idezojelek

Átkapcsoltak a BEK-döntőre

Az Antall-kormány 1990-es eskütételétől kezdődő és máig tartó médiaháborúról szól Stefka István könyve.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Az Antall-kormány 1990-es eskütételétől kezdődő és máig tartó médiaháborúról szól Stefka István most megjelent, Túléltem, mások belehaltak című könyve. A kötet minapi bemutatóján a szerző mellett Alexa Károlyt és Betlen Jánost – két „koronatanú” kollégát – is megszólaltatta Huth Gergely moderátor. (Egy másik koronatanú most e sorokat fabrikálja, s ugyanolyan elfogult a témában, mint maga a könyv írója, aki ezt már az elején bevallja. Az vesse rá az első követ, aki látott már „független” újságírót… Mindnyájan tartozunk valahová.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen, az Antall-kormány 1990. május 23-i eskütételénél kezdődött az a bizonyos háború. Akkor, amikor a magyar közszolgálati televízió a miniszterelnöki beszédet megszakítva átkapcsolt a Milan–Benfica labdarúgó BEK-döntőre. Egyértelmű volt az üzenet… Megtehették, hiszen az akkori média 98 százaléka a volt MSZMP (MSZP, SZDSZ) kezében volt, ők irányították a nyilvánosságot, ők kezelték az információáramlást. (Ebbe belefért a dezinformáció, a hírek hamisítása és elhallgatása is.) Nos, ez a sajtó „vezényelte le” a rendszerváltás első éveit.

Pontosan úgy volt, ahogyan azt Alexa Károly látta: „Ekkor szembesültünk azzal, hogy a sajtó mekkora hatalomra képes szert tenni, mekkora ellenőrizhetetlen hatalomra, ha olyan hagyományokra épül és olyan külső támogatásokat kaphat, mint akkor nálunk.” És még ez a posztkommunista „hatalmi ág” érezte/érzi magát veszélyeztetve a „nyilvánosságtól”, a demokráciától. Attól, amit reformkori ősatyáink úgy neveztek: népfelség. Kifutottam a terjedelmemből. (Részletek és – némi – heppi end a Stefka-könyvben.)

Borítókép: Stefka István, a Pesti Tv programigazgató-helyettese (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.