„Az Anfielden játszani olyan, mintha kilencven percre a pokolba költöznél”

Az olasz és a német rekordbajnokot, vagyis a Juventust és a Bayern Münchent már elbúcsúztatta, most Anglia egyik legsikeresebb klubjának skalpjára fáj a Villarreal foga. A Bajnokok Ligája elődöntőjében mindössze második alkalommal szereplő spanyol gárda ma a Liverpool otthonába látogat, ahonnan eddig nincsenek kellemes emlékei.

2022. 04. 27. 8:13
Arsenal FC vs Liverpool FC
epa09829648 Liverpool manager Juergen Klopp watches his players during the warm-up before the English Premier League soccer match between Arsenal FC and Liverpool FC in London, Britain, 16 March 2022. EPA/NEIL HALL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: NEIL HALL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két csapat eddig csupán kétszer találkozott egymással, 2016-ban az Európa-ligában szintén a fináléba jutásért küzdöttek meg egymással. A Villarreal hazai pályán 1-0-ra győzött, azonban az Anfielden 3-0-ra kikapott, így a Liverpool került a döntőbe, amelyet aztán elbukott a Sevilla ellen. Az andalúzokat akkor Unai Emery irányította, aki napjainkban már a Villarreal vezetőedzője. A spanyol szakember tehát egyszer már túljárt Jürgen Klopp eszén, azóta viszont négy meccsen nyeretlen maradt ellene, bár mindannyiszor az Arsenalt irányítva nézett szembe a német trénerrel, a londoniaknál eltöltött időszak pedig szégyenfoltnak számít Emery önéletrajzában.

Köszönjük válaszát!

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája idei kiírását?

  • 54%
  • 46%

Visszatérve a Villarrealhoz: idáig mindössze egy alkalommal járt ilyen magasságokban a klub a BL-ben, a 2005/06-os idényben az Arsenal ejtette ki a spanyolokat a legjobb négy között. Alighanem idén is kevesen fogadtak arra, hogy az elődöntőig masírozik az Európa-liga címvédője, amely a csoportkörből a Manchester United mögött másodikként került a kieséses szakaszba, a nyolcaddöntőben a szebb napokat is látott Juventust búcsúztatta (1-1, 3-0), míg az igazi szenzációt az előző körben az általában verhetetlennek tűnő Bayern München kiejtésével okozta (1-0, 1-1). A Liverpool ellen sem ők a párharc esélyesei, de ez aligha tántorítja el a spanyolokat:

Ahhoz, hogy nagy dolgokat érjünk el, a favoritokat kell legyőznünk 

– fogalmazott Emery. – A Juventus kiejtése önbizalmat adott nekünk, Liverpoolban szeretnénk úgy teljesíteni, hogy a visszavágón is legyen esélyünk a továbbjutásra.

A Villarreal edzője azt is elmagyarázta, miért lesz most csapatának nehezebb dolga, mint az előző két fordulóban.

– A meglepetésfaktor már nem olyan fontos. A Juve és a Bayern ellen még az volt, de már nem ez a helyzet. A Liverpool tisztában van vele, hogy azért jutottunk be az elődöntőbe, mert versenyképesek vagyunk. Emiatt még nagyobb feladat előtt állunk.

Azt hiszem, hogy ez a Liverpool a legjobb, amit valaha láttam, de mi erre motiváló tényezőként tekintünk – tökéletes mérkőzéseket kell játszanunk, hogy a legjobb arcát mutató Liverpoolt is le tudjuk győzni.

Míg Emery lelkesen nyilatkozott a Villarrealra váró kihívásról, a sárgák egyik kulcsembere, Étienne Capoue elborzadva néz elébe a szigetországi ütközetnek.

– Az Anfield igazi pokol, ezt ki kell mondanom. A legrosszabb stadion, amelyben Anglián belül jártam. Legyen szó az atmoszféráról, a játékstílusukról – olyan, mintha kilencven percre a pokolba költözne az ember – érzékeltette a korábban a Tottenhamet és a Watfordot is megjárt középpályás.

A Liverpool tapasztalt róka Európa legfontosabb kupasorozatában, hatszor megnyerte azt, tizedik alkalommal juthat döntőbe, az elmúlt öt idényben harmadszor. Százszázalékos teljesítménnyel végzett a Milant, az Atléticót és a Portót magába foglaló „halálcsoport” élén, majd az Inter elleni nyolcad- és a Benficával szembeni negyeddöntőn is az első meccsen eldöntötte a továbbjutás sorsát (2-0, valamint 3-1), így a visszavágón egy vereség (0-1) és egy döntetlen (3-3) is belefért neki. 

A Vörösök Angliában is brillíroznak, a Premier League-ben – egypontos lemaradással a Manchester City mögött – a második helyen állnak, a ligakupát megnyerték, a FA-kupa döntőjében a Chelsea-vel csapnak össze. Az angol gárda tíz mérkőzés óta veretlen, idén csak az Intertől kapott ki, ráadásul Roberto Firminón kívül sérültjei sincsenek. A brazil támadó viszont egyébként is egyre kevesebb játéklehetőséghez jut a Mohamed Szalah, Diogo Jota, Luis Díaz négyes mellett. Emerynek nehezebb lesz pótolnia a Villarreal egyik gólfelelősét, Gerard Morenót, aki a múlt kedden, a Valencia ellen 2-0-ra megnyert találkozót izomsérülés miatt hagyta ki, és a vezetőedző elmondása szerint várhatóan ezúttal sem lesz bevethető. Az angolok is 2-0-val tudták le legutóbbi, múlt vasárnapi meccsüket, az Everton legyőzése után így jóval kevesebb idejük jutott a BL-felkészülésre, mint szerdai ellenfelüknek. Az önbizalmuk viszont a fellegekben lehet: kilenc nap alatt a városi rivális mellett mindkét manchesteri gárdát megverték.

 

Kevés érv szól a La Ligában hetedik Villarreal továbbjutása mellett, de ez igaz volt az előző két párharcára is a Bajnokok Ligájában. Klopp sem írja le a Sárga Tengeralattjáró legénységét:

– A Juventus és a Bayern talán lebecsülte őket, de ez a mi esetünkben nem történhet meg, főleg azon teljesítmény miatt, amit ezen a négy meccsen láttunk a Villarrealtól. Kiváló csapatról van szó, amely természetesen a döntőbe szeretne jutni, de ez ugyanúgy igaz ránk is – mondta a Liverpool edzője. 

– Alaposan kielemeztük a játékukat. Már a Bayern és a Juventus elleni mérkőzések előtt is nagyon tiszteltem Unai Emeryt és a Villarrealt, de azóta még inkább elismerem őket. Unai nagyon odafigyel a részletekre, minden helyzetre felkészül, és a játékosai remekül végrehajtják az utasításait. Világklasszis edző, elképesztő munkát végez a Villarrealnál. A mi feladatunk most az, hogy minél inkább megnehezítsük az életüket, ezt próbáljuk elérni az előttünk álló két meccsen.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés: 

Liverpool–Villarreal 21.00 (tv: M4 Sport)

Borítókép: Jürgen Klopp (Fotó: EPA/Neil Hall)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.