Két gól és három fontos visszatérő a légió múlt heti mérlege

A magyar légió számára fontos lett a múlt hét, hiszen a válogatott három kulcsjátékosa, Willi Orbán, Kerkez Milos és Szoboszlai Dominik is visszatérhetett a pályára sérülés után. Utóbbi kettő jó eredményt is ünnepelhetett, az RB Leipzig csapatkapitánya viszont csak a beállásának örülhetett a Stuttgart elleni mérkőzésen. Szalai Attila debütálása ismét katasztrofális volt, ezúttal Freiburgban követett el góllal büntetett hibát. Vancsa Zalán és Bolla Bendegúz viszont gólt szerzett, mindez kiderül szokásos heti összefoglalónkból.

2024. 01. 29. 5:20
DFL Supercup 2023 / FC Bayern Munich - RB Leipzig 0-3. Willi Orbán
Willi ORBAN (L), action, single action, single image, cut out, full body shot, full figure Soccer DFL Supercup 2023/FC Bayern Munich - RB Leipzig 0-3 on August 12th, 2023 in Munich ALLIANZAREN A. ? (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légió egyre teljesebb: ezúttal nem is a játék minősége, hanem a ténye volt a lényeg. az ősszel több kulcsjátékosát is nélkülözni volt kénytelen, akik közül három éppen a múlt héten tért vissza a pályára. A Premier League két magyarja egy héttel korábban egymás ellen játszhatott volna, ám akkor még korai lett volna ez a visszatérés és számára is. Sőt, utóbbit Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere szerdán, a Fulham elleni Liga-kupa-elődöntőn sem vetette be. Erre csak vasárnap kerülhetett sor, amikor a másodosztályú Norwich City érkezett az Anfield Roadra  az FA-kupa 4. fordulójában, amelyben a tét a tizenhat közé jutás volt. Szoboszlai az 56. percben állt be, kisvártatva szögletből gólpasszt adott, a csapata pedig 5-2-re nyert. 

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik gólpasszal öregbítette a magyar légió hírnevét  Fotó: Adam Vaughan

A Bournemouth már csütörtökön bebiztosította a helyét a tizenhat között ebben a sorozatban, már az első félidőben kialakította az 5-0-s végeredményt a másodosztályú Swansea ellen, és Andoni Iraola menedzser a szünetben beállította a csapatba Kerkez Milost. A magyar játékos az első gólt szerző Kellyt váltotta, és voltak biztató megmozdulásai, főleg támadásban tett hozzá sokat együttese játékához. Sőt, a 88. percben kis híján be is talált, lövése azonban egy kicsivel elkerülte a Swansea kapuját.
Kevésbé jó hír, hogy a harmadik vonalban, a League One-ban a Barnsley úgy győzte le idegenben 1-0-ra az Oxford Unitedet, majd úgy kapott ki otthon 2-1-re az Exetertől, hogy Callum Styles a meccskeretnek sem volt tagja. 

A légió német érdekeltsége szomorkodhatott

A német Bundesligára különösen igaz, hogy nem az eredmény vagy a játék minősége volt a fontos magyar szempontból. Az ugyanis egészen lehangoló lett : honfitársaink közül csak ünnepelhetett győzelmet, a többiek még csak pontot sem szereztek. Schäfer csapata, az Union Berlin a hét közben a 13. fordulóban elhalasztott és most szerdán bepótolt mérkőzésen 1-0-ra kikapott a Bayern Münchentől az Allianz Arenában, a magyar középpályás a 64. percben állt be, majd vasárnap hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Darmstadtot, Schäfer adta a gólpasszt , a 83. percben cserélték le, de ez nem a játékának szólt, nagyon jól futballozott. Az RB Leipzig kiadós verést kapott Stuttgartban, 5-2 volt a végeredmény. ezúttal is a kispadot koptatta, az egyetlen jó hír viszont jelentős: a szeptemberi, csehek elleni válogatott mérkőzés óta először léphetett pályára a lipcseiek csapatkapitánya , akit a 85. percben cserélt be Marco Rose vezetőedző. 

 

Egy hete boldogan számolhattunk be róla, hogy az idény végéig a Freiburgba szerződött az őt mellőző Hoffenheimből, ám sajnos a védő bemutatkozása új csapatában katasztrofálisra sikeredett. A Freiburg a Werder Bremen vendége volt, és nélkülöznie kellett a megbetegedett Sallai Rolandot. A hazai csapat 2-1-re vezetett, amikor a 71. percben Szalai Attila beállhatott, majd a hosszabbításban egy hosszú kapuskirúgást követően rosszul vette le a labdát, ügyetlenül hazagurította volna, de egy brémai csatár közbelépett, és megszerezte csapatának a harmadik gólt. Ha arra gondolunk, hogy az idény elején a magyar válogatott védő egy öngóllal és egy gólt érő hibával debütált a Hoffenheimben, beláthatjuk, nincs szerencséje ezekkel a bemutatkozásokkal… 

A Bundesliga második vonalában is játszanak magyar válogatottak, illetve Dárdai Márton esetében ez egyelőre csak lehetőség, ha minden igaz, a következő kerethirdetésig. A által irányított Hertha 3-1-re kikapott a Wehen vendégeként, Dárdai Bence sérülés miatt nem volt kerettag, Dárdai Márton végigjátszotta a mérkőzést, ifj. Dárdai Pál csereként állt be az 57. percben. A Hamburg a Karlsruhét fogadta, és 4-3-as vereséget szenvedett tőle, Németh András a 84. perctőt lehetett a pályán.

Svájcban lőtt gólt a légió egyik tagja

A spanyol első osztályban a bajnoki címért küzdő Girona a Király-kupa negyeddöntőjében 3-2-re kikapott a Mallorca otthonában. Yaakobishvili Antal kezdett, a mérkőzés elején társaival együtt beragadt egy kontránál, majd kezezés miatt összehozott egy 11-est (próbálta leszorítani, de már nem sikerült), utána azonban ismét kifogástalanul játszott. Összességében 90 százalék feletti pontossággal passzolt, és fejpárbajai jelentős részét is megnyerte, ráadásul több tisztázást és győztes fejpárbajt is magának mondhatott. A vasárnap bajnoki találkozóján a Girona a Celta Vigo vendége volt, ás Yaakobishvili Antalt a kispadon jegelve nyert 1-0-ra.

 

Svájcból jó híreket kapott Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Igaz, Bolla Bendegúz kedden nem kezdett a Servette együttesében a Winterthur otthonában, ám a 67. percben beállt, majd öt perccel később gólt szerzett. Érdekesség, hogy szombaton is a 67. percben cserélte be az edzője, amikor a csapata az Yverdont látta vendégül és győzte le 1-0-ra. A Lausanne Szalai Gáborral a kezdőben a Luzernhez látogatott el, és vele végig a védelemben 2-1-re kikapott úgy, hogy a hazai csapat a 7. perctől emberhátrányban futballozott. A francia Le Havre 3-3-as döntetlent ért el a Lorient otthonában, Loic Nego kezdőként 56 percet kapott. 

helyzete rendeződni látszik Fotó: AFP

Cipruson a jelek szerint véget ért Lang Ádám mellőzöttsége, ugyanis ismét kezdett az Omoniában, amely hazai környezetben szenvedett 2-1-es vereséget a Paphosztól. A görög élvonalban Kovács Dániel védte a Volosz kapuját, a csapata 2-2-re végzett a Panszerraikosz stadionjában. A török Süper Ligben a Rizespor Mocsi Attilát végig bevetve nyert 1-0-ra a Trabzonspor ellen csütörtökön, majd vasárnap a Karagümrük vendégeként 4-0-ra kikapott, a magyar védő ezt a meccset is a pályán töltötte. A horvát Hajduk Split Kleinheisler Lászlót végig a soraiban tartva a saját közönsége előtt kapott ki 2-1-re a Rijekától.

Már Romániában is erős a légió

Mostantól a román bajnokság is érdekes, amikor a magyar légió hetét összefoglaljuk, mert a héten Ciprusról a Sepsi OSK-hoz szerződött Varga Kevin, akinek a teljesítményét Marco Rossi egész biztosan figyelemmel kíséri. A csatár bevallottan az Európa-bajnoki szereplés reményében váltott klubot és lett csapattársa Varga Rolandnak, valamint Kecskés Ákosnak, akik szintén többször szerepeltek már a válogatott keretében. A Sepsi 2-1-re kikapott az UTA Arad otthonában, Kecskés Ákos és Varga Roland kezdett,  Vargát 1-0-nál Varga Kevin váltotta a szünetben, Kecskést a 66. percben 2-0-nál cserélték le.

 

Az olasz második vonalban, a Serie B-ben egyre biztosabbnak látszik a fiatal Balogh Botond helyzete a Parmában, most is végigjátszotta csapatmeccsét, amely 3-0-ra kikapott Modenában. Nagy Ádámról viszont továbbra sincs jó hír, ezúttal be sem került a Pisa meccskeretébe a Spezia ellen otthon 3-2-re elbukott mérkőzésre. A belga másodosztályban a Lommel 4-0-ra lelépte a Standard Liege második csapatát, Vancsa Zalán végig a pályán volt, és a 63. percben gólt szerzett. A holland második osztályban a Den Bosch Hegyi Krisztiánnal a kapuban hozta le 0-0-ra a meccsét idegenben a Telstárral.

Borítókép: Willi Orbán visszatérése jó hír a magyar válogatott miatt (Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.