idezojelek

Erdőből a madárdalt

Meg kell felelni az üzleti elvárásoknak, főképp a nézettségnek, hogy eladható reklámhordozó legyen a sportág – ebben a nyomorult versenyben bukott fel a boldogtalan öttusaló.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Árvai Károly

Talán százan lehetünk a Nemzeti Lovarda, a Tattersall „fedelesében”: régi és mostani öttusázók, hozzátartozók, megfényesedett tekintetű barátok. Búcsúzni jöttünk. Az utolsó vizitre. Elköszönni a pályától, az akadályoktól, az istállóktól, a kovácsműhelytől, a lovászfiúktól… Elbúcsúzni a házigazdáktól, akik nyolcvanvalahány éven át otthont adtak nekünk.
Körbepillantani még egyszer gombóccal a torkunkban.
Igaz, csak a nyári olimpián búcsúzik a „lovas” öttusa, az öreg Tatterban többé már nem lesz verseny. 

A hivatalos magyarázat szerint a lovaglás „akadályt jelentett” az öttusa továbbfejlődésében gyakorlati és anyagi szempontból.

No, igen. Meg kell felelni az üzleti elvárásoknak, főképp a nézettségnek, hogy eladható reklámhordozó legyen a sportág – ebben a nyomorult versenyben bukott fel a boldogtalan öttusaló. (Helyére valami idétlen ugribugri kerül.)
Nekünk, magyaroknak különösen a szívünkhöz nőtt az öttusa. Az olimpiák örökrangsorát mi vezettük (kilenc arany, nyolc ezüst és hat bronzérem). Az egyéni versenyben öt bajnokunkért szólt a Himnusz, felállva sorolom őket: Németh Ferenc, Török Ferenc, Balczó András, Martinek János, Vörös Zsuzsanna. Az újkori olimpia életre hívója, Pierre de Coubertin báró álmodta meg a pentatlont: „Kell legyen egy sportág, amely a férfias­ság mintaképe.” Ebből született az öttusa: lovaglás, vívás, lövészet, úszás és futás. A verseny lebonyolítási rendjét sűrűn változtatták, de a tusák ugyanazok maradtak, az szentírás volt. Míg az lehetett. Míg számított az évszázados hagyomány, az olimpiai eszme, Coubertin szelleme… De mára ide is betört a nyers jelenkor, száműzte a lovat. Erdőből a madárdalt.

Borítókép: öttusázó ( Fotó: Árvai Károly)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.