Tragikomikus fordulatok követik egymást a furcsa Vukmir-ügyben

A múlt héten a Szeged-Csanád Grosics Akadémia vezetőedzője, Dragan Vukmir a nagy vetélytárs Diósgyőrhöz szerződött át, és vasárnap már be is mutatkozott új csapata kispadján. A váratlan és morális kérdéseket is felvető váltás indulatokat keltett a szegedieknél, de a diósgyőri szurkolóknál is. Újabb fordulatként a Szeged-Csanád szerint Dragan Vukmir jogszerűen még mindig a klub alkalmazottja, a DVTK azonban ezzel nem ért egyet.

2022. 04. 13. 12:03
Még várni kell a Vukmir-csapat első győzelmére Fotó: dvtk.eu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa edzőcsere zajlott le a múlt héten a magyar másodosztályban. Először április 7-én a harmadik helyen álló Szeged-Csanád Grosics Akadémia adta hírül, hogy a vezetőedző, Dragan Vukmir a szerződése felbontását kérte. Egy nappal később az NB II tabelláján második Diósgyőri VTK bejelentette, hogy felmentette a munkavégzés alól Kondás Elemér vezetőedzőt, majd néhány órával később már azt tette közzé, hogy Dragan Vukmirt kinevezte az első csapat vezetőedzőjének.

 

 

Április 7-én a szegediek honlapján ez jelent meg Adam Kapic sportigazgatótól: „A Diósgyőr mérkőzés után beszélgettem Dragannal, aki elmondta, hogy több helyről komoly megkeresése van, de van egy visszautasíthatatlan ajánlata. Ma délelőtt az edzés után közölte, hogy az egyik riválisunk ajánlott neki visszautasíthatatlan szerződést, amit elfogadott. Ezzel az ajánlattal a klubunk szemléletét szem előtt tartva nem kívántunk versenyezni. A váratlan helyzetben a legmegfelelőbb döntést hoztuk és a kiválóan működő szakmai stábunk irányítja csapatunk felkészülését, a céljaink pedig változatlanok maradnak.” Később még hozzátette: „Megértem, hogy kapott egy vonzó ajánlatot, de ezt a szezont már csak a morális szempontok miatt is illett volna végigcsinálnia Szegeden. Amit elkezdtünk, azt illik befejezni.”

 

Adam Kapic  Fotó: Szeged Grosics Akadémia.hu

A sportigazgató szavai alapján úgy tűnt, jogilag nincs semmi gond, legfeljebb morálisan vetődhet fel néhány kérdés. A DVTK mégis csak a mögötte álló riválistól csábította el a vezetőedzőt az idény vége előtt hét fordulóval, amikor a két csapat között még csata dúlhat a feljutásért, ami a szegediek szempontjából felérhet a cserben hagyással. Mindenesetre furcsa döntés volt a visszautasíthatatlan ajánlatra hivatkozni olyan helyzetben, amikor az illető vezetőedző elvállalt egy feladatot, ám azt a vetélytársnál akarja „befejezni”. Dragan Vukmir a diósgyőriek honlapján kijelentette, ez az ajánlat nem az anyagiakra vonatkozik, neki más gondjai voltak Szegeden, de részleteket nem árult el.

 

 

Érdekes, hogy a DVTK szurkolóinak a gyomra is nehezen veszi be a történteket. Benczés Miklós sportigazgatónak címezve az ultrák közleményben fogalmazták meg a fenntartásaikat, amelyben többek között ezek olvashatóak: „Ami nem ment a pályán, becsületesen, szemtől szemben játékkal, az megy sunyi, aljas módon, pénzzel. Valóban ez volt a megoldás, Miklós? Ki lesz a következő? A Vasas kapusa? Valóban még egyet bele kellett rúgni a klubba, a szurkolókba? Nem volt még elég? Ez nem szakma, ez patkányság, aminek nincs helye Diósgyőrben, nincs helye a sportban. Amíg itt vagy, ennek a klubnak nincs jövője. Távozásod napja ünnep lesz Miskolcon, ünnep lesz minden Diósgyőr-szurkoló otthonában.” A ki lesz a következő kérdés magyarázata az, hogy a DVTK-nál nem teljesen új stratégia a riválisok tendenciózus gyengítése: télen az akkor még első számú üldözőnek tűnő Kecskemétről vett játékosokat, közvetlenül a két csapat rangadója előtt – igaz, végül csak Belényesi Csaba transzferje valósult meg, Lukács Dániel szerződése értelmében csak nyáron csatlakozhat a Diósgyőrhöz.

 

Fotó: Dvtk.eu

Magyar Mátyás, a DVTK többségi tulajdonosa nyilatkozott a klub honlapjának, és természetesen kiállt a döntés mellett. Azt írja, hogy megérti a szurkolókat, akikben rossz érzéseket váltott ki az edzőcsere, de ez nem egy mérkőzés miatt született – utalt ezzel a Szegedtől elszenvedett hazai 5-0-s vereségre –, hanem a tavaszi idényben nyújtott teljesítmény miatt hozták meg. „Dragan Vukmir munkáját több mint fél éve figyelemmel kísértem a klubvezetéssel együtt. Azért esett rá a választás, mert az új edzőgeneráció tagjaként a modern labdarúgás alapelveit igyekszik megvalósítani a csapatánál.”

Dragan Vukmir vezetésével a Diósgyőr otthon csak 0-0-t játszott a Tiszakécskével vasárnap. Úgy tűnt, az ügy nyugvópontra jutott, ám kedden Adam Kapic kisebb bombát robbantott egy újabb nyilatkozattal a klub honlapján: „Volt vezetőedzőnk április 7-én írásban beadta a felmondását, a szerződésében 30 napos felmondási idő szerepel. Ezek alapján a szerződése a Szeged-Csanád GA csapatához köti, a klub alkalmazásában van, így számomra érthetetlen, hogy hogyan kaphatott engedélyt leülni egy másik csapat kispadjára. Ezt csak akkor kaphatta volna meg, ha a jogviszonyát már rendezte velünk, de ez a mai napig nem történt meg”

A DVTK természetesen újabb közleménnyel reagált: „Dragan Vukmir korábban azonnali hatállyal felbontotta előző klubjával kötött szerződését. A szakember jelenleg érvényes munkaszerződéssel rendelkezik a DVTK-val, minden szükséges hivatalos irat a rendelkezésére állt, hogy a Tiszakécskei LC elleni mérkőzésen irányíthassa a DVTK labdarúgóit, azaz jogszerűen ült vezetőedzőként a diósgyőri kispadon. A DVTK ezzel az ügyet lezártnak tekinti.”

Jogilag az ügy nyilván egyszerű: meg kell nézni, a Szeged és a vezetőedző hogyan és milyen határidővel bontotta fel a szerződését, abból minden kiderül. Ha a szegedieknek van igazuk, akkor a DVTK hiába tekinti lezártnak, az ügynek nyilván lesz még folytatása. Ami pedig a történtek morális megítélését illeti, az sem okozhat sok nehézséget… 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.