A nyártól százmilliókat lehet keresni magyar fiatalok bevetésével

Szakmai konferencia keretén belül jelentette be Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója a szövetség új rendszerét, amellyel ösztönözni kívánja a klubokat arra, hogy minél több magyar fiatalt szerepeltessenek az NB I-ben.

2022. 03. 04. 12:44
null
Budapest 20211103 Labdarúgás Ifjúsági Liga U19 mérkőzés MTK Genk Foto Nemzeti Sport - Tumbász Hédi A képen: Vancsa Zalán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szakmai konferenciát rendezett Felcsúton a Magyar Labdarúgó-szövetség, a téma a fiatal játékosok felnőtt labdarúgásba való integrálása volt. A terem zsúfolásig megtelt magyar és külföldről érkezett szakemberekkel, megtudni, hogy miként kerülhetne minél, a jelenleginél feltétlenül több fiatal magyar labdarúgó az NB I közelébe. Barczi Róbert sportigazgató felvázolta a helyzetet, amelyben minden erőfeszítés ellenére folyamatosan csökken az élvonalban pályára lépő magyar fiatalok száma, tett külföldi kitekintést is, majd rátért arra az új ösztönzőrendszerre, amelyet az MLSZ a nyártól vezet be az elnökség döntése alapján.

– A terv alapján egyfajta keretrendszert tudunk adni a kluboknak, de innentől minden a gyakorlati munkán múlik, hogy a klubok mennyire fogadják meg az ajánlásokat – mondta erről Barczi Róbert. – Az az új ösztönzőrendszert a nyártól bevezetjük, hiszen nem jó irányba halad a fiatalok szerepeltetése, úgyhogy a kezdő lépést nekünk kell megtennünk. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, a realitás az, hogy egy fiatal húsz-huszonkét mérkőzést játszik az idényben, s az, aki megkapja a lehetőséget, jó eséllyel a következőben is a csapatban marad. Nem teljesíthetetlen az sem, hogy a klubok átlagban négy-öt magyarral a csapatban játsszák le a mérkőzéseiket, így háromszázhuszonötmillió forintos összeghez is juthatnak.

Barczi Róbert elmondta, nem tragédia, ha a lehetőséggel nem él mind a tizenkét csapat, hiszen van, amelyik együttes nemzetközi kupaszereplésre készül – az viszont nonszensz, hogy a tizenkét élvonalbeli klubból kilenc-tíz ne tartsa be a vonatkozó ajánlásokat, javaslatokat. Az új modell lényege a pontrendszer. Ha egy huszonegy év alatti játékos végigjátszik egy bajnokit a hétvégi fordulóban, azért kilencszáz kreditet írnak jóvá az egyesület számára. 

Borítókép: Vancsa Zalán az egyik legnagyobb magyar tehetség (Fotó: Nemzeti Sport-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.