Szoboszlaitól, Orbántól és az egyenlítéstől tartanak a németek

Magyarország és Németország (illetve az NSZK) eddig összesen 37 mérkőzést játszott egymással. 12-12 győzelem és döntetlen mellet 13-szor maradtunk alul a németekkel szemben. Eljött tehát az alkalom az egyenlítésre, a magyar válogatott győzelem esetén egalizálná az örökmérleget. De persze egy újabb döntetlennek is úgy örülnénk, mint cinege a tökmagnak. A németek okkal magabiztosak, de Szoboszlai Dominiktől és Willi Orbántól kicsit tartanak.

2024. 06. 19. 12:33
Magyarország Svájc Fiola Attila Nagy Ádám Willi Orbán foci Eb 2024
Svájc ellen Willi Orbán nem volt mindig a helyzet magaslatán Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–német statisztikában némi zavart a második világháború és a rendszerváltozás közötti időszak okoz. Németország ekkor két államra, az NSZK-ra és az NDK-ra szakadt szét, a magyar válogatott természetesen mindkettővel játszott meccseket. Ám ha ezen időszakra visszatekintünk, németek alatt – különösen futballban – egyértelműen az NSZK-ra gondolunk. Így nem követünk el hibát, ha a magyar–német örökmérleget az NSZK ellen elért eredményekkel együtt értjük. E szerint 37 meccsen:

  • 12 magyar győzelem
  • 12 döntetlen
  • 12 német győzelem

született.

Németország, német válogatott, örökmérleg
Erőtől és önbizalomtól duzzadnak a németek a skótok elleni győzelem után. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Zömében barátságos mérkőzések

Érdekesség, hogy a 2021-es Európa-bajnokság előtt jobbára barátságos meccseket vívtunk a németekkel. Csak az 1912-es olimpián és az 1954-es világbajnokságon (akkor kétszer is) találkoztunk tétmérkőzésen a németekkel.

A ránk nézve kezdetben kedvező mérleg idővel romlott, de a közelmúltban ismét jól vizsgáztak a mieink. A 2021-es Eb-n bravúros – igaz, végül kiesést jelentő – döntetlennel, majd 2022-ben a Nemzetek Ligájában a hazai 1-1 után Lipcsében 1-0-s győzelemmel ( Szalai Ádám csodás góljával). A magyar válogatott egyetlen győzelemre került attól, hogy történelmi távlatban egyenlítsen.

Nagelsmann keserű véleménye a magyar válogatottról

Mondanánk, ebből kell kiindulni, de ez a nyom félrevezető. A németek kiválóan, a Skócia elleni kiütéses, 5-1-es győzelemmel kezdték a tornát, a magyar válogatott viszont hervadt játékkal 3-1-re kikapott Svájctól.

Ennél is szomorúbb, hogy az Európa-bajnokság egész mezőnyét tekintve is a magyar és a skót válogatott nyújtotta talán a leggyengébb teljesítményt. Nem véletlenül jegyezte meg Julian Nagelsmann, hogy a magyarok nagyjából azonos szintet képviselnek a skótokkal. Ez alapján Nagelsmann a lelke mélyén nyilván sima győzelemre számít.

A pontrúgásokban bízhatunk?

A német labdarúgószaklap, a Kicker ennél óvatosabb. Azt hangoztatta, nem szabad lebecsülni a magyarokat, s a lap külön kiemeli Szoboszlai Dominiket és Willi Orbánt. Szoboszlainál a németeknek is csak két értékesebb futballistájuk van, Florian Wirtz és Jamal Musiala, Orbánt pedig pontosan ismerik a németek. A Kicker kiemeli, hogy a selejtezők során a magyar válogatott volt a második leghatékonyabb a pontrúgásoknál.

Akár így, akár úgy, jó lenne egy pontot szerezni. Az összesített mérleget ráérünk kiegyenlíteni az ősszel, a Nemzetek Ligájában, ahol ismét ugyanabba a csoportba került a két válogatott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.