Sorban dőltek ki a kerékpárosok a holdbéli tájon, Valter Attila remekelt

Több mind 4000 méter szintkülönbséget kellett leküzdeni közel 30 fokos melegben, és a mezőnynek majdnem a harmada feladta ma a Mont Ventoux Dénivelé Challenge egynapos országúti kerékpáros viadalt. Valter Attila azonban remekül versenyezve célba ért, és éppen elkönyvelhet egy top 10-es helyezést, mert tizedik lett.

Magyar Nemzet
2022. 06. 14. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyedik alkalommal megrendezett franciaországi viadalon, Dél-Franciaországban Provence régióban 154 kilométert kellett letekerni, és kétszer is fel kellett kapaszkodni a Tour de France-ról is ismert Mont Ventoux-ra. Mégpedig gyakorlatilag a legendás hegy tetejére, 1893 méter magasságba, ahol teljesen kopár környezet, mészkőtörmelékek fogadják az odalátogatókat. A nap végén a holdbéli tájat idéző hegyi befutón 19,5 kilométeres, átlagban 7,9 százalékos meredekségű emelkedő várt a bringásokra – akik addig még nem szálltak ki a versenyből. Mert a nehéz terep és a 30 fokos hőség alaposan megrostálta a mezőnyt, végül 82-en abszolválták a Mont Ventoux Dénivelé Challenge-et, kilencen csak a limitidőn túl vánszorogtak be, 38-an pedig feladták a versenyt.

A viadalon az EF Education–EasyPost kettős sikert aratott, mert a portugál Ruben Guerreiro diadalmaskodott, aki 4:32:35 óra alatt teljesítette a távot, 53 másodperccel megelőzve csapattársát, a kolumbiai Esteban Chaves. a Groupama–FDJ színeiben jól tartotta magát, s bő háromperces hátránnyal a tizedik helyen ért célba. Amíg Guerreiro 125, Chaves pedig 85 UCI világranglistás pontot könyvelhetett el, honfitársunknak húszat írtak be.

Mont Ventoux Dénivelé Challenge, 154 km:
1. Ruben Guerreiro (portugál, EF Education–EasyPost) 4:32:35 óra
2. Esteban Chaves (kolumbiai, EF Education–EasyPost) 53 másodperc hátrány
3. Michael Storer (ausztrál, Groupama–FDJ) 1:28 perc hátrány
... 10. Valter Attila (Groupama–FDJ) 3:14 p h.

Fotó: Twitter/CIC – Mont Ventoux Denivele Challenges

Valter Attila a májusi Giro d’Italia óta – amelyen 35. lett, az egyik szakaszon pedig negyedikként ért célba – először versenyzett. Este a Facebook-oldalára a következőket posztolta:

„És a szezon megy tovább!  Tizedik helyen értem fel a Mont Ventoux-ra a mai egynapos hegyi versenyen. A hosszú május után várt rám egy kis pihenő, sikerült regenerálódni és kikapcsolódni!  Nem számítottam ilyen jó lábakra pár nap edzés után. Talán ha egy Grand Tour nem öl meg, akkor megerősít?! Egy villámutazásnak indult a hét, de úgy néz ki, maradok még egy kicsit gyakorolni a nyelvet, és indulok a Route d’Occitanie többnapos versenyén!”

Honfitársunk akcióban:

A kettős győzelmet arató EF Educationnek nagyon kellett az a 210 pont, amit begyűjtött, mert a legmagasabb besorolású csapatok, a WordTeamek „alsó házában” hatalmas a harc, hogy ki maradhatnak bent a legjobb 18-ban. A második vonalból, a ProTeamek közül az Alpecin–Fenix jelenleg a hetedik, az Arkea–Samsic a 13. helyen áll a világranglistán, vélhetően utóbbi is bekerül az elitbe. A kiesés ellen a 15-20. helyeken a Cofidis, a Movistar, az  EF Education, a BikeExchange, a Lotto–Soudal és az Israel–Premier Tech küzd. Valter Attiláéknak nem kell izgulniuk, a Groupma–FDJ jelenleg a nyolcadik legerősebb csapat az elmúlt három év eredményeit összesítő világranglistán, amelyet a Jumbo–Visma vezet a Quick-Step Alpha Vinyl és az INEOS Grenadiers előtt. Ebben a vonatkozásban az UCI világrangranglistát három év eredményei alapján nézik – 2020, 2021, 2022 –, és csak az első 18 csapat kap WorldTeam licencet a következő szezonra. Ez feljogosít az indulásra mindhárom háromhetes körversenyre: a Tour de France-ra, a Giro d’Italiára és a Vueltára. A 2022-es rangsorban Jumbo–Visma, Bahrain Victorious, INEOS az első három sorrendje, a Groupama–FDJ a 11. helyen áll.

Borítókép: Ilyen környezetben kellett megmászni a Mont Ventoux-t (Forrás: Twitter/CIC – Mont Ventoux Denivele Challenges)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.