Az edző szerint mindketten bakiztak, de Münchenben kijött a lépés

Csodás zárása volt számunkra a müncheni multisport Európa-bajnokságnak Kozák Luca 100 méteres gátfutásban szerzett ezüstérme. Edzője, Suba László mostantól még magasabbra teszi a lécet Kozák számára.

Magyar Nemzet
2022. 08. 25. 9:01
München, 2022. augusztus 21. A második helyezett Kozák Luca a 100 méteres gátfutás döntõje után a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel tizenhárom éve dolgozik együtt Suba László és Kozák Luca. A hatvankét éves szakember, aki az edzősködés mellett testnevelőtanárként is dolgozik, Münchenben végre felkiálthatott:

Megcsináltuk!

Kozák ugyanis kiválóan szerepelt az Európa-bajnokságon, az elődöntőben egy századdal, 12,69 másodpercre javította országos csúcsát, majd ugyanezt az időt érte el a fináléban is, ami ezüstérmet ért számára.

Pedig a főpróba okot adhatott volna az aggodalomra, az Eb előtt rendezett Gyulai István Memorialon Kozák a nyolcadik gátat letalpalta, s végül nem ért célba.

– Luca nem fog megorrolni rám, ha azt mondom, hogy Székesfehérváron a becsapós hátszélen kívül az ő szemvillanásnyi kihagyása és technikai hibája is közrejátszott a sikertelen szereplésében, de úgy illik, hogy akkor az én melléfogásomat se hallgassam el. Tavasszal, egy nappal a belgrádi fedettpályás világbajnokság előtt már nem kellett volna erősebb edzést vezényelnem Lucának, és ha már megtettem, akkor semmiképpen sem olyat, ami miatt a lábizma kis mértékben berepedt. Titkon bíztunk abban, hogy talán így is menni fog a futás, de tévedtünk, mert visszalépés lett a bosszantó történet vége. Nem kertelek, felesleges kört futottunk azzal, hogy kiutaztunk Belgrádba, ez meg az én bakim volt – idézte fel az idei bakikat az SzPress Hírszolgálatnak Suba László.

Kozák Lucát ugyanakkor nem bizonytalanította el a székesfehérvári futás, ahogy azon is hamar túllépett, hogy az idei világbajnokságokon nem vehetett részt.

– Egyáltalán nem kerültem gödörbe a Gyulai Memorial után, hiszen nagyon pozitív voltam, mivel nyolc gátig nagyon jó futás volt és már csak be kell fejezni. Nyilván ott elvitt a verseny, meg nagyon nagy hátszél volt, ami kicsit rátolt a gátra és amiatt volt ez a kis bukás. Ettől függetlenül jó főpróba volt, hiszen láttuk, hogy alakul a forma, és egy kis pihenéssel teljesen ott tudok lenni fejben – mondta a Sportrádióban Kozák.

A sikeres Európa-bajnokság után még komolyabb célokért dolgozik együtt Kozák és Suba párosa, ugyanis a 2023-as budapesti világbajnokságon, majd a 2024-es párizsi olimpián még erősebb idő szükséges a nagy eredményhez. Az idei, eugene-i vb-n a 100 gát döntőjében csak egy európai futó szerepelt, a – hátszeles – elődöntőkben pedig 12,50 kellett a fináléba jutáshoz.

– A müncheni elődöntőben inkább a táv első fele volt remek, a döntőben viszont a második, ebből a kettőből állhat össze a még jobb, aminek újabb csúcsjavítás lehet az eredménye – elemezte a Kozákban rejlő további lehetőségeket edzője. – Nemrégiben még az volt a célunk, hogy a 12,80 körüli formát állandósítsuk, aztán már a 12,70-nel kezdődő időket lőttük be, most itt az ideje az újabb magasságemelésnek. A stabilitás a fejlődés előfeltétele, de annak is örülnénk, ha Debrecenben a mostaninál jobb körülmények között végezhetnénk el a téli edzéseket, mert a jelenlegiekre még a vetélytársaink is azt mondják, hogy tisztelet nektek a kitartásért.

Az biztos, hogy a sikerpáros kitart egymás mellett, mi pedig bízhatunk benne, hogy közös munkájuk eredményeként további sikereknek örülhetünk majd.

Borítókép: a magyar zászlóval ünnepel Münchenben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.