Nadal és Djokovics utolsó összecsapására készül a Grand Slamek előtt járó Szaúd-Arábia

Bombaerős mezőny, elképesztő pénzdíj: mi más jellemezhetné Szaúd-Arábia legújabb sportversenyét, a Six Kings Slam elnevezésű tenisztornát. A szerdán kezdődő versenyen pályára lép a tenisztörténelem két legeredményesebb játékosa, Novak Djokovics és Rafael Nadal is, a további Grand Slam-bajnok résztvevők, Jannik Sinner, Carlos Alcaraz és Danyiil Medvegyev mellett Holger Rune az egyetlen kakukktojás. Szaúd-Arábia lehet Djokovics és Nadal utolsó meccsének helyszíne.

2024. 10. 16. 5:45
Novak Djokovics Rafael Nadal Roland Garros Szaúd-Arábia Grand Slam olimpia
Novak Djokovics és Rafael Nadal az idei olimpián játszott hatvanadik alkalommal egymás ellen Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdától szombatig hat klasszis részvételével zajlik teniszverseny Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban. A Six Kings Slam (Hat Király Slam) elnevezésű tornát Novak Djokovics és az év végi visszavonulásának bejelentése óta először játszó Rafael Nadal a holnapi elődöntőben kezdi meg, a szerdai nyitónapon dől el, hogy Jannik Sinner és Danyiil Medvegyev, illetve Carlos Alcaraz és Holger Rune közül melyik két teniszező csatlakozik hozzájuk.

Rafael Nadal visszavonul Novak Djokovics Szaúd-Arábia
Rafael Nadal múlt héten jelentette be, hogy az év végén visszavonul, a búcsú előtt még Szaúd-Arábiában pályára lép (Fotó: AFP/SEBASTIEN BOZON)

Nem ez az első alkalom, hogy Szaúd-Arábia bemutatóversenyt rendez, de ahogy a neve is sejteti, a Six Kings Slam minden korábbinál nagyobb szabású szaúdi torna. Az arab országban megragadták az utolsó esélyt, hogy az év végén, a Davis-kupában visszavonuló, Szaúd-Arábia tenisznagyköveteként is tevékenykedő Rafael Nadal még pályára lépjen náluk.

Arra pedig, hogy miként sikerült ennyi kiváló játékost Rijádba gyűjteni, egyszerű a válasz. Nagyon sok pénzzel.

Mennyi pénzt nyerhetnek a teniszezők?

A Six Kings Slam minden résztvevője legalább másfél millió dollárt kap a rijádi szereplésért, míg a győztes markát hatmillió dollár üti. Ez toronymagasan a legnagyobb pénzdíj, amit teniszversenyen valaha osztottak. Carlos Alcaraz az idei wimbledoni sikeréért 3,6 millió dollárt kapott, ahogy Jannik Sinner is a US Open-elsőségért. A másik négy résztvevő egész évi keresete sem éri el a hatmillió dollárt.

A szaúdiak a látványos promóciós videóval is készültek az eseményre. Igaz, ez sem hozott mindenkit lázba, az idén visszavonult kétszeres olimpiai bajnok Andy Murray szarkasztikusan reagált az említett videóra: – Ez nem egy film, csak egy bemutatótorna, ami senkit sem érdekel.

Djokovics örül Szaúd-Arábia kezdeményezésének

A kijelentés túlzásnak tűnik, a héten a szaúdi esemény egyértelműen nagyobb figyelmet kap, mint a hagyományos, ranglistapontokat is adó ATP-versenyek. A huszonnégy Grand Slam-címével csúcstartó Novak Djokovics például a múlt heti, sanghaji döntő után a szaúdi helyszínt említette az egyetlen biztos pontként a további idei programjában.

– Idő kérdése volt, hogy mikor lépnek be a szaúdiak a teniszvilágba. A futballisták óriási összegekért igazolnak ide, van itt Formula–1-es verseny, s szinte minden más jelentős sportág, főként a golf. Fontos, hogy megőrizzük a tenisz integritását és hagyományait, de közben ne gátoljuk a növekedését sem – mondta a szaúdi helyszínről Djokovics.

Szaúd-Arábia az év utolsó három hónapjában a teniszvilág egyik legfontosabb helyszíne lesz, novemberben itt rendezik a nők évzáró világbajnokságát, decemberben pedig az U21-es férfiak hasonló tornáját.

Jöhet Nadal és Djokovics utolsó összecsapása?

Utóbbi kettőnél a forma köti a szaúdi szervezők kezét, a Six Kings Slamen viszont azt is megtehették, hogy a kiemeléskor nem az aktuális világranglistát vették figyelembe, hanem a tenisztörténelem két legeredményesebb játékosa, Novak Djokovics és Rafael Nadal kapott mentességet a negyeddöntőtől.

Djokovics és Nadal egyedülálló módon hatvan hivatalos meccset játszottak egymás ellen, az utolsót az idei párizsi olimpián, ahol a szerb harmincegyedik alkalommal is legyőzte spanyol riválisát. A bemutatótornák meccsei nem számítanak bele a hivatalos statisztikákba, de van esély arra, hogy Djokovics és Nadal párharca kapjon egy ráadást, mielőtt a spanyol leteszi az ütőt.

Egyiküknek sem lesz egyszerű feladata. Djokovics ágán kapott helyet az a Jannik Sinner, aki idén mindkét találkozásukkor legyőzte a szerbet, előbb az Australian Open elődöntőjében, majd múlt héten, a sanghaji mestertorna fináléjában. Sinner ellenfele Danyiil Medvegyev lesz, míg a másik negyeddöntőben a dán Holger Rune akadályozhatja meg a két spanyol kiválóság, Rafael Nadal és Carlos Alcaraz összecsapását.

Ami biztos: Djokovics és Nadal két meccset játszik Rijádban, a szervezők ugyanis a teniszben szokatlan bronzmérkőzést is beiktattak a szombati zárónap programjába, amivel plusz esélyt teremtettek maguknak arra, hogy náluk játsszon utoljára egymás ellen a sportág két korszakos klasszisa.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.