Új idők köszöntöttek be, Kocsis Máté átadja a helyét

Kocsis Máté nem tervezi, hogy ismét jelölteti magát elnöknek a Magyar Kézilabda-szövetség tavasszal esedékes tisztújító közgyűlésén. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, Magyarország kihátrál a 2024-es, Ausztriával és Svájccal közösen elnyert női Európa-bajnokság rendezéséből, mert – miként fogalmazott – az Eb ezekben az időkben luxuscikk.

Magyar Nemzet
2023. 01. 12. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt – mondta Kocsis Máté a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Ez alapján is világos, hogy nem a társrendezőkkel, nem is az európai szövetséggel, az EHF-fel gyűlt meg a bajunk, a magyar szövetség, Magyarország önként, a takarékoskodás jegyében dönt így. 

– A kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk. Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem – tette hozzá a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke.

A 2024-es női Európa-bajnokság helyszínéről 2020 januárjában, az EHF stockholmi kongresszusán döntöttek. Oroszország pályázata az első fordulóban kiesett. A második fordulóban Ausztria, Magyarország és Svájc közösen a szavazatok 57 százalékát kapta, amivel megelőzte Csehország, Lengyelország és Szlovákia pályázatát. Az eredeti tervek szerint a csoportmérkőzéseket Budapesten, Debrecenben, az ausztriai Innsbruckban, a svájci Bázelben, a középdöntőket Budapesten és Debrecenben, az elődöntőket és a helyosztókat a magyar fővárosban rendeznék.

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy Magyarország teljesen kihátrál-e a kontinensviadal rendezéséből, vagy az eredetileg tervezett szerepét csökkentené csupán, 

mindenesetre az üzenet világos, s minden bizonnyal nemcsak a kézilabdára, hanem az egész magyar sportra nézve: spórolni kell. 

Érdemes közbevetni, hogy 2020 elején, egy hónappal az EHF közgyűlése után, februárban, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) februári kongresszusán Magyarország a 2027-es – olimpiai kvalifikációs – női világbajnokság rendezésének a jogát is elnyerte, méghozzá egyedül. Kocsis Máté arról nem beszélt, hogy a jelenlegi döntés befolyásolja-e eme torna megrendezését.

Ma vb-rajt Dél-Korea ellen

A magyar férfiválogatott ma megkezdi szereplését a lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságon. Chema Rodríguez egyettese a D csoportban ma 18.00-tól a Koreai Köztársasággal találkozik, szombaton Izland, hétfőn pedig Portugália lesz az ellenfele egyaránt 20.30-tól.

Kocsis Máté nem tart különösebb, fájdalmas retorziótól az EHF részéről. Úgy fogalmazott, a döntés ugyan szokatlan, de nem példátlan, felidézte, hogy a 2020-as női Eb-től a norvégok fél hónappal a kezdés előtt álltak el, így a rendezés egyedül a dánokra maradt.

A Fidesz frakcióvezetője nem tart attól, hogy a bejelentett döntés, valamint a sportágat érintő takarékoskodás hatással lenne elnöki pozíciójára. Annál inkább sem, mert valószínűleg idén lezárja immár nyolc éve tartó szerepvállalását a sportág élén.

– Szerintem ez a kérdés nem lesz aktuális a tavaszi tisztújításon, mert nem tervezem, hogy újra indulok az elnökségért – jelentette ki, majd később a szavainak nyomatékot adva hozzátette: – A magam részéről erre egészen minimális esélyt látok, leginkább semennyit. Sok más feladatom is van a hétköznapokban, amit itt vállaltam, azt igyekeztem a legjobb lelkiismeretem szerint teljesíteni.

Noha – az ezek szerint távozó – elnöknek is van hiányérzete a magyar válogatottak szereplése miatt a világversenyeken, sikeresnek tekinti nyolcéves elnöki korszakát. Felsorolta az eredményeket: csődközeli állapotból kellett egyenesbe hozni a szövetség és a klubok többségének  gazdálkodását, 2015 óta 26 ezerről százezerre nőtt az igazolt sportolóink száma, határainkon túl öt akadémia nyílt meg, a női válogatott 2008 után ismét kijutott az olimpiára, s hetedik lett a tokiói játékokon, a női juniorválogatott 2018-ban megnyerte a világbajnokságot, a férfiválogatott 2021-ben ötödikként végzett a világbajnokságon.

– Az eredménytelen szereplésekkor sokszor engem vesznek elő, és elnökként soha nem is akartam elhajolni a kritikák elől, ugyanakkor azt mindenki tudja a sportágban, hogy a pályán folyó munkába sosem szólok bele. Lehet persze, hogy ez baj, és mégiscsak én döntöttem így, de miután kiváló és tapasztalt szakemberek dolgoznak a kézilabdában, ideértve az alelnököket is, ezt az utat jártam, mert szerintem ők sokkal jobban értenek hozzá. A munkamegosztás szerint ők dolgoznak a kirakatban, én pedig a gépházban – beszélt a saját szerepéről, amihez mindvégig szigorúan tartotta magát, s hozzátette: – Úgy van ez sokak szemében, hogy a vereségért az elnök vagy a vezetőség a felelős, a győzelemért meg mindenki más.

Kocsis Máté meggyőzően beszélt arról, hogy az ő borítékolható távozása ellenére nem kell félteni a magyar kézilabdázást, úgy fogalmazott, a rengeteg befektetett energia egyszer megtérül, és lesz még ennél sikeresebb generációnk.

A teljes interjú a Nemzeti Sporton olvasható.

Frissítés: Magyarország vélhetően kiszáll az Eb-rendezésből

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott, Magyarország vélhetően nem vesz részt a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésében.

Borítókép: Kocsis Máté a szakmai munkába sohasem szólt bele (Fotó: Bach Máté)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.