Viszlát, olimpia?! A genderbotrány újabb gyomrost vitt be az ökölvívásnak

A párizsi olimpián az ökölvívást két olyan versenyző, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting szereplése árnyékolta be – előbbi már meg is nyerte a 66 kilósok versenyét, utóbbi szombat este döntőzik –, akik szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak, mégis a női mezőnyben indulhattak. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint jövőre döntenek arról, hogy az ökölvívás programban marad-e 2028-as, Los Angeles-i játékokon.

2024. 08. 10. 8:39
Párizs, 2024. augusztus 10. Az algériai Imane Helif, miután gyõzött a kínai Jang Liu ellen a 2024-es párizsi nyári olimpia nõi ökölvívó-bajnoksága 66 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 9-én. MTI/AP/Ariana Cubillos Fotó: Ariana Cubillos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) kapcsolata 2019 óta igencsak viharos, ugyanis a NOB immár a második nyári ötkarikás játékokon nem engedte, hogy az IBA szervezze meg az olimpiákon a bokszversenyeket. Az ötkarikás testület szerint az IBA vezetősége az orosz elnökkel, Umar Kremljovval az élen nem teljesítette a NOB előírásait, és már most tudható, hogy a nemzetközi szövetség 2028-ban sem rendezheti meg Los Angelesben az ökölvívók versenyét. Ha egyáltalán lesz még boksz az olimpiai programban négy év múlva.

Egyáltalán nem segítette az ökölvívás helyzetét az Imane Helif körül kialakult botrány   Fotó: Ariana Cubillos

A párizsi olimpián végig botrányok kísérték az ökölvívást, mégpedig két olyan versenyző, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting szereplése miatt, akik szervezetében magas a tesztoszteronszint és a férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak. Emiatt az IBA által rendezett világbajnokságon ki is zárták őket – Kovács Kokó István elmondta, összesen öt bokszoló bukott meg a gendervizsgálatokon, köztük az algériai és tajvani öklöző –, ennek ellenére a NOB úgy döntött, mindketten a női mezőnyben indulhatnak. Helif, többek között Hámori Lucát is elbúcsúztatva, péntek éjszaka megnyerte a női 66 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit és olimpiai bajnok lett, míg Lin a szombat esti programban bokszolhat az 57 kilogrammos súlycsoport döntőjében.

Thomas Bach, a NOB elnöke kijelentette, noha azt szeretné, ha a sportág szerepelne a 2028-as Los Angeles-i programban,ragaszkodik ahhoz, hogy az amatőr ökölvívásban létező összes nemzetközi szövetség egyesüljön egy globális irányító testület irányítása alatt, amely az IBA helyett megszervezheti az olimpiai ökölvívó tornát. Los Angelesben nagyon szeretik a bokszot, a tervek szerint Hollywoodban rendeznék meg a bokszversenyeket, ám Bach szerint még egyáltalán nem biztos, hogy az ökölvívás ott lesz négy év múlva az olimpiai programban. A NOB elnöke kijelentette, erről legkésőbb 2025 első felének végéig döntenek.

2025 június végéig eldőlhet az ökölvívás olimpiai szerepvállalásának sorsa

– Úgy gondolom, hogy a választ valamikor a következő évben, a lehető leghamarabb megkaphatjuk erre a kérdésre, de nem hiszem, hogy arról, marad-e olimpiai sportág az ökölvívás, a jövő év első felének a végéig dönteni fogunk – mondta Bach. Hozzátette: – A NOB nem szervez bokszot megbízható partner nélkül. Ha azt akarják, hogy sportolóik olimpiai érmekért küzdjenek, akkor egy egységes, új szövetséggé kell szerveződniük a sportág résztvevőinek, irányítóinak.

Ez pedig elég érthető üzenet az IBA-nak. Ha ők maradnak a sportág élén, az ökölvívást jó ideig Párizsban láthattuk utoljára.

Lin esetében is az a vád, hogy a vizsgálatok alapján biológiailag férfi   Fotó: Getty Images

A két ökölvívóval kapcsolatban generált botrány kapcsán kijelentette, Helif és Lin joggal vett részt a női boksztornán Párizsban, ugyanis a NOB nem kétségbe vonható vizsgálati eredmények alapján dönt a sportolók indulási jogáról. Delhiben a NOB ülésén Bach szerint az olimpiai előírások szerint mindketten alkalmasnak bizonyultak arra, hogy részt vehessenek nőként a párizsi olimpián. 

– Ez nem a tudományon múlik. Ez nem olyan egyszerű, mint ahogy ezt ebben a vitában egyesek szeretnék bemutatni. Az, hogy az XX vagy XY kromoszómák egyértelmű különbséget tesznek a férfiak és a nők között, már régen nem igaz a legfrissebb tudományos kutatások szerint. 1999-ben megszüntettük a szexuális teszteket, mert azok elavultak és tolakodóak voltak, ráadásul ellentétesek a legalapvetőbb emberi jogokkal. Ez a két bokszoló nő, és joguk volt részt venni a női versenyben – hangsúlyozta Bach.

Perrel fenyegetik az IBA-t, ha nyilvánosságra hozza a két bokszoló vizsgálatának eredményeit

A botrány akkor robbant ki, amikor az olasz Angela Carini 46 másodperc után feladta a meccsét Helif ellen, aki valósággal szétverte őt, mint kiderült, súlyos orrsérülést okozott az olasz bokszolónak. A NOB már ekkor kijelentette, nem hajlandó felülbírálni a nemiséget vizsgáló rendszerét, ezt csak akkor lenne hajlandó megtenni, ha a két ökölvívót érintő vádakat egy független szakértőkből álló csoport is megismételné, alátámasztaná. Ugyanakkor mind az algériai, mind a tajvani olimpiai bizottság perrel fenyegeti az IBA-t, ha netán a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák, mert szerintük az sértené a versenyzők emberi jogait.

– A kezdetektől fogva azt mondtuk, ha valaki tudományosan szilárd és megbízható, az emberi jogokat nem sértő rendszert mutat be nekünk a férfiak és a nők azonosítására, akkor mi leszünk az elsők, akik bevezetik ezeket a vizsgálatokat. Ugyanakkor nem szeretünk egy ilyen kényes kérdésben bizonytalanságban maradni, ezért minél hamarabb szeretnénk ezt a helyzetet megoldani komoly szakértők segítségével. De annak nem adunk teret, hogy valakire bizonyítékok nélkül a külseje alapján azt mondják, ő nem nő és emiatt egy számunkra hiteltelen szervezet állításai miatt rágalmazási kampány induljon ellenük – szögezte le Bach.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.