Kézilabda-válogatott: kínos lenne megint leégni a magyar közönség előtt

Két nap alatt összesen három felkészülési mérkőzést játszik a magyar férfi és a női kézilabda-válogatott. A férfiak a lengyelekkel töltik a hétvégét Szegeden és Békéscsabán, a nők vasárnap Münchenben lépnek pályára a házigazda németek ellen.

2023. 11. 04. 5:45
null
Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közeledik november 30., az olimpiai kvalifikációs női világbajnokság rajtja. A magyar válogatott szakmai stábja javában dolgozik annak érdekében, hogy elérje a kitűzött célt, az olimpiai selejtező tornán való részvételt biztosító első nyolc hely valamelyikét a dán, norvég, svéd közös rendezésű tornán. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata három felkészülési mérkőzést játszik a vb kezdetéig, holnap Münchenben Németország (tv: 14.30, M4 Sport +), majd november 25-én Rotterdamban, 26-án Almelóban Hollandia ellen hangolódik a kiemelt jelentőségű világversenyre, a férfiválogatott két nap alatt összesen két meccset játszik a lengyelekkel.

Fotó: Kovács Anikó/MKSZ

A héten derült ki, hogy újabb kulcsembert kénytelen nélkülözni a kapitány. – Mondhatnám némi iróniával, hogy lassan már hozzászokhattunk ahhoz, hogy minden világverseny előtt adódnak nehézségeink – vezette fel a kapitány a németek elleni meccset. - Szikora Melinda kiesése érzékeny veszteség, a szeptemberben izomszakadást szenvedett, a tavalyi Eb-ről szintén sérülés miatt hiányzott Szöllősi-Zácsik Szandra mellett újabb fontos emberünk sem lehet ott a fedélzeten. Ide vehetjük még Háfra Noémit is, akit a klubja, a montenegrói Buducsnoszt nem engedett el a mostani gyakorlásra. Megteheti, mert nem hivatalos EHF-játéknapról van szó, bár azt hiszem, ez már kicsit a világbajnokságról is szól.

Könnyen lehet olvasni a sorok között: 

a magyar válogatott Paraguay és Kamerun mellett Montenegróval küzd meg a csoportelső helyért, és a balkáni csapat ezzel a sportszerűnek nemigen nevezhető gesztussal kívánta megnehezíteni a magyar csapat felkészülését.

 Majd december 4-én Helsingborgban kiderül, célravezető volt-e a montenegrói ármány.

Háfra Noémi
ezúttal nem kerettag        Fotó: Illyés Tibor / MTI

A kapitány meggyőzhető

Golovin bátran épít a fiatalokra, a Ferencváros junior Európa-bajnok irányítója, Simon Petra az osztrákok elleni Euro-kupamérkőzésen 8 lövésből 7 gólt ért el élete első felnőttválogatott meccsén. A Kisvárda nagy ígérete, a balátlövő, Juhász Gréta is bizonyított. A balkezes lövő, Albek Anna kihagyta az osztrákok elleni meccset, de a norvégok ellen sokat vállalt. A kapitány jó hírrel is szolgált; újra számíthat a legutóbbi két meccsről hiányzott irányító, Vámos Petra játékára. A német válogatott tavaly alaposan helyben hagyta a magyart az Eb-főpróbán, a 31-20-as vereség megroppantotta a csapatot. Most lényegesen jobb állapotban van a magyar válogatott, mint legutóbb, reméljük, a nagy különbségű hazai siker csak a fantázia birodalmában létezik.

Egy sérülttel a kárpótlás jegyében

A férfiak keveset gyakoroltak együtt az idén. A jövő évi Európa-bajnokságra készülő csapat szombaton Szegeden (tv: 16.30, M4 Sport), egy nappal később Békéscsabán (tv: 16.00, M4 Sport +) játszik edzőmérkőzést Lengyelország ellen. Chema Rodríguez szövetségi kapitány nem számíthat a Hamburg sérült jobbátlövőjére, Ilics Zoranra, őt a ferencvárosi Ónodi-Jánoskúti Máté helyettesíti. A kapitány szeme előtt a hosszú távú cél lebeg. – Hasznos meccseket játszhatunk, immár az Eb-felkészülés jegyében dolgozhatunk együtt – mondta Chema Rodriguez a felkészülés kezdetén.  

A kapitány öt légióst hívott be a lengyelek ellen, a La Rioja kapusa, a januári vb-n beugró Palasics Kristóf mellett a Paris SG jobbátlövője, a Stuttgart és a Plock irányítója, Hanusz Egon, illetve Fazekas Gergő mellett a Melsungen és a Dinamo Bukarest beállója, Sipos Adrián és Rosta Miklós is ott lesz a keretben. Érdekes adalék, hogy ezúttal (is) egy játékos, Ligetvári Patrik képviseli a Bajnokok Ligájában menetelő nemzetközi sztáralakulatot, a Telekom Veszprémet.  

A magyar és a lengyel válogatott 2021-ben, az egyiptomi vébén játszott legutóbb egymással; az akkor még Gulyás István vezette csapat 30-26-ra győzött , a magyar gólok csaknem felén, és Máthé Dominik osztozott, ketten együtt 14-et hoztak össze. Ők a hétvégén is húzóemberek lehetnek, és nem fordulhat elő olyan blama, mint a csoportelsőségét már bebiztosító válogatott legutóbbi „tét nélküli tétmeccsén”, amikor a nem éppen világverő Grúzia 31-30-ra nyert Tatabányán. Már csak a közelgő Eb és a hazai közönség miatt sem. 

Borítókép: A férfiválogatott két meccsen gyakorol a hétvégén (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó) 

Az MKSZ podcastje Golovin Vlagyimir szövetségi kapitánnyal:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.