Lenyúlta Szoboszlai gólörömét, és ő a holland válogatott legveszélyesebb fegyvere

Hollandia az Európa-bajnokságon a döntőbe jutás kapujában bukott el Anglia ellen, de Ronald Koeman csapatában most sok a hiányzó a magyarok elleni mai, budapesti Nemzetek Ligája-meccs előtt. Liverpool-játékosból náluk három van a mi Szoboszlai Dominikünkkel szemben, a keretek összértékében pedig hatszoros a különbség. Van Dijk, Gravenberch, Gakpo és Xavi Simons első vonalas sztárok, utóbbi Lipcsében lenyúlta Szoboszlai telefonálós gólörömét is. Az egyik holland kapus pedig egy nevetséges gól miatt lett híres.

2024. 10. 11. 5:55
Xavi Simons és Szoboszlai Dominik, meg a telefonálós gólöröm Forrás: X/rbleipzig.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt, 2013. október 11-én játszott egymás ellen legutóbb a magyar és a holland válogatott. Az eredményre nem szívesen emlékszünk vissza, a 8-1-es pofon a mai napig égeti az arcokat, azt ugyanakkor kijelenthetjük, hogy két teljesen más csapat mérkőzött meg akkor Amszterdamban, mint amelyek ma Budapesten találkoznak. Olyannyira kicserélődött az eltelt idő alatt a két válogatott, hogy egyetlen játékos van, aki már azon a 8-1-es meccsen is kerettag volt, és ő sem lépett pályára akkor: Stefan de Vrij, a hollandok védője a kispadig jutott.

UEFA EURO 2024 - Quarter-finals - Netherlands vs Turkey
Xavi Simons a holland válogatott egyik legveszélyesebb játékosa (Fotó: EPA/Christopher Neundorf)

Lehet, hogy az Internazionale védője most is csak csere lesz a magyarok ellen, mert bár a nyári Európa-bajnokságon még ő volt Virgil van Dijk párja a holland védelem közepén, a szeptemberi két NL-meccsen Mathijs de Ligt játszott a helyén. De Vrij a sérülése után még nem sokat játszott a szezonban, a Manchester City alapembere, a balhátvéd Nathan Aké pedig a németek elleni legutóbbi válogatott meccsen hagyta el hordágyon a pályát, ő most nem is tagja a keretnek.

Holland hiányzók a középpályán is akadnak, Teun Koopmeiners hosszabb sérülés után térhetett volna vissza a válogatottba, ám a Juventus irányítója újra kidőlt a sorból. Frenkie de Jong, a Barcelona passzmestere is sérült az Eb óta. Csatárposzton sem a legfényesebb a helyzet, hiszen a Brazíliába szerződött Memphis Depay egyelőre keresi a helyét a számára új kontinensen, az ajaxos Wout Weghorst pedig nemrég épült fel a sérüléséből, így egyikük sem kapott meghívót.

Pénz beszél? 134 millió euró a 813 millió ellenében

Mindez azért is fontos, mert a nyári Eb-n nagyszerűen játszó, az elődöntőben Anglia ellen két véleményes gól miatt 2-1-re kikapó holland válogatottból több kulcsember is hiányzik. Ezzel együtt is nagy a különbség Koeman csapata javára a magyarokkal szemben. A holland válogatott keretének összértéke 813 millió euró, szemben a magyarok 134 milliójával, aminek több mint a felét, 75 milliót Szoboszlai Dominik egymaga tesz ki. Más kérdés, hogy ezzel a holland válogatottban is a második legértékesebb lenne, egyedül a 80 milliós Xavi Simons előzi meg.

– Jóllehet innen nézve mi előnyben vagyunk, mert nekünk három Liverpool-játékosunk van, a magyaroknak csupán egy… – jegyezte meg viccesen a meccs előtt Erwin Koeman, aki 2008 és 2010 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg pedig a holland szakmai stáb tagja, a testvére, Ronald segítője.

Szoboszlai liverpooli klubtársai közül Van Dijk a válogatottnál is csapatkapitány, a középpálya motorja, Ryan Gravenberch jó formának örvend, Cody Gakpo pedig főleg az Eb-n csillogott, amelyen három gólt szerzett. 

A hollandok egyik legveszélyesebb fegyvere jelenleg azonban Xavi Simons, aki Lipcsében hatékonyan pótolja Szoboszlai góljait és gólpasszait: 52 meccsen 12, illetve 17 van neki egyikből és a másikból. A Barcelona egykori csodagyereke még mindig csak 21 éves, és Lipcsében a Szoboszlai védjegyévé vált telefonálós gólörömöt is lenyúlta.

Weghorst és Depay hiányában szükség lehet Xavi Simons kapu előtti hatékonyságára Hollandiának, mert a két csatár, Joshua Zirkzee és Brian Brobbey gólínségben szenved. Előbbi a Manchester Unitedben tíz, utóbbi az Ajaxban tizenegy meccsen hozott össze egy találatot.

Egy nevetséges gólról híresült el a holland kapus

Érdekes az egyik holland kapus, Mark Flekken sztorija, aki jelenleg a Premier League-ben a Brentford egyik legfontosabb játékosa. Egy nevetséges gól miatt ismerte meg a nevét a világ 2018-ban, amikor még a Duisburg kapusaként az Ingolstadt elleni német másodosztályú bajnokin a pályának háttal állva a kulacsát kereste csapata egygólos vezetésénél, így nem vette észre, hogy az ellenfél a kapujába lövi a labdát.

A hollandok is csak emberek…

Nemzetek Ligája A osztály, 3-as csoport, 3. forduló, pénteki meccsek:
Magyarország–Hollandia 20.45
Bosznia-Hercegovina–Németország 20.45

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.