Hallatlan dolog történt egy német futballstadionban

Egyre feszültebb a helyzet a német klubok vezetői és szurkolói között. A hivatalos, német genderideológia, valamint migránspolitika jegyében a klubok meg akarják zabolázni a hagyományos, zömében jobboldali szurkolói csoportokat, amelyek azonban egyre nyíltabban fejezik ki a véleményüket. Legutóbb a Leverkusen ultrái vállalták nyíltan a nézetüket, amitől a vezetők persze elhatárolódnak. A Werder Bremen antifa, illetve jobboldali csoportjai már szó szerint össze is csaptak. A német labdarúgásban már rég nincs meg az ez egység és összhang, mint tíz–húsz évvel ezelőtt.

2023. 11. 27. 19:00
null
Róma, 2023. május 11. A Bayer Leverkusen szurkolói várják a labdarúgó Európa-liga elõdöntõje AS Roma - Bayer Leverkusen elsõ mérkõzésének kezdetét a római Olimpiai Stadionban 2023. május 11-én. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a német elsőosztályban meglehetősen szokatlan szurkolói megnyilvánulásról számolt be egy kinti portál. Az Express.de szerint a szombati Werder Bremen–Bayer Leverkusen (0-3) mérkőzésen ugyanis a vendégdrukkerek egy csoportja egy olyan transzparenst mutatott fel, amelyen ez állt:

Sokféle zenei stílus létezik, de csak két nem van.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a német ultrák soraiban 2015-től kezdve időnként fel-feltűnnek politikai tartalmú üzenetek, ám azok szinte kizárólag a baloldali gondolkodásmódot tükrözik.

Az ominózus kiírás (Forrás: Faceook)

Hogy ezek mennyire saját szurkolói ötletek, vagy van mögötte némi központi rásegítés, az már más kérdés, mindenesetre valóban ritkaságszámba megy a leverkuseni ultrák kiírásához hasonló megnyilvánulás, esetleg még inkább az alacsonyabb osztályban, egykori keletnémet területek csapatainak találkozóin.

Petry Zsolt is megjárta a szabad véleménynyilvánítás miatt

Hogy a német futballban mennyire tolerálják a fősodratútól eltérő véleményeket, arról pontos képet kaphattunk két és fél éve, amikor Petry Zsoltot a Magyar Nemzetben megjelent nyilatkozata után azonnal kirúgta a Hertha BSC, a kapusedző csak a napokban kapott újra munkát a labdarúgás területén.

A német futballszurkolókat egyébként is igyekeznek  „jó útra” téríteni, több helyen szeretnének megszabadulni a „szélsőjobboldalinak” titulált drukkerektől, akik helyett majd ideológiailag jobban képzett ultrákat várnak a stadionokba.

 

A klubvezetők minden nyilatkozatban igyekeznek minél hangosabban kijelenteni, hogy a szélsőjobboldalnak nincs helye náluk a stadionban, az azonban más kérdés, hogy mit tekintenek szélsőjobboldalinak. 

A „csak két nem van” feliratot mindenesetre annak veszik, ez látszik is a leverkuseni klubvezetés reakciójából, az esetről szóló tudósítás hangneméből is, ahol felháborodott kommenteket idéznek. Az Eintracht Frankfurt első embere korábban egyenesen odáig ment, hogy kijelentette, nem látja szívesen a csapat szurkolói között az AfD szavazóit.

A fenti folyamatnak, próbálkozásnak a legékesebb példája éppen a Werder Bremen, a korábban erőteljes jobboldali keménymagot antifákra igyekszik cserélni a klubvezetés, így a brémai Weserstadion az egyik legbuzgóbb gyűjtőhelye a migránsokat köszöntő „Refugees Welcome” és más hasonló üzeneteknek.

(A lenti videón egy összetűzés látható a brémai antifa és a Werder régi keménymagja között.)

Idézik a Bayer Leverkusen ügyvezető igazgatójának szavait is, aki természetesen elhatárolódott a történtektől. 

A Leverkusen vezetői persze elhatárolódnak a szurkolóktól

– Ez az akció ízléstelen és helytelen volt, nincs semmi köze azokhoz az értékekhez, mint a nyitottság és a tolerancia, amelyeket a Bayer Leverkusen is képvisel – mondta a Bildnek Fernando Carro.

A Bayer szurkolói klubjának egyik vezetője elmondta, hogy a drapériát előtte senki sem látta, és nem lett leegyeztetve, így hivatalosan nem is lehetett volna ott. Az Express.de pedig hozzáteszi, hogy a kiírás Németországban törvénytelennek számít, mert hivatalosan három nem létezik az országban 2019 óta.

Borítókép: A Leverkusen ultrái nem csak futballban ragaszkodnak a hagyámonyokhoz

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.