Magyar Kupa: Váratlan lehetőségek, tíz nap és harminckilenc év

A Zalaegerszeg és a Budafok sincs hozzászokva ahhoz, hogy több mint húszezer néző előtt lépjen pályára. Ma este viszont ez lesz a helyzet, s a Puskás Arénában mindkét csapat klubtörténeti meccs­re készül. A zalai és a dél-budai egyesület is először nyerheti meg a trófeát a Magyar Kupa történetében. Az esélyes az élvonalbeli ZTE, a Budafok a sikere esetén a másodosztályú győztesek rendkívül szűk köréhez csatlakozna.

2023. 05. 03. 5:25
null
20230502 Zalaegerszeg Budafok Magyar Kupa labdarúgás Török Attila Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha akadnak sokan, akik a 2022/23-as idény előtt pontosan megtippelték, hogy a Magyar Kupa (MK) döntőjében a Zalaegerszeg és a Budafok feszül egymásnak a Puskás Arénában. Mégis ez lett a finálé párosítása. A ZTE a Kaposvár, a Kazincbarcika, a Békéscsaba és a Mezőkövesd kiejtése után az elődöntőben a 119. percben született öngólnak köszönhetően búcsúztatta a Puskás Akadémiát, az NB II-es Budafok a Bölcske, a Szeged és a Ferencváros ellen szenzációt okozott Iváncsa legyőzését követően két élvonalbeli csapat, a Kisvárda, majd a Vasas ellen is nyert, ráadásul egyik NB I-es ellenfél sem tudott gólt lőni a piros-feketéknek.

ZTE Puskás Akadémia Magyar Kupa
A ZTE a Puskás Akadémia ellen nyert a Magyar Kupa elődöntőjében. Fotó: Zalai Hírlap/Pezzetta Umberto

Noha a Budafok áldozatai között akadt élvonalbeli csapat, a döntő esélyese mégis az NB I-es Zalaegerszeg. A klub 2010-ben már játszhatott döntőt, akkor 3-2-re kikapott a Debrecentől, amely abban az idényben a Bajnokok Ligája-csoportkört is megjárta. Az idei Magyar Kupa-döntő sokkal jobb esélynek tűnik arra, hogy a ZTE megszerezze első Magyar Kupa-trófeáját.

Váratlan esély a Magyar Kupa döntőjére

– Számomra édes teher az esélyesség. Kiválóan szerepelt a kupában a csapat, megdolgozott azért, hogy ott legyen a fináléban, aminek, mondjuk ki, az esélyese is, hiszen hiába nagyszerű csapat a Budafok, mégis csak egy osztállyal feljebb szereplünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy már meg is nyertük a döntőt, sőt annál nagyobb szívességet nem is tehetnénk az ellenfélnek, ha elhisszük, hogy elég a cipőket a pályára küldeni – vállalta az esélyesség szerepét Boér Gábor, a ZTE vezetőedzője, akinek jelenléte külön történet.

A csapat Ricardo Moniz irányításával vívta ki a döntős szereplés jogát, a holland mestert azonban a gyenge bajnoki szereplés miatt a döntőt megelőző héten menesztették. Nem véletlenül mondta Boér, hogy tíz napja nem is álmodott a döntőről.

A negyvenéves szakember szerint az ő játékfilozófiája nagyon hasonló, mint Monizé, inkább a csapat önbizalmát kell helyre tennie, ehhez pedig fontos lépés lehetett a szombati bajnokin a Mezőkövesd ellen aratott 2-1-es győzelem.

Hány másodosztályú csapat nyert Magyar Kupa-döntőt?

Szintén bajnoki sikerrel hangolt a Budafok, ráadásul a Haladás elleni 1-0-s győzelemmel Mátyus János csapata matematikailag is bebiztosította bennmaradását az NB II-ben. A szakember szintén idény közben, de még augusztusban ülhetett le a kispadra, a Budafok akkor az utolsó helyen állt, most a tizedik a húszcsapatos másodosztályban.

– Többször elmondtam már, szakmailag nagyobb tettnek tartom, hogy bennmaradtunk az NB II-ben, persze ez senkit sem érdekel, mindenki arról beszél, hogy a ZTE elleni kupadöntőben mi vár ránk – mondta Mátyus, aki játékosként 1996-ban, a Kispest színeiben megnyerte a Magyar Kupát.

– Gyerekkori emlékeim között szerepel a nyolcvanas évek közepén játszott finálé, amikor az NB II-es Siófok megverte a korszak sztárcsapatát, a Rába ETO-t: hasonló bravúrtól mi még messze vagyunk, de hogy idáig eljutottunk, az fantasztikus tett és egyben lehetőség is.

A Siófok harminckilenc évvel ezelőtti, 1984-es sikere továbbra is szinte egyedülálló bravúr az MK történetében. A Balaton-partiak mellett csak a Soroksár tudott másodosztályú csapatként nyerni a sorozatban, ám az akkori, 1933/34-es kiírásban a kor legjobb hazai csapatai el sem indultak.

A Budafok története első kupadöntőjében tehát rendkívül szűk körhöz csatlakozhat, s győzelme esetén az NB II mellett jövőre a Konferencialiga selejtezőjében is indulhatna.

A Siófok MK-sikere évében nem, csak egy szezonnal később végzett feljutó helyen a másodosztályban, így NB II-es csapatként lépett ki a nemzetközi porondra, a Kupagyőztesek Európa-kupájában (KEK) szerepelhetett.

Azóta 1993-ban a Haladás, 1999-ben a Tatabánya, 2004-ben a Honvéd, 2012-ben pedig az MTK vívott és vesztett másodosztályú csapatként Magyar Kupa-döntőt, de ezzel párhuzamosan valamennyi ki is harcolta a feljutást az élvonalba. Mivel az aktuális bajnoktól kapott ki, a Honvéd és az MTK kiharcolta a nemzetközi kupaindulást, de az UEFA-kupa, illetve az Európa-liga selejtezőjében már NB I-es csapatként vett részt, ahogy 2001-ben a DVSC is, amely a kupagyőzelme évében ugyan kieső helyen zárt az élvonalban, de mégis megőrizte tagságát, mivel a pályán elért eredmények alapján feljutott BKV Előre nem vállalta az NB I-et.

Utóbbi esetre a ZTE-nél gondolni sem akarnak. Míg a Budafok nemzetközi újonc lenne, a ZTE 2010 után vívhatna ismét nemzetközi kupameccset, ha megnyeri a Magyar Kupa döntőjét.

A fináléra több mint húszezer jegyet eladtak, de online továbbra is vásárolhatók belépők, személyes jegyvásárlásra viszont nem lesz lehetőség a helyszínen.

Magyar Kupa, döntő

Budafok–Zalaegerszeg 19.30 (Puskás Aréna, tv: M4 Sport).

Borítókép: A Budafok játékosai a Puskás Arénában (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.