Nagyszerű hangulat, brit és holland ünnep Budapesten

Simon Yates nyerte a Giro d’Italia budapesti időfutamát, Mathieu van der Poel második helyével megőrizte a rózsaszín trikót. A magyarok közül a szám hazai bajnoka, Fetter Erik volt a legjobb, 45. lett, Peák Barnabás az 51., Valter Attila a 82. helyen zárta a szakaszt.

2022. 05. 07. 17:19
Mathieu van der Poel rózsaszín trikó Budapest ITT Giro d'Italia
Giro d'Italia Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kerékpárrajongók világszerte nemcsak a Giro d’Italia résztvevőit figyelhették a szombati időfutamon, hanem Budapest nevezetességeivel is ismerkedhettek. A rajtot jelentő Hősök tere mellett többek között az Országház, a Margitsziget és a Széchenyi Gyógyfürdő is bekerült a nemzetközi közvetítésbe. Vasárnap sokat lesz majd képernyőn a Balaton is: az olasz körverseny első három szakaszának megrendezése minden bizonnyal a hazai turizmusra is jó hatással lesz.

Fotó: Kurucz Árpád

A három magyar kerekes ezúttal is élvezhette a szurkolók támogatását, s Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) számára azért is volt különleges a Giro második szakasza, mert ezúttal nem csapattársai – elsősorban a nyitószakasz második helyezettje, Biniam Girmay – segítése volt a feladata, csak saját magáért mehetett. S ezt jó színvonalon is tette, mindössze hat másodperccel kapott ki a kiváló időfutamos Alex Dowsett-től (Israel–Premier Tech), aki 2013-ban első Giro-szakaszsikerét is egyenkénti indításos etapon szerezte.

Peák Barnabás Giro d'Italia
Peák Barnabás a célban (Fotó: MTI/Varga György)

Mindent kiadtam magamból, ilyen közönség előtt lehetetlen tartalékolni

– mondta az MTI-nek Peák, majd saját teljesítményét is értékelte. – Tervezett időeredmény nem volt kitűzve, inkább wattban kellett jól teljesítenem, ez sikerült is. Bár a közönség miatt sokszor elfelejtettem lenézni a wattmérőre, de bármikor lepillantottam, mindig 400 felett volt. Korábban az volt a bajom, hogy ilyen magas wattszámon hamar besavasodtam a rossz testtartásom miatt, de ezen most sikerült javítani – fogalmazott a huszonhárom éves kerekes, aki úgy tippelt, a 12:29-es időeredménye az első negyvenbe kerülésre lehet elég; ebben végül nem lett igaza.

Magyar időfutambajnokként Fetter Erik (Eolo–Kometa) ezúttal piros-fehér-zöld trikóban tekerhetett, és egy másodperccel Peáknál is jobb időt ment, a tekerésben egyáltalán nem zavarta a pénteki esése.

Fetter Erik Giro d'Italia
Fetter Erik a nemzeti színű trikóban (Fotó: Kurucz Árpád)

– Az életben egyszer van ilyen lehetőségem, hogy a Girón Visegrádon versenyezzek, ezért volt bennem egy kis méreg, de ezt most sikerült kiadnom magamból és motivációként használni a folytatásra – hangsúlyozta az MTI-nek Fetter, aki az útvonalról is beszélt. – Nem egy klasszikus időfutampálya, mert több kanyar és a végén egy emelkedő van benne, de jobban is szeretem az ilyet.

Budapest pedig semmihez sem fogható, elindultunk a Hősök teréről, elhaladunk a Parlament mellett, és megérkezünk ide, a budai Várba...

Amikor Fetter célba ért, akkor már nem Dowsett, hanem Edoardo Affini (Jumbo–Visma) állt az élen – az olasz volt az első, aki 45 km/h feletti átlagsebességgel teljesítette az időfutamot tekintve is rövidnek számító 9,2 km-es távot. Meglepetésre Affininél is gyorsabb volt a német Lennard Kämna (BORA–hansgrohe), de a két magyar fiú is sokáig tartotta magát az első húsz között időeredményével. Hasonlóra esélye sem volt az osztrák Tobias Bayernek (Alpecin–Fenix), aki a budai rakpartra fordulva bukott.

A magyarok közül utolsóként (Groupama–FDJ) vágott neki a távnak, széles mosollyal az arcán.

Az időfutam nem kifejezetten az ő terepe, de probléma nélkül, 12:41-es idővel teljesítette a távot.

Ekkor jöttek azonban az összetett esélyesek, akik az emelkedős befejezést kihasználva alaposan odapörköltek az időfutam-specialistáknak. A 2017-es Giro-győztes és időfutam-világbajnok Tom Dumoulin (Jumbo–Visma) persze mindkét kategóriába besorolható, ő került elsőként 12 perc alá, de még nála is jobb időt tekert a brit Simon Yates (BikeExchange), aki nagyszerűen teljesítette az emelkedőt, sokkal gyorsabban például, mint a végső sikerre leginkább esélyesnek tartott Richard Carapaz (Ineos Grenadiers).

Tom Dumoulin Giro d'Italia Jumbo-Visma Budapest időfutam ITT
Tom Dumoulin csalódott volt a harmadik hellyel (Fotó: Kurucz Árpád)

A rózsaszín trikós Mathieu van der Poel (Alpecin–Fenix) is nagyszerű időfutamot tekert, s bár Yates idejét nem tudta megjavítani, az összetett vezetést megőrizte a holland.

A nap nagy nyertese azonban Yates, aki még magát is meglepte remek napjával. A huszonkilenc éves versenyzőnek 2018 óta van elintézetlen ügye a Giróval. A brit akkor már szinte biztos győztesnek tűnt, amikor a 19. szakaszon több mint fél órát kapott honfitársától, Chris Froome-tól.

Giro d’Italia, 2. szakasz, Budapest–Budapest (időfutam), 9,2 km

1. Simon Yates (brit, BikeExchange) 11:50 perc

2. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin–Fenix) 3 mp. h.

3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo–Visma) 5 mp. h.

(...)

45. Fetter Erik (Eolo–Kometa) 38 mp. h.

51. Peák Barnabás (Intermarché–Wanty) 39 mp. h.

82. Valter Attila (Groupama–FDJ) 51 mp. h.

Az összetett állása

1. Van der Poel 4:47:11 óra

2. Yates 11 mp. h.

3. Dumoulin 16 mp. h.

(...)

40. Valter 1:02 p. h.

101. Fetter 3:07 p. h.

150. Peák 6:19 p. h.

Borítókép: Mathieu van der Poel megőrizte a rózsaszín trikót (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.