idezojelek

Hídjelenet

A megszeppent elvtársakat leszámítva boldogok voltunk. Egy volt a nemzet: Továrisi, konyec!

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Viktor Silov altábornagy fekete Volgája 1991. június 19-én 15 óra egy perckor áthajtott a záhonyi Tisza-hídon. Ő volt az utolsó idegen katona magyar földön. Harminckét éve ezen a napon ért véget Magyarország szovjet megszállása. Még 1944 őszén jöttek lánctalpon – ők voltak a győzők, mi a legyőzöttek. Három éven át a Szövetséges Ellenőrző Bizottság színeiben őriztek bennünket, majd a párizsi békediktátum után – bár lejárt a tisztük – itt maradtak. Az erősebb jogán. Közben alig leplezve hatalomra segítették a Moszkvában előnevelt kommunistákat. Rákosiék még marasztalták is őket. 1956 ősze igazolta: jó okuk volt rá. Csak az ő fegyvereikkel tudták legyőzni a nemzet forradalmát; megint kiderült, a magyar kommunisták mögött nincs igazi tábor. A Kádár-kormány 1957 januárjában így „magyarázta” a megszállást: „A két ország baráti, testvéri és szövetséges viszonyának megfelelően a magyar és a szovjet kormány baráti tárgyalások útján kívánja rendezni a helyzetet.” Bár Hruscsov SZKP-vezér néhány évvel később felajánlotta, kivonja a csapatait Magyarországról, Kádár kérlelte: maradjanak csak, Nyikita Szergejevics, elvégre testvérek vagyunk! És ők maradtak. Sőt tartósan letelepedtek. Több mint három évtizeden át úgy kellett neveznünk őket: a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet hadsereg.

Annál a záhonyi hídjelenetnél (a megrendült tudósítók közt magam is ott álltam) alig volt protokoll, Silov egykedvűen tisztelgett, majd kocsiba szállt – egy nagy fekete autóba –, és átrobogott a Tiszán, egyenesen a Szovjetunió felé. (Amely aztán két hónappal később megszűnt.)

A megszeppent elvtársakat leszámítva boldogok voltunk. Egy volt a nemzet: Továrisi, konyec!

Borítókép: Viktor Silov altábornagy, a Déli Hadseregcsoport parancsnokának autója átlépi a határt a záhonycsapi átkelőhelyen 1991. június 19-én (Fotó: MTI/Kleb Attila)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.