Dollár- és eurómilliókért húznak cipőt a legnagyobb futballsztárok

Ezen a héten több csillagászati összegű szerződésről is érkezett hír a futball világából. A legutóbbi a Manchester City 22 éves norvég csatáráról, Erling Haalandról szól, aki mesés szerződés előtt áll, hiszen a Nike állítólag 250 millió euróval hálálná meg, ha az amerikai sportszergyártó cég cipőjében játszana 2033-ig.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 16:51
HAALAND, Erling; ORBÁN, Willi, Szoboszlai
Manchester, 2023. március 14. Willi Orbán, az RB Leipzig (b) és Erling Haaland, a Manchester City játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjének visszavágó, Manchester City-RB Leipzig mérkõzésén a manchesteri Etihad Stadionban 2023. március 14-én. MTI/AP/PA/Nick Potts Fotó: Nick Potts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A futballisták keresete mindig hálás téma: a lapok előszeretettel tálalják, hogy mennyi pénzt kapnak a legnagyobb sztárok, mekkora összegeket vágnak zsebre egy jól sikerült szerződéssel. Ám a fizetési listák nem árulkodnak a teljes képről, a legnagyobbak, a legnépszerűbbek esetében a jövedelmek jelentős hányada nem a munkáltatójuktól, azaz a klubjaiktól származik.

Fotó: Franck Fife

Igen, a reklámbevételekről van szó és az arculati jogokról, amelyek rengeteget, olykor az említett fizetéseknél is többet hoznak a konyhára. A héten került napvilágra, hogy a szaúdi al-Hilal évi 400 millió eurós fizetéssel (150,98 milliárd forint) tenné Lionel Messit a világ legjobban kereső sportolójává, a Manchester City játékosát, Erling Haalandot pedig a Nike csábítja egy 2033-ig szóló megállapodással, amiért a 22 éves norvég csatár pénztárcája 250 millió dollárral (86,53 millárd forint) vastagodna.  

A Világgazdaság cikkéből kiderül, a skandináv csatár még 14 évesen lett a pipás márka képviselője, a deal azonban 2022 januárjában lejárt, azóta két német óriás, az Adidas és a Puma is megkörnyékezte. 

Amióta elrajtolt a jelenlegi idény, Nike Mercurial Vapor 14-et visel, ennek a stoplisnak az ára Magyarországon a 70 ezer forintot is meghaladhatja. A Nike cipőiben a mostani kiírásban 42 gólt szerzett. 

Az amerikai vállalatnak évente 25 millió dollárjába (8,63 milliárd forint) kerül a City támadója, amely szignifikánsan több, mint amennyit a világ legértékesebb futballistájának, a párizsi Kylian Mbappének 12 havonta fizet (13 millió dollár, 4,4 milliárd forint).

A cikkből kiderül az is, hogy az Adidas és a Puma sem tudott ezzel összehasonlítható ajánlattal előrukkolni. Erling Haaland, és zsíros szerződések alapján kapják a pénzt a sportszermárkáktól, ám többen elégedetlenek a nagy gyártókkal. A spanyol Real Madrid brazil szélsője, viszont egy alkalommal márkajelzés nélküli, tiszta fekete cipőben lépett pályára, mert úgy érezte, a cégnél nincsenek tisztában világklasszis státuszával, majd azóta többször belengette, hogy élő, évi 7 millió dolláros (2,41 milliárd forint) megállapodása ellenére támogatót cserél. 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Borítókép: Erling Haaland 250 millió dollárt is kaphat a Nike-tól (Fotó: MTI/AP/PA/Nick Potts)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.