idezojelek

Egy elfelejtett beszéd

Az 1956-os forradalom és szabadságharc valamennyi veretes beszédét ismerjük. Illetve majdnem valamennyit.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Az 1956-os forradalom és szabadságharc valamennyi veretes beszédét ismerjük. Illetve majdnem valamennyit…

Alábbit — amelyből helyszűke miatt csak pár mondatot idézek — leginkább csak azok, akiket az eldugott „részletek” is érdekelnek. „Népünk dicsőséges felkelése lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi-uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, […] Büszkék vagyunk arra, hogy a fegyveres felkelésben, annak vezetésében becsülettel helytálltatok, áthatva igazi hazaszeretettől. […] Vagy biztosítja a felkelés népünk számára a demokrácia alapvető vívmányait: a gyülekezési és szervezkedési jogot, személyes szabadságot és biztonságot, a jogrendet, a sajtószabadságot, a humanizmust, az emberséget — vagy visszasüllyedünk a régi, úri világ rabságába és ezzel együtt idegen szolgaságba. Annak komor és riasztó veszélye is fennáll, hogy idegen fegyveres beavatkozás Korea tragikus sorsára juttatja hazánkat. […] Népünk vérével bizonyította, hogy rendületlenül támogatja a kormánynak a szovjet erők teljes kivonására irányuló követelését.”

Nem, nem Pongrátz Gergely Corvin közi parancsnok beszédéből idéztem, még csak nem is a kiszabadított Mindszenty József bíboros-hercegprímástól vagy Nagy Imre miniszterelnöktől. Maga Kádár János, a frissen alakult Magyar Szocialista Munkáspárt első embere szavalt így hatvanöt éve, 1956. november 1-jén a Szabad Kossuth Rádióban.

Ez ugyanaz a Kádár János, aki három nappal később cimboráival (mások közt Apró Antallal), szovjet páncélosok gyámolításával hozta vissza nekünk a népi demokráciát.

Kell még valamit mondanom, Klárika?

(A borítókép forrása: Fortepan/Rádió és Televízió Újság)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Lincshangulat Strasbourgban

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Színház, porhintés, tündérpor!

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

A halhatatlanságprojekt kulcsa Isten

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.