Helif és Lin végleg elintézte – kettészakad az amatőr ökölvívás

Sosem látott mélypont felé közeledik az amatőr ökölvívás. Nem elég, hogy a párizsi olimpia boksztornáját végig botrányok követték, nem elég, hogy reális esélye van annak, hogy a sportág már nem lesz jelen a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokon, mára már szinte biztossá vált, hogy az amatőr ökölvívás kettészakad, miután az eddig irányító Nemzetközi Amatőr Bokszszövetség mellett megjelent a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támogatott World Boxing, amely szintén a sportág irányítására tör.

2024. 08. 19. 17:40
Fotó: Ariana Cubillos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük talán a legfrissebb információval, miszerint az Insidethegames.biz portál hétfőn közölte, hogy öt új nemzeti szövetség csatlakozásával már 42 tagja van a World Boxingnak (WB), annak a nemzetközi amatőr ökölvívó szervezetnek, amely tavaly alakult meg, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) között megszakadt a kapcsolat. Az IBA vetélytársának tekinthető WB nem titkoltan arra számít, hogy a szervezetet nyíltan támogató NOB-tól meg fogja kapni a hivatalos elismerést, és a jövőben, így már a 2028-as Los Angeles-i olimpián ő vezényli le a boksztornát. Már ha egyáltalán lesz ilyen sportág négy év múlva az ötkarikás játékokon.

Saint-Denis, 2024. július 28.
Kovács Richárd (kékben) és az ausztrál Harry Garside a férfi ökölvívók 63,5 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. július 29-én. A magyar ökölvívó gyõzött, így bejutott a negyeddöntõbe.
Sofiane Oumiha olimpia 2024 ökölvívás Párizs
Korántsem biztos, hogy a Párizsban ötödik helyen végző Kovács Richárd a sportágával együtt ott lehet a 2028-as nyári játékokon   Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A NOB és az IBA acsarkodása nem most kezdődött, hanem már 2019-ben, amikor előbbi korrupcióval, a mérkőzések eredményeinek befolyásolásával és az orosz befolyás erősödésével vádolta meg a nemzetközi szövetséget, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leminősítette és az el nem ismert státusba sorolta át a Nemzetközi Bokszszövetséget. Ráadásul ki is vette az IBA kezéből előbb a 2021-s tokiói, majd az idei párizsi olimpián a boksztorna szervezését és lebonyolítását, amit aztán önmaga irányított.  Azt se feledjük el, hogy Umar Kremljov személyében orosz elnöke van az IBA-nak, ami jelenleg nem számít Nyugaton előnynek. Utolsó, a vitát végleg lezáró érvként a NOB kilátásba helyezte, hogy a 2028-as olimpia hivatalos programjából is kiveszik az ökölvívást.

Azt ma már senki sem tudja, mi lett volna a kötélhúzás vége, ha nem robban ki az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-Ting botránya Párizsban. A két bokszolót az IBA – másik három, hasonló problémával megáldott bunyóssal együtt – kizárta a 2023-as vb-ről, miután a nemiségvizsgálatokon két, egymástól független labor – Isztambul és Delhi – egyöntetű eredményei alapján kiderült, hogy X és Y kromoszómájuk is van, azaz biológiailag férfi a nők között versenyző két bokszoló. A NOB viszont ezt nem fogadta el, és azt mondta, amíg hitelt érdemlően nem bizonyosodik be az IBA állítása, addig ők nőként kezelik, így az olimpián indulni hagyják a hölgyek között a két ökölvívót.

Nemzeti hősként ünneplik Imane Helifet, mert biológiailag férfiként olimpiai bajnok lett a nők között     Fotó: Ariana Cubillos

Persze, azt mindenki tudta, hogy sem Helif, sem Lin beleegyezése nélkül nem adható ki a tesztek eredménye, ráadásul a két bokszoló, valamint azok olimpiai bizottsága azonnal perrel fenyegetőzött, ha ennek ellenére kikerülnek az eredmények. Hírek persze elkezdtek jönni arról, mi is lehet ezekben az eredményekben. Előbb bokszlegendánk, Kovács Kokó István árulta el, hogy tudja, mi áll ezekben a dokumentumokban, így az ő szemében Helif és Lin egy csaló. Aztán következett magának Helifnek az edzője, aki azt nyilatkozta, hogy tanítványa igencsak megdöbbent azon, hogy biológiailag nem biztos, hogy nő. Az IBA orosz elnöke pedig egy sajtótájékoztatón elmondta, azonnal nyilvánosságra hozzák a tesztek eredményét, ha az érintettek ehhez hozzájárulnak. Nos, erre eddig sem Helif, sem Lin részéről nem érkezett válasz, ugyanakkor előbbit Algériában, utóbbit Tajvanon nemzeti hősként ünneplik, miután természetesen megnyerték az olimpiát mindketten.

Ezek után senki sem csodálkozhat azon, hogy az IBA bejelentette, hogy a nők egészségének figyelembevételével sem Helif, sem Lin nem indulhat az általuk szervezett világbajnokságokon: sem 2024-ben Asztanában, sem pedig 2025-ben Belgrádban. Nyilvánvaló volt, hogy a World Boxing megpróbálja a saját javára fordítani a botrányt, és nem véletlen, hogy az olimpiát követően azonnal bejelentette, hogy Tajvan – Pakisztán, Bhután, a Fidzsi-szigetek és Ecuador mellett – csatlakozott a WB-hez, amelynek immár – mind az öt kontinenst reprezentáló – 42 nemzeti szövetség a tagja. Természetesen immár Algéria is jelezte, kandidál a tagságért. 

– Nagyon örülök, hogy Tajvant, Pakisztánt, Bhutánt, a Fidzsi-szigeteket és Ecuadort már a World Boxingban üdvözölhetem, és alig várom, hogy mindegyikükkel szorosan együttműködhessünk annak érdekében, hogy az ökölvívás továbbra is az olimpiai mozgalom középpontjában maradjon. Nagy az elkötelezettség a változásokra a nemzetközi ökölvívásban, és sok nemzeti szövetség ma már elismeri, hogy az egyetlen módja annak, hogy az ökölvívásnak legyen jövője az olimpiai mozgalomban, ha csatlakoznak a World Boxinghoz – mondta Boris van der Vorst, a World Boxing elnöke, aki hozzátette, a következő hetekben további tagsági bejelentések várhatók. Van der Vorst – csak az érdekesség kedvéért írjuk le – korábban az IBA elnökjelöltje volt, de elveszítette a választást.

A Tokióban a Helifet legyőző ír Kellie Harrington immár kétszeres olimpiai bajnokként inkább visszavonul, mint hogy ebben a helyzetben tovább bokszoljon   Fotó: Getty Images

Persze senki se gondolja azt, hogy a NOB és a WB szűzies tisztasággal próbálja meg rávenni a különböző nemzeti szövetségeket a csatlakozásra. Az egyik legkomolyabb szervezet, az ír szövetség vezetője például elárulta, hatalmas nyomás nehezedik rájuk, hogy „igazoljanak át” az IBA-tól a World Boxinghoz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már odáig ment, hogy azt kéri az Ír Olimpiai Szövetségtől, szakítsa meg kapcsolatait az Ír Amatőr Ökölvívó-szövetséggel, ha az utóbbi maradna az IBA kötelékében, ahelyett, hogy csatlakozna a WB-hez. Mert ha kitartanak eme véleményük mellett, az ír bokszolók nem indulhatnak a legközelebbi olimpián. Feltéve, ha egyáltalán marad a sportág az ötkarikás játékokon.

– Azt hiszem, ez egyre kevésbé bonyolult a számunkra. Ha az IBA-n belüli maradás mellett szavaznak, akkor az azt jelenti, hogy a szövetség nem lesz része a nemzetközi ökölvívásnak a nyári játékokon, olimpiai bizottságként éppen ezért arra kértek minket, hogy a következő hónapokban szüntessük meg az ír ökölvívó-szövetség tagságát. A mi szemszögünkből nagyon világos minden, és nem lesz más választásunk, mint az, hogy megfeleljünk a NOB kérésének – mondta Sarah Keane, az Ír Olimpiai Szövetség elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.