A vb ezt is jelenti: szűkülő pálya, logikus rögtönzések

Tíz érem, közte négy-öt arany. Az aktuális kajak-kenu világbajnokság előtt évtizedek óta ez az elvárás a magyaroktól. Nincs ez másként a Duisburgban ma kezdődő vb előtt sem, ám ezúttal az érmeknél is fontosabb a kvóták száma. Mivel a sportág – helyesebben a gyorsasági vagy, újabb szóhasználattal, sprintszakág – a korábbi tizenkettő helyett immár csupán tíz olimpiai versenyszámmal rendelkezik, a konkurencia még erősebb. Kajakban hat-hat, kenuban három-három a megszerezhető kvóták száma a férfiaknál és a nőknél is, elsősorban a két kajak négyesen múlik a sikeres szereplés.

2023. 08. 23. 4:50
NÁDAS Bence; KOPASZ Bálint, kajak
München, 2022. augusztus 21. Nádas Bence (j) és Kopasz Bálint, miután megnyerte a férfi kajak kettes 500 méteres döntőjét a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1984-es Los Angeles-i olimpiától a 2021-ben megrendezett 2020-as to­kiói játékokig tizenkét kajak-kenus szám szerepelt az ötkarikás programban. Az évtizedeken át megszokott rend és lebonyolítás előbb a Londonban bevezetett kétszáz méteres futamok, majd a Tokió­ban debütált női kenu miatt rendszeresen módosult, mi több, először Tokióban az egyes és a kettes hajókban nemzetenként két egység indulhatott.

női kajak négyes, Kozák, Csipes, Kárász, Bodonyi
Szép emlék a Tokióban aranyérmes női kajak négyes. Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

 

Szlalom, avagy ügyes sportdiplomáciai manőverezés

A sportág egészére nézve ennél is nagyobb változás, hogy 1992-ben már a szlalomszakágban is osztottak érmeket, s a megváltozó igények – helyesebben a sportdiplomáciai erőviszonyok – miatt a szlalom egyre nagyobb szeletet hasít ki a közös tortából, Párizsban már öt versenyszámmal lesz jelen.

A tendencia egyfelől érthető, a szlalom extrém sport, így elméletileg jobban leköti a fiatalok figyelmét. Csakhogy nem mérhető a BMX-hez, de még a falmászáshoz sem, a szlalom elérhetetlen a tömegeknek, a szigo­rúan épített pályák száma világszerte elenyésző, hovatovább a sportág nagyhatalmának számító Magyarországon sincs ilyen létesítmény.

Már csak tíz olimpiai szám

A lényeg, hogy a „klasszikus” kajak-kenunak Párizsban már csak tíz versenyszám jut, ráadásul azon belül is változó egységekkel, jövőre a férfi kajakosoknál és kenusoknál párosban az ötszáz méter szerepel majd a műsoron. Íme, a tíz olimpiai futam.

Férfikajak: K–1 1000 méter, K–2 500, K–4 500
Női kajak: K–1 500, K–2 500, K–4 500
Férfikenu: C–1 1000, C–2 500
Női kenu: C–1 200, C–2 500

Férfi- és női kajakban hat-hat, kenuban három-három a nemzetenként nevezhető versenyzők, így a megszerezhető kvóták maximális száma.

Fontos szempont, hogy egy versenyző csak egy egységben szerezhet kvótát, de többen is szerepelhet. A magyarok, részben kényszerből, kajakban mindkét nemnél élnek ezzel a lehetőséggel. Hüttner Csaba szövetségi kapitány különösen a férfiaknál a négyesből eredeztette a csapat kialakítását. Hüvös Viktor csoportja évek óta kiemelt és kivételezett figyelmet és támogatást élvez, az eredményekkel azonban továbbra is adós.

 

Nádas Bence kulcsszerepben

NÁDAS Bence; TÓTKA Sándor; KULI István; CSIZMADIA Kolos, férfi kajak négyes
Látványnak sem utolsó. Rajtol a férfi kajak négyes. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A férfikvartett idén Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, összetételben indul, a vb-n már ebben a sorrendben, tehát Nádas előlépett vezérevezőssé. Az idei Európa-játékokon elért 6. hely a világbajnokságon is elég lenne, mert az európai egységek közül az első hét közé kell kerülni. A konkurencia nagyon erős, Krakkóban is roppant szoros volt a befutó, a magyar hajónak csúcsformát kell hoznia. 

Tótka Sándor: Ahogy az Európa Játékokon, úgy most is az érem a cél, nagyon szeretnék mindannyian éremmel hazatérni. Ha az érem megvan, akkor az olimpiai kvóta nem kérdés.

Varga Ádám: Egész magabiztos vagyok, mert az elmúlt két világkupán, amin ezer egyest indultam, nagyon jó teljesítményt tudtam nyújtani, így reménykedem benne, hogy a vb-n nemcsak annyi lesz a cél, hogy kvótát szerezzek, hanem mindenképpen ott szeretnék lenni a dobogón, és hasonlóan szerepelni, mint a világkupákon.

A négyes miatt Hüttner Csaba elsőre beáldozta a tavaly vb- és Eb-aranyérmes Nádas Bence, duót is, ám a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás páros nem jutott döntőbe Krakkóban, ezért a kapitány úgy döntött, Nádas vállaljon inkább két számot, így is kisebb a kockázat, mint ha lemondana a már bizonyított kettesről. Egyesben Varga Ádám azzal vívta ki az indulás jogát, hogy kétszer is legyőzte az olimpiai bajnok Kopaszt; ő maga is úgy gondolja, a kvótán felül illene érmet szereznie.

 

Szinte összeállt a 2019-ben világbajnok női négyes

A kapitány végül a hölgyeknél is a rutinra a szavazott. Tokióban a négyes Kárász Anna, Bodonyi (férjezett nevén immár Hadvina) Dóra összetételben győzött. Kárász visszavonult, tavaly Kozák, Csipes és Hadvina sem versenyzett, a távollétükben a Kőhalmi Emese, Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra négyes csupán a hatodik lett a világbajnokságon.

Gazsó Alida Dóra: A világbajnokságokon az összes négyesben benne voltam 2019 óta. Kezdem azt érezni, hogy öregszem. Már tapasztalt vagyok a négyesek szempontjából. Remélem, olyan eredményünk lesz, mint 2019-ben, amikor stroke voltam.

Csipes Tamara: Szerintem a jelenlegi legjobb opciót választotta a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba. Fojt Sára és Pupp Noémi ütőképesebbek párosban, mint Gazsó Alida Dórával és velem négyesben. Igazából csak Rendessy Eszternek új a helyzet, Hadvina Dóra a negyedik helyen ötkarikás bajnok, én a második és harmadik lyukban is jártam már olimpián és vébén, de Dorka is volt már világbajnok négyes vezérevezőse 2019-ben.

Hadvina Dóra: Hálás vagyok és köszönöm a bizalmat a kapitánynak, mert a válogatókon nem úgy teljesítettem, ahogy azt vártam. A lehetőség által jó formába tudtam lendülni. Jó időket megyek egyesben is, és négyesben is megtaláltam a helyemet. Vannak jó és rossz edzéseim, de ha jól megy, közel vagyok a 2021-es önmagamhoz. A kislányom születése után vannak hullámvölgyek, de már nem annyi, mint eddig.

Idén az Európa-játékokon Csipes Tamara már visszaült a hajóba, de a Fojt, Gazsó, Csipes, Pupp kvartett csak negyedik lett. Noha Hadvina a válogatón egyesben csak hetedik lett, a kapitány mégis bizalmat szavazott neki, minden bizonnyal helyesen, hiszen a hátsó lyukban kevesen képesek klasszis teljesítményre, s hát Hadvina a szülés után hétről hétre egyre jobb.

Hüttner a tavalyi Eb-n ezüstérmes ­Rendessy Esztert is beültette a hajóba, így Gazsó, Csipes, Rendessy és Hadvina alkotja az egységet. Érdekesség, hogy négy éve egy különbséggel ugyanez a csapat világbajnok lett, Rendessynek Medveczky Erikát kell pótonia. A kvótaszerzés szinte garantált.

Noha Krakkóban a második válogatón győztes Gazsó indult és szerzett ezüstérmet egyesben, Duis­burgban mégis az idén kissé rapszodikus Csipes szerepel, Fojt és Pupp pedig kettesben bizonyíthat.

 

Kenuban is versenyképesek vagyunk

Kenuban a férfiaknál egyesben Adolf Balázs biztos pont, reméljük, túljutott a tavalyi hullámvölgyön. Kettesben Korisánszky Dávid és Fekete Ádám idén talált egymásra, a duó megnyerte a szegedi világkupát, s bizakodva várja a vb-t. A hölgyeknél a rutinos Balla Virág szólózik, párosban a tavaly berobbant Nagy Bianka duó az egy évvel ezelőtti bronznál nem adja alább.

A magyar csapat

Férfikajak
K–1 200 méter: Birkás Balázs
K–1 500 méter: Kopasz Bálint
K–1 1000 méter: Varga Ádám
K–1 5000 méter: Noé Bálint
K–2 500 méter: Nádas Bence, Kopasz Bálint
K–2 1000 méter: Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás
K–4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor

Női kajak
K–1 200 méter: Lucz Anna
K–1 500 méter: Csipes Tamara
K–1 1000 méter: Rendessy Eszter
K–1 5000 méter: Kiszli Vanda
K–2 200 méter: Kiss Blanka, Lucz Anna
K–2 500 méter: Fojt Sára, Pupp Noémi
K-4 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra

Férfikenu
C–1 200 méter: Koczkás Dávid
C–1 500 méter: Fejes Dániel
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–1 5000 méter: Adolf Balázs
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
C–2 1000 méter: Kollár Kristóf, Fejes Dániel
C–4 500 méter: Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán, Hodován Dávid

Női kenu
C–1 200 méter: Balla Virág
C–1 500 méter: Balla Virág
C–1 1000 méter: Kisbán Zsófia
C–1 5000 méter: Kisbán Zsófia
C–2 200 méter: Horányi Dóra, Takács Kincső
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka
C–4 500 méter: Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka

Vegyes számok
K–2 500 méter: Lucz Anna, Opavszky Márk
C–2 500 méter: Hajdu Jonatán, Takács Kincső

Borítókép: Nádas Bence és Kopasz Bálint címvédőként készül a vb-re (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.