A történelmi magyar olimpiai arany előtt tiszteleg a korcsolyás világ

Mi nem bántuk, hogy a címvédő és világcsúcstartó kínai Vu Ta-csing nem jutott be a döntőbe.

Magyar Nemzet
2022. 02. 14. 6:35
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pekingi téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyában a hétfő és a kedd szünnap lesz, már csak egy versenynap maradt: szerdán a férfi 5000 méteres váltók A és B döntőjét rendezik meg, a nők pedig 1500 méteren méretik meg magukat. Címvédő férfiváltónk sajnos a B döntőben lesz érdekelt, az olimpián csak a hatodik helyet célozhatja meg, és a papírforma szerint a nőknél Jászapáti Petrától és Kónya Zsófiától sem várhatjuk, hogy odaérjenek a dobogóra.

Viszont van egy aranyérmünk (Liu Shaoang, 500 méter) és két bronzunk (vegyesváltó és Liu Shaoang, 1000 méter), és a sportági éremtáblán az ötödik helyen állunk a házigazda kínaiak (2 arany, 1 ezüst, 1 bronz), a hollandok (2, 1, 0), a dél-koreaiak (1, 2, 0) és az olaszok (1, 1, 0) mögött. A sportág nagyhatalmai közül a kanadaiak (0, 1, 2) és az oroszok (0, 1, 1) mögöttünk vannak. Ez a lista még változik, de az nem, hogy mi is megőriztük a nagyhatalmi pozíciónkat.

Arról pedig, hogy vasárnap Liu Shaoang győzött 500 méteren, a Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség (ISU) is azzal a felütéssel emlékezett meg, hogy Magyarország történelmi aranyérmet szerzett, a téli olimpiákon most először nyertünk egyéni versenyszámban. No persze ez még csak a második aranyunk, és ki ne tudná, hogy az elsőt négy éve a férfiváltónk – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor, Burján  Csaba – jegyezte. Liu Shaoang pedig vasárnap azzal is történelmet írt, hogy a téli olimpiákon ő az egyetlen magyar sportoló, aki négy érmet gyűjtött – de már hárommal is egyedüli rekorder volt.

Bánhidi Ákos, válogatottunk edző-menedzsere szerint nagyon megérdemelte a csapat, hogy legyen olimpiai aranyérmese Pekingben.

– Liu Shaoang volt a legesélyesebb, hogy behúzza ezt az aranyérmet. Nagyon megérdemeltük ezt. Nagyon sokan részesei ennek a történelmi sikernek, nemcsak azok, akik itt vannak Pekingben, hanem azok is, akik most otthon vannak és szurkoltak nekünk. Másodszorra élhettem át ezt az érzést, hogy ez a kis ország a nagy korcsolyázó hatalmakkal szemben is eredményes tud lenni, és fel tud állni a világ tetejére. Nagyszerű érzés, de előtte azért voltak bennünk feszültségek – ismerte el a szakember.

Bánhidi Ákos azt is bevallotta, nem bántuk, hogy a kínaiak első számú versenyzője, a címvédő és világcsúcstartó Vu Ta-csing nem jutott be a döntőbe, mert így nem kellett „extra bonyodalomtól” tartani.

Egy érdekes grafika: egyenes pályán így nézett volna ki a férfi 500 méter döntője:

Liu Shaolin Sándor így fogadta öccse győzelmét:

Fotó: Magyarock/Szalmás Péter

Liu Shaoang hétfőn online sajtótájékoztatón nyilatkozott a magyar médiának.

Borítókép: Nagy az öröm a magyar táborban (Forrás: Facebook/Magyarock – Olympic Team Hungary)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.