idezojelek

A gépíró kislány sírt

1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó megszálló katona.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Nem kerek az évforduló, de semmiképp se menjünk el mellette! 1991. június 19-én hagyta el Magyarországot az utolsó megszálló katona. Viktor Silov altábornagy fekete Volgája 15 óra egy perckor hajtott át a záhonyi Tisza-hídon. Továrisi, konyec! „Vonják ki a szovjet csapatokat!” – így kezdődött az 1956-os forradalom 16 pontos követelése. Hosszú volt az út, mire ez – harmincöt évvel később! – megtörténhetett; előtte százak végezték bitón, tízezrekre várt börtön, kétszázezren hagyták el a hazát.

Még negyvennégy őszén érkeztek lánctalpon. Mi voltunk a legyőzöttek, ők a győzők. A párizsi békediktátum (a második Trianon) után – bár lejárt a tisztük – egyszerűen itt maradtak. Az erősebb jogán. Meg hogy hatalomra segítsék az elvtársaikat. Pár évvel a forradalom után Hruscsov felajánlotta, hogy kivonulnak, ám Kádár kérlelte: maradjanak csak, Nyikita Szergejevics, elvégre testvérek vagyunk! És ők maradtak. (Az csak később, a rendszerváltást megelőző években szivárgott ki, hogy időközben mi is „atomhatalommá” lettünk, a magyar föld alá is telepítettek a veszedelmes fegyverből – persze erről idehaza csak Kádár legszűkebb köre tudhatott, talán Biszkutól fölfelé…)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fekete Volga átrobogott a Tiszán, egyenesen a Szovjetunió felé. Amely – akkor szinte el nem hittük – két hónappal később megszűnt. Hogy a tankok helyére majd a bankok jönnek, azt mi, szegény ördögök, akkor és ott, a záhonyi hídnál még nem láthattuk…

A megrendült tudósítók közt magam is ott voltam. Még a telefonon bediktált írás címére is emlékszem: „Silov vissza sem nézett.”

Sosem felejtem el, a gépíró kislány sírt.

Borítókép: Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnokának autója átlépi a határt a záhonycsapi átkelőhelyen. Az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarország területét 1991. június 19-én, 15 óra 1 perckor a magyar–szovjet határnál, a záhonyi átkelőhelyen (Fotó: MTI/Kleb Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.