idezojelek

Életre ítélték

A negyvennyolcas szabadságharc legfényesebb győzelmére emlékezünk május 21-én. 1849-ben e napon foglalta vissza Budát Görgei Artúr honvédserege.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A negyvennyolcas szabadságharc legfényesebb győzelmére emlékezünk május 21-én. 1849-ben e napon foglalta vissza Budát Görgei Artúr honvédserege. (Más is történt aznap – néhány száz kilométerrel távolabb, a letiport Varsóban két uralkodó – egy megrettent császár és egy gőgös-büszke cár, Ferenc József és I. Miklós – kacsintott össze. Pár nap múlva 200 ezres cári sereg indult Magyarországot letiporni…) Nagy drámaíró az élet. Hatvanhét évre rá, 1916-ban ugyanezen a napon hagyta el a földi csatateret a 98 éves Görgei Artúr. A bálványkatonának nem adatott meg a mártírhalál (18 évnyi várfogsággal kellett „beérnie”), rá kegyetlenebb sors várt. Úgy élte le hosszú életét, hogy annak nagyobbik felében ő volt „az áruló”. Az idegenbe szakadt Kossuth is rajta kérte számon a bukást, sőt a megtorlásokat is.

Talán épp Arad mártírjai, a kivégzett tábornokok tanúsíthatták volna, ez mennyire nem igaz – de ők akkor már odafönt voltak… („Áruló?… Soha!… Egyetlen gondolatában sem volt” – írta a 94 éves aggastyánnal 1912-ben készített nagyszerű riportjában a fiatal hírlapíró, Móricz Zsigmond.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átkosban a szabadságharc históriáját is a maga szolgálatába állította a napi politika; Görgeit árulónak bélyegezte, ellentmondást nem tűrőn Kossuthot jelölte ki a szabadság egyetlen bajnokának (akit éppen a „gaz tábornok” gáncsolt el a világosi síkon.)

A halálban megbékülve kőhajításnyira egymástól pihen a két óriás. A Nemzeti Sírkert Kossuth mauzóleumánál nagyobb síremléket magyar embernek még nem állítottak, de Görgei kovácsoltvas keresztjénél is mindig van kokárda, virág. Unokáink itt is leborulnak.

Borítókép: Görgey Artúr portréja Barabás Miklós festőtől (Fotó: Wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.