Feszült hangulatú közgyűlésen választottak új elnököt a sakkozók

Az eddigi elnök, Szabó László végül nem pályázott, Varga Gábor visszalépett, így két jelölt maradt az elnöki tisztségre a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) szombati tisztújító közgyűlésén. A küldöttek Sterbeznz Tamás ellenében Polyánszky Zoltánt választották elnökké. A 47 éves filozófus, közgazdasági doktor egyben a 2024-es budapesti sakkolimpiát szervező bizottság döntéshozó testületének a vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 03. 11. 17:32
Polyánszky Zoltán
Polyánszky Zoltán Forrás: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Sakkszövetség közgyűléseit hagyományosan éles pengeváltások jellemzik. A mostani sem kivétel ez alól. A szombaton délelőtt tízre a Magyar Sport Házában meghirdetett esemény félórás késessel kezdődött el, mert már arról vita alakult ki, hogy automatikusan a korábbi elnök, Szabó László legyen-e a levezető elnök, vagy ahhoz a közgyűlés jóváhagyása is szükséges.

Szabó László, aki másfél hete még arra hajlott, hogy ismét harcba száll az elnöki tisztségért, végül nem jelöltette magát, kihívója, Varga Gábor ügyvéd pedig szerdán nemtelen támadásra hivatkozva lépett vissza, egyúttal bejelentette, hogy Polyánszky Zoltán képviseli a csapatát. 

 

Polyánszky végül nem egyedüli jelölt volt, hiszen Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora is harcba szállt. Adott volt, hogy Sterbent Tamás Szabó László híveinek a szavazataira számíthatott, de konszenzusos emberként akár az ingadozókat is megnyerhette volna. 

A végeredmény Polyánszky Zoltán magabiztos győzelmét hozta, hiszen ő 54, míg Sterbenz Tamás 33 szavazatot kapott.

Polyánszkí győzelmével nem ért véget a közgyűlés, hiszen alelnököt és elnökségi tagokat is kellett választani. A korábbi elnökség még hivatalban maradt tagjai – nyáron a Szabó Lászlóval elégedetlen több elnökségi tag is lemondott a tisztségéről –, illetve a Sterbenz Tamáshoz kötődő elnökségi tagjelöltek is sorra jelentették be visszalépésüket, velük együtt még Farkas Attila Erik, a jelölő és a mandátumvizsgáló bizottság elnöke is elhagyta a Magyar Sport Házát.

Alelnöknek a már hosszú ideje ügyvédként praktizáló Flumbort András nagymestert választotta meg a megfogyatkozott létszámú közgyűlés. Az elnökségbe bekerült a nyolcszoros magyar bajnok, U18-as világbajnok nagymester, Berkes Ferenc, valamint Polgár Judit férje, Font Gusztáv, aki korábban a magyar tagszervezetet képviselte Nemzetközi Sakkszövetségben. A több elnökségi tag – Misetáné Burján Anita, Pergel László, Bea Zsolt, Dankházi Péter Farkas, Komiszár Nanetta, Kurpé Csaba, Dobozy Gedeon, Szabó Ferenc – nem nevezhető húzónévnek a sportágban.

Megválasztása után Polyánszky Zoltán elmondta, örül a győzelmének, de annak nem, hogy meglehetősen feszült körülmények között született meg a döntés. A legfontosabb feladatai között említette, hogy a sakkszövetség haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel a budapesti sakkolimpia megrendezésével kapcsolatban, és induljon párbeszéd a válogatott játékosokkal is.

Flumbort András úgy fogalmazott, hogy nagyon sok sebből vérzik a magyar sakk, az eddigi alelnök, Nádasi Tamás – aki egyben a sokszoros Nagykanizsa és a szövetség szponzora –, valamint Sterbenz Tamás elnökségi tag elvesztését rossznak és károsnak nevezte. Hangsúlyozta, az új elnökségnek békejobbot kell nyújtania a többieknek annak érdekében, hogy egy irányba lehessen húzni az evezőket, valamint átláthatóvá kell tenni a szövetség működését.

Feladat van bőségesen. Immár tényleg a nyakunkon a 2024-es, hazai rendezésű sakkolimpia. Egyelőre az előkészületek is csupán gyerekcipőben járnak, s több mint bizonytalan, hogy a legjobb magyar férfi sakkozók vállalják-e a szereplést.

Arról nem is beszélve, hogy a korábbi első számú magyar játékos, jelenleg román színekben szerepel. Polyánszky Zoltán nemcsak őt szeretné visszacsábítani, hanem az évek óta inaktív Lékó Pétert is rávenné, hogy vállalja a játékot a sakkolimpián.

 

– Az anyagiak mellett bizalomépítési feladatot is jelent ez, mert megromlott a kapcsolata a szövetséggel az elmúlt időszakban. A bizalom visszaszerzése nélkül nem látok esélyt a visszaszerzésére. A pénz is fontos kérdés persze, de csak a második helyre tenném – mondta Rapportról a Nemzeti Sportnak. Majd hozzátette: – Nagyon bízom abban,  hogy minden jó játékosunkat, aki úgy érzi, hogy harcra kész, és szívesen dolgozik a magyar színekért, így Lékó Pétert is, asztalhoz tudjuk ültetni a budapesti sakkolimpián.

Borítókép: A sakkszövetség új elnöke, Polyánszky Zoltán (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.