Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Cristiano Ronaldo toporzékolt dühében a magyar válogatott ellen

Idén zsinórban a harmadik Európa-bajnokság résztvevője a magyar labdarúgó-válogatott, de amikor a sorozat 2016-ban elkezdődött, akkor már harminc éve nem szerepeltünk világversenyen. Dzsudzsák „románriasztó” balosa, Király szürke mackóalsója, Cristiano Ronaldo hisztije, a Pintér–Dárdai–Storck háromszög, a nagykörúton leálló villamosok és az éjjel, ami soha nem érhet véget. Szoboszlaiék németországi szereplésére hangolva felidézzük a 2016-os franciaországi Eb magyar történetét.

2024. 06. 10. 4:55
Ronaldo, Cristiano; Dzsudzsák Balázs
Dzsudzsák Balázs (j2) és portugál Cristiano Ronaldo (b) a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójában játszott Magyarország-Portugália mérkőzés végén, a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3-as döntetlennel ért véget. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha egy másik életben lett volna: az egész úgy indult, hogy Pintér Attila volt a szövetségi kapitány. 2014. szeptember 7-én az ő vezetésével kezdte meg a válogatott Észak-Írország ellen a 2016-os Eb-selejtezőket a Groupama Arénában. Ez volt az első Európa-bajnokság, amelyet emelt létszámmal terveztek, a korábbi 16-ról 24 csapatosra hízott a mezőny. Erre mondta a válogatott akkori csapatkapitánya, a következőt: „Az biztos, hogy ez az Eb vízválasztó lesz. Ha most sem sikerül kijutnunk, akkor nagyon mélyen el kell gondolkodnunk azon, hol is van az igazi helyünk a világ futballjában.”

Gera Zoltán; Nani
Gera Zoltán lövéséből gól lett Portugália ellen a 2016-os Eb-n (Fotó: MTI/Szerhíj Dolzsenko)

Aztán jött a menetrendszerű pofon, hiába vezettünk Priskin Tamás góljával az északírek ellen, az utolsó tíz percben az ellenfél fordított és 2-1-re megnyerte Budapesten az első selejtezőt. A csoportban ott volt még Görögország, Románia, Finnország és a Feröer-szigetek, így az északírek elleni hazai vereség nem volt bekalkulálva a Eb-kijutás képletébe. Pintér Attila rögtön megbukott, az MLSZ pedig tizenkilencre lapot húzott: kezébe adta a válogatott sorsát, aki akkoriban felnőttcsapatot még nem is edzett, a Hertha utánpótlásában dolgozott.

Dárdai Pál: Retteghetnek a románok Dzsudzsák balosától

A Dárdai-korszak Bukarestben, az ősi rivális Románia ördögkatlanjában kezdődött, ahol azelőtt 42 évig gólt sem szereztünk. Erre mit mondott Dárdai a meccs előtt? Azt, hogy „Dzsudzsák Balázsnak olyan bal lába van, hogy attól retteghetnek a románok.” Persze, hogy Dzsudzsák bal lába hozta össze az egyenlítő gólt szabadrúgásból, az 1-1-es döntetlennel 1981 óta először nem szenvedtünk vereséget Bukarestben, és 1972 óta az első magyar gól született román földön válogatott meccsen.

S onnantól minden úgy történt, mint a mesében. Azt is kibírta a csapat, hogy Dárdai a selejtezők hajrájára átadta az irányítást Bernd Storcknak, mert idő közben a Hertha vezetőedzője lett, és a két munkát nem folytathatta párhuzamosan. A válogatott végül Észak-Írország és Románia mögött harmadik lett a csoportjában, így pótselejtezőt vívhatott Norvégia ellen az Eb-kijutásért. „Álomsorsolás!” – kiáltották örömükben élő tévéműsorban a norvég szakértők, hogy aztán rémálomra riadjanak: a magyar válogatott kettős győzelemmel kijutott az Eb-re.

Király Gábor könnyei: Elindultunk abból a mély valamiből felfelé

Majd leálltak a villamosok a nagykörúton. Harminc év után először szerepelt nagy tornán Magyarország, az 1986-os mexikói vb és a 2016-os franciaországi Eb között generációk nőttek fel úgy, hogy minden világversenyen egy másik országnak szurkoltak jobb híján. Így amikor az első meccs 30. másodpercében megúsztuk lövését egy kapufával Ausztria ellen, s végül 2-0-ra győztünk Bordeaux-ban, spontán népünnepély szerveződött Budapest utcáin. És ahogy azt a lelátón a drukkerek énekelték, az éjjel nem érhetett véget. Az álom folytatódott.

Király Gábor
Király Gábor szürke mackóalsója legendássá vált (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Izland ellen kiszenvedtük az 1-1-es döntetlent Marseille-ben, majd Portugália ellen Dzsudzsák és a dühében toporzékoló gólpárbaja, valamint a meccs is ikszre végződött (2-2, illetve 3-3) Lyonban. Ez azt jelentette, hogy a magyar válogatott öt ponttal csoportelsőként továbbjutott a nyolcaddöntőbe, a későbbi aranyérmes Portugália meg éppen, hogy folytathatta. A legjobb tizenhat között Belgium képében rontott ránk a realitás Toulouse-ban, bár a 4-0-s vereség túlzó volt az olyan sztárok ellen is, mint Thibaut Courtois, és Romelu Lukaku.

Cristiano Ronaldo toporzékolt a magyarok ellen:

A 2016-os Eb egyszeri és megismételhetetlen katarzist hozott. Egyrészt, mert a magyar futball akkor tavaszodott ki egy túlontúl hosszúra nyúlt télből. Másrészt az Eb-korrekordját 40 évesen és 86 naposan megdöntő Király Gábor szürke mackóalsója , Gera Zoltán portugálok elleni térden csúszós gólöröme és a torna előtt másfél éve gólképtelen osztrákok elleni „pöckölése” miatt is. Az a csapat tele volt olyanokkal, akik a szurkolókkal együtt megjárták a poklot a magyar futballban. Király például 1998-ban, az első válogatott meccse után (győzelem Ausztria ellen Bécsben) könnyezve nyilatkozta a tévében: 

„Végre elindultunk abból a mély valamiből felfelé. Sok türelmet kérünk az egész országtól, de dolgozunk.” Tizennyolc év alatt sokszor elfogyott a türelem, de 2016-ban csak beérett a munka.

Az idei Európa-bajnokságot felvezető korábbi történeti anyagaink:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.