időjárás 23°C Ulrik 2022. július 4.
logo

Átkapcsoltak a BEK-döntőre

Pilhál György
2022.03.31. 05:59
Átkapcsoltak a BEK-döntőre

Az Antall-kormány 1990-es eskütételétől kezdődő és máig tartó médiaháborúról szól Stefka István most megjelent, Túléltem, mások belehaltak című könyve. A kötet minapi bemutatóján a szerző mellett Alexa Károlyt és Betlen Jánost – két „koronatanú” kollégát – is megszólaltatta Huth Gergely moderátor. (Egy másik koronatanú most e sorokat fabrikálja, s ugyanolyan elfogult a témában, mint maga a könyv írója, aki ezt már az elején bevallja. Az vesse rá az első követ, aki látott már „független” újságírót… Mindnyájan tartozunk valahová.)

A választások tisztasága

Akik igazából választási csalásra készülnek és választási csalást követnek el, azok a baloldali bűnözők.

Igen, az Antall-kormány 1990. május 23-i eskütételénél kezdődött az a bizonyos háború. Akkor, amikor a magyar közszolgálati televízió a miniszterelnöki beszédet megszakítva átkapcsolt a Milan–Benfica labdarúgó BEK-döntőre. Egyértelmű volt az üzenet… Megtehették, hiszen az akkori média 98 százaléka a volt MSZMP (MSZP, SZDSZ) kezében volt, ők irányították a nyilvánosságot, ők kezelték az információáramlást. (Ebbe belefért a dezinformáció, a hírek hamisítása és elhallgatása is.) Nos, ez a sajtó „vezényelte le” a rendszerváltás első éveit.

Pontosan úgy volt, ahogyan azt Alexa Károly látta: „Ekkor szembesültünk azzal, hogy a sajtó mekkora hatalomra képes szert tenni, mekkora ellenőrizhetetlen hatalomra, ha olyan hagyományokra épül és olyan külső támogatásokat kaphat, mint akkor nálunk.” És még ez a posztkommunista „hatalmi ág” érezte/érzi magát veszélyeztetve a „nyilvánosságtól”, a demokráciától. Attól, amit reformkori ősatyáink úgy neveztek: népfelség. Kifutottam a terjedelmemből. (Részletek és – némi – heppi end a Stefka-könyvben.)

Borítókép: Stefka István, a Pesti Tv programigazgató-helyettese (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.