszlai csapatának nem sok babér termett a Bayern ellen Fotó: EPA/Lukas Barth-Tuttas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön vált hivatalossá, hogy az RB Leipzig 20 millió euróért – amely magyar játékosért átigazolási rekord – megvette osztrák testvérklubjától, a Salzburgtól Szoboszlai Dominiket . A húszéves középpályást ismerős arcok fogadták Lipcsében, hiszen az idén Bajnokok Ligája-elődöntős együttesben a magyar válogatott és Willi Orban is hivatalosan kijelölt csapatkapitány-helyettese Marcel Sabitzernek.

A Leipzig az eddigi négy Bundesliga-idényéből háromszor a dobogón végzett, és jelenleg is a címvédő Bayern München egyik legnagyobb kihívója. A legerősebb bajnokságokban ilyen egyértelműen élcsapatnak számító klubban most először szerepel legalább három magyar labdarúgó az 1961-es Barcelona óta. Abban az évben a katalánok Kubala, Kocsis és Czibor vezérletével történetük során először játszottak BEK-döntőt. Utóbbi kettőt kísértette a múlt a berni fináléban, amelyben ugyanúgy 3:2-es vereséget szenvedtek a Guttmann Béla vezette Benficától, mint az Aranycsapattal az 1954-es vb aranymeccsén a németek ellen.

Ezután a katalánok magyar triója szétszéledt, egyedül Kocsis maradt a csapatnál 1966-ig. Azóta több helyen tobzódtak a magyarok, de sokkal szerényebb együttesekben. A belga Geelnél öt magyar is volt az 1999–2000-es idényben, amelyet Pető Zoltánnal és Lendvai Miklóssal kezdett a klub, aztán féltávnál csatlakozott hozzájuk Fehér Csaba, Preisinger Sándor és Szekér István is, de a kiesést velük kiegészülve sem kerülték el.

A Bundesligában kétszer is volt egyidejűleg több magyar egy csapatban, mint most Lipcsében, mindkétszer Cottbusban. Az első fecske, Miriuta László vezére volt az élvonalba 2000-ben feljutott együttesnek. Ekkor érkezett mellé Sebők Vilmos, Mátyus János és Horváth Ferenc, bár utóbbi csak fél évet kapott. A megmaradt trióból a 2001–2002-es évadban lett újra négyes, amikor Vincze Ottót szerződtette a Cottbus.

Hollandiában a NAC Breda volt a magyarok kedvence. Az élvonalba 2000-ben visszajutott csapat Babos Gáborral és Fehér Csabával erősítette meg a keretét, majd egy évvel később Pető Tamást is leigazolta. 2003-ban a negyedik helyen végzett az együttes, amelyre a nagyágyúk is felfigyeltek: Babost a Feyenoord, Fehért a PSV Eindhoven vitte el.

Angliában Liverpoolban ott volt egyszerre Németh Krisztián, Gulácsi Péter és Simon András, de ők nem az első csapat keretéhez tartoztak, így itt nem jöhetnek számításba. A szigetországban csak a másodosztályban volt egyszerre három magyar egy klubnál felnőtt szinten: 2007-ben Buzsáky Ákos, Tímár Krisztián és Halmosi Péter futballozott a Plymouth Argyle-ban. Mind alapemberek voltak, Buzsákyt a később feljutott Queens Park Rangers igazolta át, Halmosiért a Hull City kétmillió fontot fizetett, Tímár pedig csapatkapitány lett a klubban.

Sikersztori volt Belgiumban a Genk kísérlete a magyarokkal. 2007-ben Tóth Balázs, 2008-ban Tőzsér Dániel, 2009-ben Köteles László igazolt az együtteshez, amelyben akkoriban bontogatta szárnyait Thibaut Courtois és 2011-ben bajnok lett a csapat és bejutott a Bajnokok Ligájába, ekkor azonban Tóth már nem volt a keret tagja, Tőzsér viszont a csapatkapitányi tisztségig vitte.

Az utóbbi években Lengyelországban a Lech Poznan számított magyar találkozási pontnak, hiszen 2015 tavaszán Lovrencsics Gergőhöz Kádár Tamás és Holman Dávid is csatlakozott. A lehető legjobbkor, mivel akkor lett lengyel bajnok a klub. A legfrissebb példa pedig Szlovákiában a DAC, amelynek jelenleg is három magyarja van, Kalmár Zsolt, és Vida Máté, de Dunaszerdahely az erős magyar kötődése miatt más megítélés alá esik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.