Edina 2024. február 26.
logo

Egy világpolgár

Pilhál György
2023.11.23. 04:58 2023.11.23. 18:44
Egy világpolgár

Frei Tamás író, üzletember volt a Telex állandó műsorának vendége minap. Freiről elsőként az ugrik be az olvasónak, hogy sok éve hazug tévériportot készített egy állítólagos moszkvai bérgyilkossal, aki hatszáz dollárért vállalta kamerába mondani: egymillió dollárért hajlandó lenne lelőni Orbán Viktor miniszterelnököt. Másodjára meg az jut az eszünkbe, hogy Frei Tamás szégyelli saját szülőhazáját. Pár esztendeje így foglalta össze magyarsága – pardon: „magyarsága” – miatti rossz közérzetét: „Manapság magyarként már különböző nyelvekre váltva csatározok az adott körben a finneknek kijáró (akkortájt »finnként« mutatkozott be – a szerk.) legalább semleges kíváncsiságért, hogy a társaságban ne én legyek a rögtön félretolt, nem is igazán kultúrembernek tartott magyar, valahonnan a Balkán-szerű mélységből”. Egyik politikai „fejtegetésében” pedig így írt közösségi oldalán: „A durva, sokszor agresszív, fekete-fehér stílusban fogalmazó magyar kormányfő beszéde, nos, ez Brüsszelben fülsértő.”

Frei Tamás világpolgár most azt magyarázza a Telex műsorában, hogy ő bizony kelet helyett a nyugati „szuperkontinenshez” csatlakoztatná Magyarországot. Meg hogy a miniszterelnök „nagyobb várúrként viselkedik, mint amekkora a valós vára, és ezt csak úgy tudja elérni, hogy gáncsoskodik, akadékoskodik, dealeket akar kötni.” Mennyivel jobbat tenne Magyarországnak egy kiegyezés Európával, mereng a nemzetközi ember. Már csak azért is, mert az idő múlásával Orbán Viktor leendő alkupozíciója romlik. „Ha túl sokáig várunk, akkor nem is lesz fontos kiegyezni velünk […], de nem akarok ebben okoskodni.”

Ezt épp javasolni akartam.

Borítókép: Frei Tamás (Forrás:Wikipédia)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.