idezojelek

Útban volt a kereszt

Megfigyelték? Ezeknek mindig útban van a kereszt!

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A magyarországi keresztényüldözés legutóbbi emlékezetes eseményére 1950. szeptember 8-án került sor. Akinek addigra még maradt illúziója a „népi demokrácia” iránt, azon a napon biztosan elveszítette. Az Elnöki Tanács törvényerejű rendelete értelmében e napon fejeződött be a hazai szerzetesrendek feloszlatása. (Mindösszesen három férfi- és egy női rend fennmaradását engedélyezték.) Mindezt azért, mert Rákosi Mátyás pártvezér úgy ítélte meg, hogy a rendek „a klerikális reakció” legfontosabb szervezetei, nem lehet helyük a hazai közéletben. Előzetes felmérést természetesen nem végeztek az elvtársak, mindössze az egyházi vezetőknél „érdeklődtek”, tetszik-e majd nekik az új struktúra. Akik tudomásul vették, azokkal lepacsiztak (őket utóbb „békepapoknak” keresztelte el a köznyelv), akik nem, azokat meg nemes egyszerűséggel elvitte a nagy fekete autó… (Mindszenty József hercegprímást már 1949 elején életfogytig tartó fegyházra ítélte a „független” magyar bíróság.)

A lelkek gyámolítását átvették a szemináriumok és a Szabad Nép-félórák.

Rákosit nagyon bosszantotta a kereszt, hiszen a katolikus egyház (a lakosság hetven százaléka tartozott e felekezethez) főpapjait mindenkor a Szentszék nevezte ki, arra a magyar államnak semmi befolyása nem lehetett. Megszületett hát a haditerv: 1948-ban államosították az egyházi iskolákat, koholt vádakkal bebörtönözték Mindszentyt, egy évre rá eltörölték a kötelező iskolai hitoktatást, 1950 nyarán pedig megkezdték a szerzetesrendek felszámolását.

Megfigyelték? Ezeknek mindig útban van a kereszt! (Kíváncsian olvasnék erről egy szösszenetet a túlbérmálkozott DK-vezértől.)

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.