Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Cristiano Ronaldo már második sem lehet, lepipálta egy török védő

Merih Demiral már az első percben bevette az osztrákok kapuját a németországi foci Eb utolsó nyolcaddöntőjén. Demiral lett a második futballista, aki szaúdi légiósként lőtt Eb-gólt, s az első nem a leghíresebb, Cristiano Ronaldo volt, hanem a román Nicolae Stanciu. Cristiano Ronaldo a franciák elleni negyeddöntőben még a sor harmadik helyére odaférhet. Demiral végül duplázott, Törökország pedig 2-1-re nyert Ausztria ellen.

2024. 07. 02. 21:41
Lipcse, 2024. július 2.
A török Merih Demiral (b) gólt lõ a németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjének Ausztria-Törökország mérkõzésén a lipcsei RB Arénában 2024. július 2-án. Cristiano Ronaldo szaúdi liga foci eb 2024
Merih Demiral (3-asban) az első percben vezetést szerzett Törökországnak Ausztria ellen Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a hatodik Európa-bajnokságán szerepel, de az idei az első torna, amelyre már a szaúdi ligából került Portugália keretébe. Ronaldót követve sokan igazoltak Európából Szaúd-Arábiába, s a németországi foci Eb el is hozta az első két gólt a torna történetében, amelyet szaúdi légiós szerzett. Egyiket sem Cristiano Ronaldo mondhatja magáénak, a román Nicolae Stanciu után az Ausztria elleni nyolcaddöntő elején a török Merih Demiral lett a második a sorban.

Frankfurt, 2024. július 1.
A portugál Cristiano Ronaldo a földön ül egy elhibázott lövés után a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntõjében játszott Portugália - Szlovénia mérkõzésen a frankfurti Waldstadionban 2024. július 1-jén.
szaúdi liga foci Eb 2024
Cristiano Ronaldo szaúdi légiósként még nem lőtt Eb-gólt, Szlovénia ellen még büntetőt is hibázott (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Legyünk igazságosak Ronaldóval: első semmiképpen sem lehetett volna a sorban. Stanciu ugyanis rögtön az első fordulóban, Ukrajna ellen bombagólt lőtt, még azelőtt, hogy Cristiano Ronaldo pályára léphetett volna az idei Eb-n.

A második helyre már minden esélye megvolt Ronaldónak, Szlovénia ellen még büntetőt is lőhetett a hosszabbításban, de azt is kihagyta, s továbbra sem szerzett gólt a tornán.

Cristiano Ronaldo helyett Merih Demiral

A török Merih Demiral viszont igen, mindjárt az Ausztria elleni nyolcaddöntő első percében, egy szöglet utáni kavarodásnál eszmélt gyorsan.

Demiral nemcsak a szaúdi légiósok közül lett a második gólszerző lett az Eb-k történetében, hanem egyben a második futballista is, aki Eb-meccs első percében betalált. Az első ilyen gól is az idei tornán született, az albán Nedim Bajrami továbbra is a leggyorsabb Eb-gól büszke tulajdonosa.

Érdekesség, hogy a világbajnokságokon Törökország szerezte a legtöbb gólt, de Hakan Sükür rekordját a török televíziós adásban aligha említették meg, hasonlóért ugyanis korábban egy kommentátor ott már elveszítette az állását.

Törökország visszavágott a kiütésért

Demiral a második félidőben újra bevette az osztrák kaput, ismét szöglet után, de ezúttal fejjel.

Az osztrákok szépítő gólja is sarokrúgás után született, az a Michael Gregoritsch talált be, aki tavasszal három gólt lőtt a törökök kapujába.

Akkor Ausztria 6-1-re nyert, a foci Eb negyeddöntőjében viszont 2-1-es török siker született, miután a 94. percben Baumgartner fejesénél a torna legnagyobb bravúrját mutatta be Mert Günok török kapus.

Románia után Ausztria is kiesett a csoportelsők közül, a negyeddöntőben Törökország Hollandia ellen játszik.

Labdarúgó Európa-bajnokság, nyolcaddöntő

Törökország–Ausztria 2-1 (1-0), gólszerzők: Demiral (1., 59.), illetve Gregoritsch (66.)

A foci Eb negyeddöntőinek párosítása

Spanyolország–Németország (péntek 18.00)
Portugália–Franciaország (péntek 21.00)
Anglia–Svájc (szombat 18.00)
Hollandia–Törökország (szombat 21.00)

A Törökország–Ausztria mérkőzés értékelése a Szpíker korneren:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.