Dicsőség az olaszoknak, Lőw Zsoltnak és Lionel Messinek

Olaszország 1968 után újra felült Európa trónjára, Lionel Messi megtörte az átkot az argentin válogatottal és hetedszer is aranylabdás lett, Cristiano Ronaldo megdöntötte a nemzeti csapatban szerzett gólok világcsúcsát, a pályán összeeső Christian Eriksenért egész Európa imádkozott. Meglepő, izgalmas és drámai volt 2021 a nemzetközi futballban.

Koczó Dávid, Szalay Attila
2021. 12. 29. 7:35
Giorgio Chiellini Jordi Alba Euro 2020 labdarúgás Olaszország Spanyolország elődöntő
Fotó: Pool/AFP/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pandémia miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokságot már nagyszerű sorozattal a háta mögött várta az olasz válogatott, amely Roberto Mancini irányításával huszonhét meccses veretlen szériával kezdte a tornát. Az olaszok kapott gól nélkül teljesítették a csoportkört, majd legyőzték Ausztriát és a világranglista-vezetőként elbukó Belgiumot is. Az elődöntőben a spanyolok és a fináléban az angolok ellen is tizenegyesekkel nyert Olaszország, amely 1968 után másodszor nyerte meg a kontinensviadalt.

A veretlenségi sorozat végül harminchét meccsesre nyúlt, ezzel Olaszország megdöntötte Brazília és Spanyolország korábbi, harmincötös világcsúcsát. Az ősz nem sikerült ilyen jól az olaszoknak: hazai pályán nem sikerült megszerezniük a Nemzetek Ligája trófeáját – a világbajnok franciák ünnepelhettek –, de ennél is kellemetlenebb volt, hogy az azúrkékek Svájc mögött csak a második helyen zárták vb-selejtezőcsoportjukat, így márciusban pótselejtezőn kell kiharcolniuk a katari részvételt. A sorsolás pedig nem volt kegyes Olaszországhoz, ugyanis az első közel-keleti vb-re Portugálián keresztül vezethet az útja.

Manciniék hazavitték az Eb-serleget Fotó: Telenews

Nyáron Eb-lázban égtek az angolok is, hiszen Gareth Southgate válogatottja a páneurópai rendezés ellenére hétből hat meccsét hazai pályán, a londoni Wembley Stadionban vívhatta. A döntő előtt a lelkesedés túlzott méretűvé vált. Jegy nélküli drukkerek törtek be a patinás arénába, hogy kiizgulhassák Anglia első Eb-címét. A rendezői hiányosságok és a szurkolói agresszió miatt hosszú eljárás végén az angol válogatottat két zárt kapus meccsre büntette az UEFA, ebből a másodikat felfüggesztette. 

Ironikus módon a büntetés letöltésekor ismét az olasz válogatott lép pályára a Wembley-ben, a 2022/23-as Nemzetek Ligájában, ugyanabban a csoportban, amelyben a magyarok is szerepelnek.

Az angol válogatott a negatív epizódok ellenére sikeres időszakot él meg, egyetlen nemzeti csapatként a legutóbbi vb-n és Eb-n is bejutott a legjobb négy közé. Ugyanezt várta mindenki a franciáktól is, az uralkodó világbajnok azonban már a nyolcaddöntőben kiesett, miután az utolsó tíz percben kétgólos előnyt tékozolt el Svájc ellen, a tizenegyespárbajban pedig az egész tornán mélyen tudása alatt futballozó sorsdöntő lövést hibázott.

Az Eb hősei

Megdöbbentő esettel kezdődött a torna: az első fordulóban, a Dánia–Finnország meccs első félidejében összeesett. A középpályást újraélesztették a pályán, amelyben kulcsszerepet játszott a dánok csapatkapitánya, Simon Kjær, aki később Eriksen helyszínen lévő feleségébe is próbált lelket önteni. A legjobb játékosát nélkülöző dán válogatott, Eriksenért is küzdve végül meglepetésre egészen az Eb-elődöntőig menetelt, ahol csak hosszabbításban kapott ki Angliától. Eriksen azóta beültetett defibrillátorával a visszatérésre készül.

Az év legdrámaibb futballpillanata, Eriksen kálváriája Fotó: Friedemann Vogel / POOL

Míg Kjaer olyan okból vált hőssé, amit senki sem kívánt, futballszempontból is megvoltak az Európa-bajnokság sztárjai. A torna legjobb játékosának az aranyérmes olaszok kapusát, Gianluigi Donnarummát választották meg, aki két tizenegyespárbajnak is a hőse lett összesen három védésével. Donnarumma lett az első kapus, aki elnyerte Eb-n ezt az egyéni elismerést.

Portugália címvédőként már a nyolcaddöntőben búcsúzott, legnagyobb sztárja, a gólkirályi címmel vigasztalódhatott. Ronaldo éppen az Eb-n állította be, majd ősszel meg is döntötte a válogatottban elért találatok világcsúcsát: a 2021-es esztendő végén már 115 gólnál jár a nemzeti csapatban, a korábbi csúcsot az iráni Ali Daei tartotta 109-cel. Az Európa-bajnokságon Ronaldóhoz hasonlóan öt gólig jutott a cseh Patrik Schick, kettejük között az döntött, hogy a portugál gólpasszt is jegyzett a tornán. Az Európa-bajnokság legjobb fiatal játékosa a Barcelona középpályása, lett, aki – egyetlen spanyol játékosként – a torna álomcsapatába is bekerült.

Aranylabdát érő Copa-arany

Nemcsak Európában rendeztek kontinenstornát 2021-ben, hanem Dél-Amerikát is lázban tartotta a Copa América a nyáron. A döntő igazi klasszikust hozott, Argentína és Brazília csapott össze Rio de Janeiróban. Már a finálé előtt megválasztották a Copa legjobb játékosát, s az a ritka helyzet állt elő, hogy megosztva hirdették ki az elismerést, amelyet és együtt kapott meg.

Az argentin négy góllal és öt gólpasszal, a brazil két találattal és három assziszttal várta az aranycsatát. Egyikük sem növelte tovább a számait, a mindent eldöntő gólt Ángel di María szerezte, Argentína 1-0-ra nyert, s az 1993-as Copa-sikere óta az első tornagyőzelmét aratta világversenyen. Messi ezzel megtörte az átkot, az idei nyár óta senki sem vetheti a szemére a nemzeti csapattal való sikertelenségét – korábban három Copa- és egy vb-döntőt veszített el argentin mezben.

Aranylabdás, hetedszer Fotó: Franck Fife

Messinek a Copa-arany pályafutása a hetedik Aranylabdáját is meghozta, noha önmagához képest nem volt kiemelkedő éve. Ugyan spanyol gólkirályként zárta a La Liga előző idényét, de a Barcelonával csak bronzérmes lett a bajnokságban, a Bajnokok Ligájából már nyolcaddöntőben kiesett, így a Spanyol Kupa megnyerése volt az egyetlen klubsikere idén.

Sokan gondolták úgy, hogy az Aranylabda jogos gazdája inkább lett volna, aki 2021-ben a legendás Gerd Müller két korábbi gólrekordját is megdöntötte. 

Egyfelől a Bundesliga előző évadjában 41 találattal szerezte meg a gólkirályi címet, amivel túlszárnyalta a nagy előd 1971–1972-es idényben felállított, megdönthetetlennek hitt, 40 találatos rekordját. Másfelől a naptári évet tekintve is felülmúlta Lewandowski Müller egy szakállas csúcsát: a lengyel 43 bajnoki gólt ért el idén a Bundesligában, így eggyel megjavította a „Nemzet Bombázójának” 1972-es teljesítményét.

Magyar a BL trónján

Bizonyos szempontból az sem lett volna meglepő, ha Messi és Lewandowski helyett Jorginho kapja meg idén az Aranylabdát – bár a brazilból lett olasz így is, úgy is nevető harmadik volt a szavazáson. A megszerzett trófeákat tekintve egyértelműen ő volt az év futballistája, hiszen az olasz válogatottal Európa-bajnok, a Chelsea-vel BL-győztes lett 2021-ben. A londoni klub sikere számunkra is különleges volt, mivel az edzői stábban dolgozó Lőw Zsolt személyében meglett az első magyar BL-aranyérmes férfilabdarúgásban.

A sorozat 1992-ben vette fel a ma ismert nevét, korábban a Bajnokcsapatok Európa-kupájának hívták (BEK). Az előző formájában Puskás Ferenc játékosként a Real Madrid színeiben háromszor hódította el a trófeát, edzőként pedig Guttmann Béla kétszer nyerte meg a BEK-et a Benficával. Tulajdonképpen az ő nyomdokukba lépett Lőw, mégis úttörőként, hiszen ő már a BL-ben vitte véghez a sikert.

BL-győztesek, a bal felső sarokban Lőw Zsolttal Fotó: PAUL ELLIS

A Chelsea angol házi döntőt nyert meg, a német Kai Havertz góljával 1-0-ra legyőzött ellenfél a Pep Guardiola vezette Manchester City volt – a katalán edző a Barcelonával aratott 2011-es sikere óta először jutott el a BL fináléjáig. Nem úgy a Chelsea-t irányító Thomas Tuchel, aki egymás után kétszer, két különböző klubbal döntőzött. 2020-ban még a Paris Saint-Germaint vezetve veszített a Bayern München ellen, idén azonban már a Chelsea-vel megnyerte a legrangosabb európai kupát.

A német ragaszkodik a bevált stábjához, benne a jobbkezéhez, Lőw Zsolthoz is, akivel 2018 óta együtt dolgoznak, így az sem volt kérdés, hogy január végén együtt igazolnak a Chelsea-hez. 

A londoni klubnál pedig úgy tűnik, az a szokás, hogy idény közben kinevezett edzővel lehet BL-t nyerni, hiszen az együttes történetének első címe is beugró mesterrel, Roberto Di Matteóval jött össze 2012-ben.

Az Európai Szuperkupában is könnyedén angol döntőt rendezhettek volna, ám az Európa-liga fináléjában a Manchester United egy végeláthatatlanul hosszú tizenegyespárbajban 11-10-re veszített a Villarreal ellen, így a spanyol klub volt a Chelsea ellenfele. A szuperkupát is tizenegyespárbaj döntötte el, de annak a végén nem a Villarreal nevetett – 6-5-re a Chelsea nyerte meg a futball újabb orosz rulettjét. Lőwék a BL-trófea és az Európai Szuperkupa idei megszerzése után a klubvilágbajnoki címmel tehetik teljessé a nemzetközi hódításukat jövő februárban.

Szuperliga, síró Messi, hazatérő Ronaldo

Az európai klubfutballt az alapjaiban megrengető közlemény jelent meg áprilisban, amikor Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke vezetésével a legnagyobb ligák 12 topcsapata bejelentette az Európai Labdarúgó-szuperliga megalakulását. A végső formájában húszcsapatosra tervezett elit bajnokság lefejezte volna a BL-t, a legnagyobb klubok pedig extra profitra tehettek volna szert. Minderre végül nem került sor, mert a szurkolók és a játékosok felháborodását látva az érintett klubok sorra visszavonulót fújtak – mindössze néhány napot élt meg a szuperliga terve.

Így sem maradtunk a korábban elképzelhetetlen megvalósulása nélkül: augusztus elején Lionel Messi sírdogálva közölte, hogy kénytelen elhagyni élete csapatát, az FC Barcelonát, mivel az anyagi válságban lévő klub a La Liga szigorú pénzügyi szabályai mellett nem tudta meghosszabbítani a lejáró szerződését. Messi 778 meccsen 672 gólt ért el a katalán együttesben, amelyből a PSG-be távozott – Franciaországban eddig árnyéka önmagának.

Nemcsak nagy távozást, hanem nagy hazatérést is hozott 2021 az átigazolási piacon, Cristiano Ronaldo ugyanis tizenkét év után újra a Manchester United mezét öltötte magára. A portugál klasszis 2009-ben hagyta el az Old Traffordot, ahol világsztárrá vált, majd a Real Madridban és a Juventusban eltöltött évek után a nyáron talált vissza a Vörös Ördögökhöz.

Borítókép: Giorgio Chiellini beszélget Jordi Albával az Olaszország–Spanyolország elődöntőn az Európa-bajnokságon (Fotó: Pool/AFP/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.