Dárdai Márton érkezésével Marco Rossi kedvencei kerülnek nyomás alá

Három éve húzódó ügy zárult le hétfőn azzal, hogy Dárdai Márton bejelentette, a magyar válogatottban futballozna, nem pedig a németben. Marco Rossi már az előző Európa-bajnokság előtt hívta volna a Hertha védőjét, aki mostanra jutott elhatározásra. A júniusban kezdődő németországi Eb-re Dárdai versenyhelyzetet teremt, az érkezésével Szalai Attila és Nagy Ádám is riválist kapott Marco Rossi eddigi alapemberei közül.

2024. 01. 24. 4:45
Hertha BSC - Bor. Mönchengladbach
12 February 2023, Berlin: Soccer: Bundesliga, Hertha BSC - Borussia Mönchengladbach, Matchday 20, Olympiastadion, Hertha's Marton Dardai applauds after a successful action. Photo: Soeren Stache/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by SOEREN STACHE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte biztosra vehető, hogy Dárdai Márton ott lesz Európa-bajnoki keretében. Bár csak a márciusban következő felkészülési meccseken mutatkozhat be a magyar válogatottban a Hertha 21 éves játékosa, a szereplése azért tűnik kézenfekvőnek, mert a berlini klubjában alapember, ráadásul hiány­posztokon bevethető: ballábas belső védőként és védekező középpályásként.

firo: November 21st, 2023, football, soccer: DFB national team, U21 international game men, men, European Championship qualification, European Championship qualification, GER, Germany - Poland
Dárdai Márton még tavaly novemberben is németként futballozott, de elfogadta Marco Rossi hívását. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

Nem véletlen, hogy Marco Rossi már a 2021-ben megrendezett legutóbbi Eb előtt hívta volna az akkor még csak 19 éves Hertha-játékost, aki mostanáig húzta-halasztotta a döntését. Dárdai Márton három éve robbant be a Bundesligában, az akkori piaci értékét hatmillió euróra lőtték be, és a német futball egyik ígéretének számított.

Merthogy Dárdai Márton a német futball „terméke”, még tavaly novemberben is a német U21-es válogatott mezé­ben lépett pályára. S az is lehet, hogy ha a német korosztályos csapat tavaly kijutott volna a párizsi olim­piára, akkor középső fia most nem a németországi Eb-re készülne magyar színekben, hanem a francia fővárosba még mindig németként.

Hogy nehéz döntést hozott, azért hibáztatni nem lehet, hiszen Berlinben született, ott nőtt fel, esetében a nemzeti hovatartozás nyilvánvalóan összetett kérdés. A legjobb, amit tehetünk, hogy elhisszük neki, a szívére hallgatott, amikor a magyar színeket választotta, és örülünk neki, mert egyértelműen nagy erősítést jelent. Dárdai Márton a fiatal kora ellenére már 41 Bundesliga- és 18 Bundesliga II-es meccsen futballozott, a magyar válogatott védelmében kizárólag Willi Orbánnak van ennél nagyobb tapasztalata topligás szinten.

közvetlen vetélytársa lehet

A Hertha játékosa alapvetően középső védő, azon belül is ballábas, ebből a típusból pedig eddig csak egyvalaki állt Rossi rendelkezésére: Szalai Attila. (Ballábas belső védő még a Kecskemétről a svájci élvonalbeli Lausanne-ba igazolt Szalai Gábor, de ő eddig pályára nem lépett.) Szalai Attila ebben az idényben alig kapott lehetőséget a Bundesligában, ami az ősz végi válogatottmeccseken a formáján is érződött, a korábbi kiegyensúlyozott és magabiztos teljesítménye elillant. Esetében épp pozitív változás történt azzal, hogy a Hoffenheim kölcsönadta őt a szezon végéig a Freiburgnak, ahol sok a sérült a védelemben, így várhatóan elkezdheti gyűjteni a játékperceket a Bundesligában.

Dárdai Márton érkezése miatt erre szüksége is lesz, ha meg akarja tartani a helyét a válogatott kezdőjében. Szalai Attila 2020 óta kirobbanthatatlan volt a csapatból, az elmúlt négy évben mindössze három válogatottmeccset hagyott ki, az összes többit végigjátszotta. Most viszont hirtelen lett egy komoly, közvetlen riválisa, ami jelentős versenyhelyzetet szülhet.

Dárdai Márton, mint alternatívája?

Opció lehet Szalai és Dárdai egyszerre való szerepeltetése is a védelemben Orbánnal kiegészülve. Rossi 2020 óta kitart a három belső védős rendszer mellett, legutóbb 2019-ben, még a nagy sikerei előtt állította fel a válogatottat négy védővel. Nem valószínű, hogy néhány hónappal az Eb előtt ezen változtatna, az viszont szóba jöhet, hogy az említett három védő kerüljön a kezdőbe, aminek így lenne a kárvallottja. Ő szintén hullámvölgyben van, az ősszel kiszorult a ciprusi csapatából, és talán klubváltás előtt áll. Az Orbán, Szalai, Dárdai trió ellen az szól, hogy így vagy Orbánnak kellene jobbra kilépnie középről, noha ő irányít hátulról, vagy pedig egy ballábas kerülne a jobb oldalra.

Hertha BSC - SpVgg Greuther Fürth
A Hertha színeiben alapember Dárdai Pál középső fia. Fotó: Sebastian Gollnow

Dárdai azonban nem csak a védelemben tud játszani, apja a Herthában többször is védekező középpályásként vetette be ebben az idényben. Ezen a poszton szintén egy formán kívüli Rossi-kedvencet találunk: Nagy Ádám jelenleg többet ül a kispadon az olasz másodosztályú Pisában, mint amennyi időt a pályán tölt.

Marco Rossi biztos pontjai kapnak konkurenciát

Érdekes szituációt teremthet tehát Dárdai Márton belépése a magyar öltözőbe, hiszen három olyan játékosnak (Szalai Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám) jelenthet közvetlen konkurenciát, akik Marco Rossi 2018 óta tartó kapitánysága alatt a négy legtöbb válogatottságot gyűjtő futballista közé tartoznak (a negyedik Orbán).

A versenyhelyzet csak javára válhat a válogatottnak. Az említettek őszi formahanyatlása és Orbán sérülése következtében az utolsó három Eb-selejtezőn Litvánia, Bulgária és Montenegró ellen több gólt kaptunk (összesen ötöt), mint egy évvel korábban a jóval erősebb Anglia, Németország, Olaszország trió ellen kétszer annyi mérkőzésen (négyet).

Dárdai Márton ezen is segíthet.

Borítókép: Nagy erőssége lehet a magyar válogatottnak is a Hertha védője (Fotó: DPA/Soeren Stache)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.