Szoboszlai varázslatai, sumákoló VAR és drámai liverpooli vég két piros lap után

Mivel a Premier League 7. fordulójában az eddig hibátlan Manchester City hatalmas meglepetésre 2-1-re kikapott a Wolverhampton Wanderers otthonában, este a Liverpool előtt ott volt a lehetőség, hogy ha idegenben legyűri a Tottenham Hotspur csapatát, akkor a tabella élére ugrik. Szoboszlai Dominik együttese kettős emberhátrányban fejezte be a rangadót, és a 96. percben kapott (ön)góllal veszített 2-1-re.

2023. 09. 30. 20:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt kérdés, hogy a Premier League 7. fordulójában melyik meccset övezi a legnagyobb figyelem: a tabellán negyedik helyezett Tottenham Hotspur (14 pont – négy győzelem, két döntetlen) a második Liverpool csapatát (16 pont – öt győzelem, egy döntetlen) fogadta, vagyis két veretlen együttes csapott össze. A Spurs csapatát feltüzelhette, hogy győzelme esetén megelőzi Poolt, amellyel szemben egyébként is van mit törlesztenie. Tétmérkőzésen legutóbb 2017 októberében tudta legyőzni a Vörösöket, s a PL-ben az előző tizenegy egymás elleni találkozójukból három döntetlen mellett nyolc a Liverpool győzelmével végződött. Ami pedig a legfájóbb lehet, a 2019-es BL-döntőben 2-0-ra kikaptak Jürgen Klopp csapatától. A Tottenham a Ligakupában már augusztusban kiesett a 2. fordulóban – a Fulham verte ki –, így pihentebben várhatta a rangadót, mint a Liverpool, amely szerdán a 3. fordulóból a másodosztályú Leicester elleni idegenbeli 3-1-es győzelemmel jutott tovább a nyolcaddöntőbe, köszönhetően góljának is.  A 22 éves középpályás a kispadról szállt be a 65. percben 1-1-es állásnál, öt perc múlva pedig hatalmas gólt rúgott a jobb felső sarokba 20 méterről. Utóbb a Liverpool argentin világbajnoka Mac Allister kifecsegte, honfitársunk nem akármit ivott a meccs előtt, és ez lehet a titka...

Szoboszlai Dominik
Szoboszlai Dominik nagy gólt lőtt a Leicester kapujába. Fotó: AFP/Peter Powell

Szoboszlai Dominik fut a legtöbbet a Liverpool csapatában

A nyáron az RB Leipzigtől érkezett Szoboszlai máris nagy kedvenc Liverpoolban. A mai meccs előtt kiderült, hogy a bajnokságban a Pool játékosai közül messze ő futotta a legtöbbet. A PFF elemző cég Twitter-oldalának bejegyzése szerint 70,7 kilométert futott, a lista második helyén Andrew Robertson állt 62,5 kilométerrel, míg a harmadik Mohamed Szalah volt 59,7 kilométerrel. Jürgen Klopp viszont pénteken, amikor Szoboszlai Dominik személyiségét is dicsérte, éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy a Premier League-ben legtöbbet futó, és egyik legtöbb sprintet teljesítő csapat ellen játszanak, s a Tottenham csapatát a nyáron kinevezett vezetőedző, Ange Postecoglou nagyon jól összerakta. Klopp elmondta, hogy személyesen nem ismeri a görög származású ausztrál trénert, de azt, hogy kiváló szakember, a Spurs előtt a Celtic kispadján is bizonyította.

Mivel délután az eddig hibátlan Manchester City hatalmas meglepetésre 2-1-re kikapott a Wolverhampton Wanderers otthonában, a Liverpool előtt ott volt a lehetőség, hogy győzelemmel a tabella élére ugrik. (Ugyancsak délután a Bournemouth, csapata hazai pályán beleszaladt a késbe...)

A csapatok a következő összeállításban léptek pályára:

Tottenham: Vicario – Pedro Porro, Romero, Van de Ven, Udogie (B. Davies, 83.) – P. Sarr (Skipp, 83.), Bissouma (Höjbjerg, 90.) – Kulusevski, Maddison (Véliz, 90.), – Szon Hung Min (Szolomon, 69.)

Liverpool: Alisson – Gomez (Konaté, 74.), Matip, Van Dijk, Robertson – Szoboszlai, Mac Allister (Gravenberch, 80.), C. Jones – Szalah (Alexander-Arnold, 74.), Gakpo (Diogo Jota, a szünetben), L. Díaz (Endo, 74.). 

A Tottenham kezdett agilisabban, de az első nagy helyzet a 13. percben Liverpool előtt adódott. Az akció Szoboszlai hajszálpontos keresztlabdájával indult, a végén Gakpo hat méterről lőtt, Vicario nagyot védett, majd a kipattanó után a duplázásnál, Robertson bombájánál is. Nem sokkal később megint Szoboszlai tette be jobbról jó helyre, középre a labdát, Jones lövését azonban blokkolták. A 26. percben nagy bajba, emberhátrányba kerültek a vendégek. Jones talppal rácsúszott Bissouma sípcsontjára, amiért elsőre csak sárga lapot kapott, de a VAR kihívta a játékvezetőt, aki a jelenet megtekintése után jogosan állította ki a liverpooli játékost.

A 33. percben aztán újra videózni kellett, mert a kilépő Díaz bevette a Spurs kapuját, s ugyan a játékvezető az asszisztense jelzésére lest ítélt, ezt azért meg kellett nézni alaposan. Centiken múlhatott... S borítékoljuk, hogy ebből még vita lesz! Már csak azért is, mert túl gyorsan megszületett a döntés, hogy mehet tovább a játék, azt pedig nem mutatták meg, hogyan húzták meg a vonalat. Mit mondjunk, sumákolt a VAR!

Tényleg les volt?

 

A 36. percben nem lehetett vita: Maddison ugratta ki a bal oldalon Richarlisont, akinek a centerezését Szon gólra váltotta (1-0). A félidő végén, a hosszabbítás ötödik percében azonban egyenlített a Liverpool, és ebben Szoboszlainak komoly érdemei vannak. Sokadszor ívelt jobbról hajszálpontosan középre, Van Dijk lefejelte a labdát, Gakpo pedig egy átvétel után nyolc méterről belőtte (1-1). Ám közben megsérült, így nagyon nem tudott örülni, és a második félidőre már nem is jött ki, Diogo Jota váltotta. 

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik és Szon Hung Min. Fotó: AFP/Neil Hall

A 96. percben egy öngól döntött a rangadón

A játékrész elején Alisson perceken belül két hatalmas védéssel őrizte meg a kapuját a góltól, Maddison, majd Szon tűzte rá a labdát, de szó sem volt arról, hogy a Liverpool emberhátrányban csak védekezett. Az 59. percben azért egy hazai lesgól mutatta a Spurs fölényét. A 69. percben pedig kettős emberhátrányba kerültek a vendégek, mert Diogo Jota rövid időn belül két sárga lapot is kapott. A Liverpool azonban még így is vezetett támadásokat, hátul pedig jól védekezett. Egészen a 96. percig, eddig bírta a nyomást, ekkor jött Matip öngólja, a védő szerencsétlenül rúgott bele a labdába, s így a Tottenham 2-1-re megnyerte a mérkőzést.

FRISSÍTÉS!

Premier League, 7. forduló:

Tottenham Hotspur–Liverpool FC 2-1 (1-1)
Bournemouth–Arsenal 0-4 (0-2)
Everton–Luton Town 1-2 (1-2)
Manchester United–Crystal Palace 0-1 (0-1)
Newcastle United–Burnley 2-0 (1-0)
West Ham United–Sheffield United 2-0 (2-0)
Wolverhampton Wanderers–Manchester City 2-1 (1-0)
Aston Villa–Brighton 6-1 (3-0)

vasárnap játsszák:
Nottingham Forest–Brentford 15.00

hétfőn játsszák:
Fulham–Chelsea 21.00

A Premier League állása:
1. Manchester City 7  17- 5  18 pont
2. Tottenham 7  17- 8  17  
3. Arsenal 7  15- 6  17  
4. Liverpool 7  16- 7  16  
5. Aston Villa 7  18-11  15  
6. Brighton 7  19-14  15
7. West Ham United 7  13-10  13
8. Newcastle United 7  18- 7  12
9. Crystal Palace 7   7- 7  11
10. Manchester United 7   7-11   9
11. Fulham 6   5-10   8
12. Nottingham 6   7- 9   7
13. Wolverhampton 7   8-13   7
14. Brentford 6   9- 9   6
15. Chelsea 6   5- 6   5
16. Everton 7   6-12   4
17. Luton 6   5-12   4
18. Bournemouth 7   5-15   3
19. Burnley 6   4-15   1
20. Sheffield 7   5-19   1

Borítókép: Igazi rangadó volt a Tottenham és a Liverpool összecsapása (Forrás: Twitter/Premier League)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.