Tiltott szer okozta az egyik legnagyobb futballzseni bukását + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig mindennap felidéz egyet a labdarúgó világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Az 1994-es vb Maradona doppingbotránya miatt vált hírhedtté.

Juhász Attila
2022. 12. 03. 7:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi kétszeres (’78, ’86) világbajnok argentinok, akik 1990-ben is eljutottak a döntőig, mindenképpen azzal a nem titkolt szándékkal vágtak neki a ’94-es egyesült államokbeli vb-nek, hogy zsinórban harmadszor is bekerülnek a fináléba, és aztán persze meg is nyerik azt.

Annál is inkább, mivel arra a tornára reaktiválta magát a korábban már a visszavonulás gondolatával kacérkodó vezérük, az azt megelőző két világbajnokság szupersztárja, az extraklasszis „Isteni Diego”, polgári nevén Diego Armando Maradona.

Az első két csoportmeccsükön még minden rendben is ment. Az Albiceleste és maga Maradona is remekelt a görögök (4-0) és a nigériaiak (2-1) ellen is, előbbi meccsen ráadásul a csapatkapitány is lőtt egy parádés gólt, akkor nyolc év után talált be ismét a kapuba vb-meccsen.

Ám ezt követően robbant a bomba. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) közölte, hogy Maradona szervetében a doppingvizsgálat során tiltott szert, efedrint, sőt még annak vegyületeit, norefedrint és metefedrint is találtak. Állítólag egyeseknek már a Görögország elleni meccsen bemutatott, nem mindennapi gólöröm is gyanús volt, mondván, hogy Diego ezt szer hatása alatt produkálta.

A vb előtt tizenkét kilós súlyfeleslegétől – vélhetően valóban a tiltott szerek segítségével – megszabaduló és a pályán ismét brillírozó zsenit ezért kizárták a világbajnokság további küzdelmeiből. Maradona nemzetközi karrierje ott, abban a pillanatban véget ért, a sportszerető közvélemény pedig megdöbbent a hír hallatán.

A botrányos esetnek az is következménye lett, hogy a vezérét vesztő argentin válogatott szétesett, előbb kikapott Bulgáriától, majd a nyolcaddöntőben a románoktól is, így Maradona után néhány nappal a csapat többi tagja is szégyenszemre utazhatott haza.

Akkor tényleg sokaknak juthatott eszébe a következő szállóige: Sic transit gloria mundi (Így múlik el a világ dicsősége)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Maradona gólöröme az 1994-es vb Argentína–Görögország mérkőzésén (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.