A FIFA-elnök betartotta az ígéretét, és beszélt a büntetésekről is

A FIFA-elnök, Gianni Infantino a helyszínen nézte meg a Magyarország–San Marino mérkőzést, a Nemzeti Sportnak pedig exkluzív interjút adott, amelyben beszélt a zárt kapus büntetésekről, a kétévenkénti vb-rendezésről és a Szuperligáról is.

Magyar Nemzet
Forrás: Nemzeti Sport2021. 11. 13. 14:34
This handout picture released by FIFA shows FIFA President Gianni Infantino speaking during a Council meeting of the World's football governing body at the Home of FIFA in Zurich, on October 20, 2021. - The International Football Federation (FIFA) will hold a summit on December 20 to consider its controversial proposal for a World Cup every two years, which it has been pushing for several weeks, it was announced on October 20, 2021. (Photo by Harold Cunningham / FIFA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FIFA / HAROLD CUNNINGHAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP/Harold Cunningham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Magyarország–San Marino mérkőzés volt a vb-selejtezős forduló legnagyobb rangadója – hogy mást ne soroljunk elé, az Olaszország–Svájc meccs még döntő jelentőségű lehet a kvalifikáció szempontjából. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, az olasz szülők gyermekeként Svájcban született Gianni Infantino mégis a Puskás Arénában tette tiszteletét. A sportvezető először járt a két éve megnyitott stadionban.

– Régóta készülök már jönni a Puskás Arénába, a legutóbb az Eb-döntőn, a Wembley-ben ígértem meg Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, hogy eljövök Budapestre és megnézem az új stadiont – árulta el Infantino a Nemzeti Sportnak.

Infantino szerint az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, de új ügynökszabályzattal és a válogatott meccsek jelentőségének növelésével szeretné elérni, hogy a helyi fiatalok újra több lehetőséghez jussanak a légiósok mellett. A FIFA-elnök komoly fejlődést tapasztal a magyar futballban 2010 óta; ekkor vette át Csányi Sándor a hazai szövetség irányítását. Az viszont nem lepte meg Infantinót, hogy a kétévenkénti vb-rendezést illetően nem értenek egyet.

– Európának nem érdeke a változás, csakhogy a FIFA a többi ország érdekeit is képviseli.

Ki kell nyitni a vb-re kijutás lehetőségét nemcsak a létszámemeléssel, de a kétévenkénti rendezéssel is. Tárgyalunk, egyeztetünk, és végül meg fogunk egyezni.

A játékosok annak örülnek, ha nagy meccseken, nagy tornákon játszhatnak! Még az UEFA főtitkáraként részt vettem a Nemzetek Ligája szisztémájának kidolgozásában, hogy kiváltsuk a sokszor érdektelen barátságos mérkőzéseket. És működik, a szurkolók és a játékosok számára is izgalmasabb tétmeccseket nézni és játszani. A nyári Eb-elődöntőről hat spanyol játékos ment tovább egyenesen az olimpiára, találkoztam velük, beszéltem velük, nem voltak szomorúak, örültek, hogy fontos meccseken játszhatnak, és Tokióban is messzire, a döntőig jutottak.

A FIFA-elnök a tavasszal kudarcba fulladt Szuperligát nem támogatja, mert szerinte az tovább növelné a szakadékot a szűk elit és a többiek között. Infantino éppen ellentétes irányt tart kívánatosnak.

– Akkor aknáznánk ki a globalizáció lehetőségeit, ha a FIFA által korábban javasolt ötvencsapatos klubvilágbajnokság létrejönne, ami az álmom. Az ötven csapatból kezdetben lehetne harminc európai, de a többi húsz más kontinensekről juthatna be.

Ha Mohamed Szalah egy egyiptomi szupercsapatban játszana, annak több százmillió szurkolója lehetne az arab országokból.

Hasonlóan nagy bázisa lehetne a csapatoknak, amelyek mondjuk Brazíliát, Kínát, Indiát képviselnék. Vagy éppen az Egyesült Államokat!

Infantino nem úszta meg a kemény kérdést sem: Magyarország az elmúlt időszakban több súlyos büntetést is kapott lelátói incidensek miatt. A nemzetközi szövetség elnöke a kettős mérce vádját visszautasította, de azt elismerte, hogy még nem találták meg a leghatékonyabb módszert.

– Az biztos, hogy mindenfajta hátrányos megkülönböztetéssel szemben zéró toleranciát hirdettünk és ennek megfelelően szankcionálunk is minden ilyesmit. Ha azonban a legsúlyosabb büntetés sem segít visszaszorítani a káros jelenségeket, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy hatékonyabb módszerekhez kell folyamodnunk. Értem ezalatt egyrészt a megelőzést, a nevelést, másrészt a legmodernebb technológia alkalmazását a rendbontók azonosításában.

Ha ugyanis egyértelműen azonosítani tudjuk őket, és eltávolítjuk a nézőtérről azokat, aki elfogadhatatlanul viselkednek, akkor nem kell miattuk megbüntetnünk az összes nézőt.

Borítókép: Gianni Infantino, a FIFA elnöke (Fotó: AFP/Harold Cunningham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.