Nem fogja elhinni, melyik sportágért őrülnek meg a finnek + videó

Sehogyan sem akar véget érni az idei Davis-kupa tündérmeséje. A finn teniszválogatott története során először szerepel a világcsoportban, s ha már ott van, be is jutott az elődöntőbe, noha a finnek egyetlen, egyéniben top 100-as játékosa, Emil Ruusuvuori sérüléssel bajlódik. A címvédő Kanada elleni negyeddöntő során pályára lépett Patrick Kaukovalta a finnek sikere hatására el is határozta, hogy jövőre edzőt fogad.

2023. 11. 23. 15:08
finnek szurkolók Davis-kupa
Fotó: X/Davis Cup
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a jégkorong, nem a futball, s még csak nem is a mobiltelefon-hajítás. A finnek jelenleg teniszlázban égnek, miután az északi ország férfi teniszválogatottja már a Davis-kupa elődöntőjére készülhet. Finnország korábban sosem szerepelt még a sorozat elitjében, az idei bemutatkozást felejthetetlenné tették. A finnek között pedig már beindult a számolgatás, hogy a sérült Emil Ruusuvuori bevetésével lehet a legtöbb esélyük a döntőbe jutásra Ausztrália ellen.

Harri Heliövaara Otto Virtanen finnek Davis-kupa tenisz
Harri Heliövaara és Otto Virtanen ünnepli a finnek újabb történelmi sikerét, Kanada legyőzését (Forrás: X/Davis Cup)

Emil Ruusuvuori először azzal hívta fel magára a figyelmet, amikor 2019-ben az Ausztria elleni Davis-kupa-párharcban nyert az akkor a világranglistán ötödikként jegyzett, későbbi US Open-győztes Dominic Thiem ellen. A finnek a bravúr ellenére elveszítették azt a párharcot, s bár Ruusuvuori hamarosan top 100-as játékos lett, az ATP-mezőny tág értelemben vett elitjében azonban magányos finn farkasnak tűnt. Négy évvel később viszont a finnek nélküle érték el eddigi legnagyobb sikerüket.

Hogy kerültek a finnek a Davis-kupa elődöntőjébe?

Finnország már azzal is legnagyobb sikerét érte el a Davis-kupa történetében, amikor februárban a sokkal nagyobb teniszhagyományokkal rendelkező és aktuálisan is magasabbra taksált Argentína ellen először bejutottak a legjobb tizenhat közé, azaz az elitmezőnybe. A 3-1-es siker mindhárom győzelméhez kellett Ruusuvuori, aki két egyes mellett a párosspecialista, Harri Heliövaara oldalán is győzött.

Egy-egy ilyen bravúr mindig is benne volt a Davis-kupában, de a finnek nem elégedtek meg ennyivel, a szeptemberi csoportkörben legyőzték a 2018-as bajnok Horvátországot, majd a Davis-kupa rekordgyőztesét, az Egyesült Államok csapatát is, mivel mind a legjobb száz közé még csak vágyó Otto Virtanen, mind Ruusuvuori megnyerte mindkét párharcban a maga egyéni meccsét.

Egyik ellenfél sem a legjobb összeállításában játszott, de az amerikaiak ellen Virtanennek így is a majdnem száz hellyel előtte álló Mackenzie McDonald, Ruusuvuorinak az idei Australian Open-elődöntős Tommy Paul jutott.

A finnek tehát bejutottak a málagai végjátékba, a negyeddöntőben viszont legjobbjuk, a sérüléssel bajlódó Ruusuvuori nélkül voltak kénytelen kiállni a címvédő Kanada ellen. A korábbi wimbledoni döntős Milos Raonic meg is szerezte a vezetést a világranglistán 782. helyen álló Patrick Kaukovalta ellen, akit ennek ellenére annyira inspirált a menetelés, illetve az azzal járó, az ő szintjén rengeteget jelentő pénzösszeg, hogy elhatározta, jövőre már edző irányításával készül. Virtanen azonban egyesben egyenlített, majd Heliövaara oldalán párosban is győzelmet ünnepelhetett.

Utóbbi két győzelem önmagában véve nem lett volna szenzáció, hiszen a kanadaiak éljátékosa, Félix Auger-Aliassime sem vállalta a játékot, de az, hogy világsztárt és mélységet egyaránt nélkülöző válogatott az elődöntőig meneteljen, csodaszámba megy.

Miért vannak ennyien a finnek a lelátón?

A Davis-kupa nagy hagyományai ellenére hosszú évek óta küzd azzal, hogy nehezen tudja megmozgatni a teniszrajongókat. A legjobb játékosok egyéni karrierjük érdekében sokszor feláldozzák a Davis-kupa-szereplést, s az új lebonyolítással még a hazai pálya előnye és az azzal járó szurkolói jelenlét is eltűnt.

A finneknek viszont erről senki sem szólt.

A finnek tömeges jelenléte a válogatott váratlan menetelése mellett egy másik, hasonlóan szürreális tényre vezethető vissza. Ha Finnországot és a szomszédos Svédországot nem számítjuk, a világon a legtöbb finn lakossal a dél-spanyolországi kisváros, Fuengirola rendelkezik, amely alig harminc kilométerre található a Davis-kupa végjátékának helyszínétől, Málagától.

Persze Finnországból is érkeztek szurkolók, a becslések szerint nagyjából ezren, de a lelátón őrjöngő finn drukkerek közül sokan mindössze egy rövid buszutat tettek meg, hogy szemtanúi legyenek a csoda újabb fejezetének.

Melyik ország nyerheti a Davis-kupát?

Az egyik ágon már kialakult az elődöntő párosítása, Finnország ellenfele pénteken a tavalyi döntős Ausztrália lesz, amely győzelmeket tekintve második az örökrangsorban az amerikaiak mögött. Az ausztrálok a szakadék széléről kapaszkodtak vissza Csehország ellen, hiszen Jiri Lehecka szett- és brékelőnyben adogatott a továbbjutásért Alex de Minaur ellen, onnan állt fel az ausztrál éljátékos, majd a párosban Ausztrália meg is fordította a párharcot.

Bizonyos szempontból egyszerűbb, hogy így alakult, mert különben tényleg nehéz lett volna elhinni, hogy Finnország Kanada legyőzése után az elődöntőben Csehország ellen nem jégkorongban, hanem teniszben mérkőzik...

Az elődöntő esélyese természetesen az ausztrál csapat, de a finnek már kiszámolták: az a legjobb esélyük, ha Virtanen a második számú ausztrál ellen játszik, majd Ruusuvuori csak feladja a maga meccsét, hogy aztán a páros újra Finnország javára döntsön.

A Davis-kupa végjátékának két legnagyobb sztárja a másik ágon szerepel, Jannik Sinner a Tallon Griekspoor elleni győzelmével kiegyenlítette az olasz–holland párharcot, majd a párosba is beszállt, és győzelemre vezette Olaszországot. A Novak Djokovics vezette Szerbia Nagy-Britannia ellen már az egyesek során eldöntötte a párharcot, szombaton így olasz–szerb és várhatóan újabb Sinner–Djokovics összecsapás következik.

Borítókép: Finn szurkolók Málagában, a Davis-kupa negyeddöntője alatt (Forrás: X/Davis Cup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.