idezojelek

Árokásó trükkök

Nemzeti ünnepünkről a Népszava is megemlékezett. Olyan népszavásan, persze.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Nemzeti ünnepünkről a Népszava is megemlékezett. Olyan népszavásan, persze. Kácsor Zsolt, az Ünnep után című írás szerzője nehezményezte, hogy a március 15-i ünnepen szónokló politikusok ezúttal is elmulasztották megemlíteni azt a tényt: a forradalom kitörése után néhány nappal zsidóellenes demonstráció zajlott le Pesten. „A nép, az istenadta, erősen hiányolta a 15-i megmozdulás mozzanatai közül a szokásos zsidóverést” – írja Kácsor, aki azt is hozzáteszi, hogy a mai szónokok alighanem tudatosan hallgatnak erről, pedig hát a forradalmi összképhez ez is hozzátartozna. „A melldöngető magyarkodásba nemigen fér bele, hogy a korabeli magyar nemzetőrök voltak kedvesek antiszemitának lenni” – tájékoztat a szerző. (Aki valószínűleg maga is tudja, hogy 1848–49-ben a hazai zsidóság lelkes buzgalommal támogatta a forradalmat, sőt fegyvert is fogott a szabadságharcban Kossuth Lajos oldalán.)

Nem kezdek itt most kutakodni (nem is az én tisztem), hogy volt-e, s ha igen, milyen méretű zsidóellenes megmozdulás (az egyébként akkor német többségű) Pest-Budán, csupán azon merengek, vajon milyen lelkivilága lehet egy ilyen tollforgató provokátornak, akinek mindössze ez marad meg a magyarság egyik legszentebb ünnepéről. Milyen lehet ilyen pszichével élni?

A provokációs szándék nyilvánvaló. Naná! Kácsor ember (már majdnem kollégát írtam) pontosan tudja, sőt nagyon reméli, hogy írása nyomán özönével kapja majd a feldúlt antiszemita megjegyzéseket, amivel aztán – régi trükk! – el lehet majd szaladni Brüsszelbe, Washingtonba… Lám, milyen a magyar, mennyire gyűlöli a zsidóságot!

Vélemény hírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Új Európa Mbappétól és társaitól

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Óceán, amely összeköt

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Üdvözlet Orwell állatfarmján!

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Pánikba estek a balliberális oldalon

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.