idezojelek

Száműzötteink

„El lehet menni! Tessék!”

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

Schiff András zongoraművész tizenkét éve döntött úgy, hogy amíg az Orbán-kormány van hatalmon, nem lép fel Magyarországon. A Népszavának minap nyilatkozó önkéntes száműzött ezt már korábban is megerősítette. Szerinte a hazai politikai légkör aggasztóan hasonlít az 1940-es évekéhez. Ez azért érdekes, mert művész úr negyvenöt éve Nagy-Britanniában él, nem nagyon jár haza, ehhez képest makacsul állítja, hogy 

Magyarország csupa rasszizmus, antiszemitizmus és nacionalizmus. Hogy magyar zsidóként személyesen fenyegetve érzi-e magát, úgy fogalmazott: Orbánék ezt „nagyon ügyesen csinálják”, például zsidó művészeti fesztiválokat tartanak, hogy ezzel is leplezzék az antiszemitizmusukat.

2013-ban maga Orbán Viktor hívta meg Schiff Andrást a felújított Zeneakadémia megnyitójára, ám művész úr nem jött el. Még mit nem! Egy antiszemita országba?! (Ha zongorázni tudnám a különbséget az angol és a magyar zsidóság biztonsága között, én lennék a Schiff.)

Nem ő az egyetlen magyar művész, aki a „száműzetést” választotta. Schilling Árpád, a Krétakör meg nem értett rendezője pár éve manifesztumban jelentette be: miután újra a jobboldal győzött, távozik az országból, ez már sok neki. Bejelentését sokkolónak szánta, ám harsányan körberöhögték, sőt Gyurcsány Ferenc klasszikussá lett kijelentését ajánlották a figyelmébe: „El lehet menni! Tessék!” (Néhányan konkrét túrajavaslatot is mellékeltek, hová menjen, de mielőbb…) Korábban Gerendás Péter muzsikus közölte, hogy világgá megy, mert képtelenség boldogulni Orbán Viktor fasizálódó országában, rettegés az élet. Végül persze nem ment sehová – ezt viszont nem sietett bejelenteni. (Kommentelőktől most nem idézek.)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Schiff András magyar származású Kossuth-díjas zongoraművész a linzi konzervatóriumban (Fotó: MTVA/Gyűjtemény: Keleti Éva)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szent István elborzadna Pressmantől

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Gyurcsány és a kisszerszám

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.