idezojelek

Erdőből a madárdalt

Meg kell felelni az üzleti elvárásoknak, főképp a nézettségnek, hogy eladható reklámhordozó legyen a sportág – ebben a nyomorult versenyben bukott fel a boldogtalan öttusaló.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: Árvai Károly

Talán százan lehetünk a Nemzeti Lovarda, a Tattersall „fedelesében”: régi és mostani öttusázók, hozzátartozók, megfényesedett tekintetű barátok. Búcsúzni jöttünk. Az utolsó vizitre. Elköszönni a pályától, az akadályoktól, az istállóktól, a kovácsműhelytől, a lovászfiúktól… Elbúcsúzni a házigazdáktól, akik nyolcvanvalahány éven át otthont adtak nekünk.
Körbepillantani még egyszer gombóccal a torkunkban.
Igaz, csak a nyári olimpián búcsúzik a „lovas” öttusa, az öreg Tatterban többé már nem lesz verseny. 

A hivatalos magyarázat szerint a lovaglás „akadályt jelentett” az öttusa továbbfejlődésében gyakorlati és anyagi szempontból.

No, igen. Meg kell felelni az üzleti elvárásoknak, főképp a nézettségnek, hogy eladható reklámhordozó legyen a sportág – ebben a nyomorult versenyben bukott fel a boldogtalan öttusaló. (Helyére valami idétlen ugribugri kerül.)
Nekünk, magyaroknak különösen a szívünkhöz nőtt az öttusa. Az olimpiák örökrangsorát mi vezettük (kilenc arany, nyolc ezüst és hat bronzérem). Az egyéni versenyben öt bajnokunkért szólt a Himnusz, felállva sorolom őket: Németh Ferenc, Török Ferenc, Balczó András, Martinek János, Vörös Zsuzsanna. Az újkori olimpia életre hívója, Pierre de Coubertin báró álmodta meg a pentatlont: „Kell legyen egy sportág, amely a férfias­ság mintaképe.” Ebből született az öttusa: lovaglás, vívás, lövészet, úszás és futás. A verseny lebonyolítási rendjét sűrűn változtatták, de a tusák ugyanazok maradtak, az szentírás volt. Míg az lehetett. Míg számított az évszázados hagyomány, az olimpiai eszme, Coubertin szelleme… De mára ide is betört a nyers jelenkor, száműzte a lovat. Erdőből a madárdalt.

Borítókép: öttusázó ( Fotó: Árvai Károly)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Ezek bizony mindig ugyanazok!

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

„Az árulónak ne bocsáss meg soha”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.