Valter Attila újabb szintlépésre készül az átalakuló sztárcsapatban + videó

Bár teljesen még nem ért véget a 2023-as országúti kerékpáros idény, a szakág legjobb hazai képviselője már teljesítette idei utolsó versenyét. Valter Attila számára új kihívásokkal teli volt az idei szezon, a huszonöt éves magyar kerekes ugyanis első idényét teljesítette a holland sztárcsapat, a Jumbo–Visma színeiben. Az új feladatokkal jól birkózott meg Valter Attila, aki fontos tagja volt a Vuelta a Espana során történelmet írt sornak, jövőre pedig nem csak Primoz Roglic távozásának következtében kaphat az idei évhez képest többször főszerepet.

2023. 10. 10. 4:47
VALTER Attila
Vuelta a Espana - Valter Attila sajtótájékoztatója Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton véget ért a legjobb magyar kerékpáros, idénye. A huszonöt éves kerekes feladata az év egyik legfontosabb egynapos versenyén, a lombard körön a szlovén Primoz Roglic segítése volt, aki nyolc sikerekben gazdag év után az olaszországi harmadik hellyel búcsúzott a csapattól. Valter Attila viszont nem az utolsó, hanem az első szezonját teljesítette a Jumbo–Visma színeiben, amellyel tavaly 2025 végéig szóló szerződést írt alá.

Primoz Roglic Valter Attila
Primoz Roglic (elöl) távozik, Valter Attila piros-fehér-zöldben jövőre is könnyen felismerhető lesz a versenyeken (Fosrrás: Facebook/Attila Valter)

– Hihetetlen első év volt. Rengeteget tanultam a csapattársaimtól és a stáb tagjaitól, a Jumbo–Vismának köszönhetem az idei formámat. Megvoltak az elképzeléseim arról, hogy milyen lesz az első évem itt, de sokkal jobb volt, mint amit vártam – fogalmazott Valter még az olaszországi idényzáró előtt csapata honlapjának.

A magyar kerekes a lombard körversenyen sem okozott csalódást, a huszonkettedik helyen ért célba, miután sokat dolgozott kapitányáért, Roglicért. Valter a verseny után saját Facebook-oldalán úgy fogalmazott, hogy Bergamóban elégedetten gurult át a célvonalon, s kiadta a jelszót magának a folytatásra is: jövőre még egy lépcsőfokot feljebb lépne.

Milyen volt Valter Attila 2023-as idénye?

Az biztos, hogy 2023-ban sikeres volt a szintlépés. Valter Attila márciusban kimondta, hogy szeretne új csapatával is háromhetesen indulni. Ekkor már köztudott volt, hogy 2019 óta először nem indul a Giro d’Italián, s Valter Tour de France-indulása sem volt igazán képben a holland sztárcsapatnál. A francia körversenyre végül tartalékként nevezték Valtert, aki ezután, célkitűzését elérve valóban tagja lett a hollandok Vuelta a Espana-keretének.

S éppen ez volt az a verseny, amelyen Valter Attila közreműködésével a Jumbo–Visma feltette a koronát történelmi évére. A holland sztárcsapat kerekesei nyerték idén valamennyi háromhetest: Roglic a Giro, a dán a Tour de France, kettejük támogatásával az amerikai Sepp Kuss a Vuelta győztese lett. A spanyol körversenyen a trió kisajátította magának az összetett dobogót, s Valter maga is pódiumra léphetett Madridban a csapatversenyben győztes sor tagjaként.

Amint az várható volt, Valter legtöbb idei versenyén segítői feladatokat kapott a holland sztárcsapatban, Vingegaard vagy Roglic sikeréért dolgozva gyakran láthattuk idén a magyar bajnoki trikóban a főmezőny élén.

Amikor ő volt a kiemelt ember, akkor pedig valóban az élmezőnyben végzett. Nyáron, a négynapos norvég körversenyt az összetett negyedik helyén fejezte be, míg az idény elején, a Strade Bianche során társkapitányként ötödik lett. Igaz, utóbbi versennyel így sem volt teljesen elégedett, talán az idén szerzett rutinjával jövőre egy hasonló lefolyású versenyen még jobb eredményt érhet el.

Hogyan változhat Valter Attila szerepe Primoz Roglic távozásával?

Valter Attila többször hangsúlyozta, hogy a világ legjobb csapatának sikereihez segítőként hozzájárulni is óriási öröm, ugyanakkor ő is bízik benne, hogy jövőre többször tekerhet saját magáért. Erre minden esélye megvan, egyrészt Roglic távozik, a Bora–hansgrohe versenyzője lesz, azaz egy klasszis kikerült Valter elől az erősorrendből, másrészt idei feladataiból, különösen az idény közbeni változtatásokból is érződött, hogy a Jumbo–Visma elégedett a magyar kerékpáros fejlődésével.

Roglichoz hasonlítható sztár szinte biztosan nem érkezik a szlovén kiválóság helyére, a csapat eddig az amerikai hegyimenő, Matteo Jorgenson, valamint a fiatal brit Ben Tulett érkezését jelentette be, utóbbi nyerte azt a norvég körversenyt idén, amelyen Valter negyedikként zárt. Hetekig komoly lehetőségnek tűnt, hogy a Jumbo kiszállásával a holland csapatba beolvad a Soudal Quick-Step, ám a fúzió végül nem jön össze, s a tavalyi Vuelta-bajnok Remco Evenepoel ennek örömére ki is jelentette, hogy marad a belga sornál.

Valter Attila csapata miatt így sem kell aggódni, bár a név biztosan változik, a háttér aligha változik, s az ideinél nehéz lett volna szponzorcsalogatóbb évet teljesítenie a holland csapatnak. A kiemelt versenyző Vingegaard lesz, ő megvédené Tour de France-címét. Az már nehezebb kérdés, hogy ki lesz a csapat Giro-kapitánya, bár az idei Vuelta után adná magát, hogy a segítő szerepkörből előrelépő Sepp Kuss kezdhesse így a versenyt, de két korábbi Grand Tour-dobogós, az egyaránt holland Steven Kruijswijk és Wilco Kelderman is szóba jöhet.

Kuss példája Valter Attila számára is motiváló lehet, előbb-utóbb a kitartó segítő is elnyerheti egészen nagy értékű jutalmát. Az egynaposokkal ellentétben a háromheteseket tekintve a kapitányi poszt még aligha jöhet szóba 2024-ben, de az idei év alapján az is egyértelműnek tűnik, hogy  Valter Attila jövőre is teker háromhetesen a hollandok mezében. Talán életében először a Tour de France-on indul majd.

Borítókép: Valter Attila a Jumbo–Visma történelmi triplájának emléket állító trikóval (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.