Elemér 2024. február 28.
logo

Egy visszaeső bűnöző portréja (2. rész)

Bayer Zsolt
2019.06.25. 08:00
Egy visszaeső bűnöző portréja (2. rész)

Czeglédy Csaba, immáron több jogerős ítélettel a háta mögött, egyetlen dolgot tanult meg: nem lehet hivatalosan köze azokhoz az iskolaszövetkezetekhez, amelyek aztán elkövetik az adócsalást.

A Rébusz 2.0 kapcsán térjünk vissza egy pillanatra a PestiSrácok cikkéhez: „Éppen hogy túl vagyunk Czeglédy Csaba elsőfokú elmarasztaló ítéletén, amikor a cégbíróság bejegyzi a Rébusz 2.0 iskolaszövetkezetet. Az ügyvéd sokáig állította, hogy csak névazonosságról van szó, semmi köze a Rébusz 2.0-hoz, a szövetkezet 2012-ig elérhető honlapján, a Rébusz.hu-n egyértelműen kiderült a kötődés. A rövid idő alatt országos irodahálózatot nyitó Rébusz fő telephelye, irodája a honlap szerint Szombathelyen, a Kossuth Lajos utca 8-as szám alatt volt megtalálható, ahol Czeglédy Csaba irodája is. De nem ez az egyetlen nyom, ami visszavezet a szocialista aranyifjúhoz. A cégháló, vagy inkább bűnszövetkezet visszagombolyítása a NAV-nak is többévnyi munkájába került. A Rébusz 2.0 nyolc éven keresztül működött úgy, hogy 100 millió forintot meghaladó adótartozást görgetett magával – valamiért megtehette anélkül, hogy az adóhatóság a baloldali kormányok idején végrehajtást indított volna a cég ellen. Rövid volt az új iskolaszövetkezet felfutása, 2003-ban (amikor mellesleg Czeglédyt Veszprémben jogerősen is elítélik adócsalásért) a Rébusz 2.0-nak már elérte az egymilliárd forintot az éves árbevétele. 2004-re 1,7 milliárd, 2005-re már 1,9 milliárd forint az éves árbevétel – erre az évre már 80 milliós adótartozással! […] A Rébusz 2.0 2008-ra megközelítette az évi 3 milliárdos árbevételt és ezzel együtt 220 millió forint adótartozást halmozott fel. 2009-ben több százmillió forintos köztartozással megszűnt.”

Elgondolkodtató, nem?

Ám még ennél is elgondolkodtatóbb, hogy a Rébusz felszívódása után a buli folytatódott, imigyen: „A Rébusz 2.0-nak két jogutódját is bejegyezték, de egyik sem volt hosszú életű, pláne nem eredményes – azaz papíron biztosan nem. A Katona-Diák Iskolaszövetkezet 2013-ig működött, és 100 millió forintot meghaladó köztartozással számolták fel. A Cooperitas, amelynek szálai tovább fűződnek, szövődnek napjainkig, pedig 2014-ben ugyancsak 100 milliót meghaladó köztartozással, felszámolták. Bár a cégekben konkrétan tulajdonosként, aláírásra jogosultként, vezetőségi tagként nem található meg Czeglédy Csaba neve, azok között ott vannak a régi kapcsolatok […]. A Kopernikusz két vezetőjét üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, továbbá a számvitel rendjének megsértésével vádolták meg, a vádirat szerint több mint félmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést – az ügy jelenleg bírósági szakaszban van. Czeglédynek pedig csak annyira nincs köze ezekhez az iskolaszövetkezetekhez, hogy mindhárom, a Rébusz, a Kopernikusz és a Cooperitas alapító okiratát egyazon ügyvéd, Muszka Sándor jegyzi, bármelyik cégre rákeresünk a Google keresőben, a megszűnt Rébuszról is ide irányított I Love Diákmunka oldalra jutunk, a telefonszámok egyeznek, fő diákfórumokon több helyütt is olvasható a tájékoztatás – hogy az I Love Diákmunka tulajdonképpen a Rébusz.”

Emlékezzünk meg Czeglédy strómanjairól is, név szerint. Egyikük Dantesz Tamás, öt cégéből négy végrehajtás alatt áll vagy törölték. Müllner Zoltán jegyzi az Ide Haza Iskolaszövetkezetet. Müllner szombathelyi (hát persze!), ám mégis Komáromban jegyzik ezt a céget. Müllner társa Bölöni Roland, ő is szombathelyi, ám tevékenysége Fejér megyébe, Bodajkra „szólítja”, az Alba Pro Regia iskolaszövetkezet 2015-ben egymilliárdos árbevétel mellett köztartozás miatt áll végrehajtás alatt.

Arthoffer Tamás szintúgy szombathelyi alak. Egykor a szombathelyi Fibisz elnöke, ő a szegedi Kopernikusz iskolaszövetkezet alapítója, a Rébusz jogutódjaként bejegyzett Cooperitas iskolaszövetkezet elnökségi tagja. E két utóbbi cégből lelépett, 2012-ben előbb a szlovákiai Léván alapította meg a szintén Cooperitas névre keresztelt céget (járt utat járatlanért el ne hagyj!), majd felszívódott. 2013 óta Angliában, a West-Sussexben működő Arthoffer Ltd. igazgatója. Mint láttuk, a hálózat nagyon ügyelt arra, hogy bár mindannyian szombathelyiek, egyikük se a városban vagy a megyében alapítsa meg a cégeket, hanem minél messzebb onnan.

A lényeg tehát, hogy Czeglédy az ítéletei után névleg eltűnik abból az egész országot behálózó, több mint hárommilliárd forint köztartozást felhalmozó és felszívódó maffiából, amely a Rébuszból nőtt ki, s amely immáron nemcsak a köztartozásokat nem fizeti meg, hanem az általa foglalkoztatott diákokat is megkárosítja. Tíz, Czeglédyhez köthető iskolaszövetkezetről tudunk a nyomozás jelenlegi adatai szerint, miközben Czeglédy nevén „csupán” a Human Operator Zrt. nevű cég van. Czeglédy állítása szerint ennek „csupán” annyi köze van az érintett iskolaszövetkezetekhez, hogy az a fő megbízójuk.

Csupán…

Azt látjuk tehát, hogy évek alatt kiépült a tökéletesnek hitt rendszer, amiben csak azok bukhatnak el, akik a nevüket adják a becsődölő, adót bevallani „elfelejtő” iskolaszövetkezetekhez. Csúcsán egy munkaerő-közvetítő cég, annak tulajdonosi, igazgatói székében Czeglédy. Alatta tucatnyi iskolaszövetkezet szerte az országban, amelyek elvégezték a Czeglédy cége által felmarkolt megbízásokkal járó munkát, legalábbis papíron. A munka ellenértéke a megrendelőtől el is indult a kifizetési láncban, csak az iskolaszövetkezeteket terhelő áfa nem érkezett meg az államkasszába. Eltűnt több mint hatmilliárd (!) forint. Tucatnyi iskolaszövetkezet mulasztotta el éveken át nemcsak befizetni, de még bevallani is a kötelező adót, ezek vezetői állítják, csak a nevüket adták Czeglédy kérésére a bulihoz, és látható, hogy fogalmuk sincs arról, mit történt egyáltalán a nevükben irányított szövetkezetben.

Ehhez képest még nyomozónak, adószakértőnek sem kell lenni ahhoz, hogy valaki átlásson a szitán. Elég megnyitni egy elektronikus cég adatbázisát. Ott van minden, feketén-fehéren az interneten, mindenki számára elérhetően, a felszámolt szövetkezetek, a kitöltetlen mérlegadatok, a regisztrált, leírt százmilliós adóveszteségek, a szövetkezetekben pedig Makótól Bodajkig Czeglédy régi haverjai. Vagy ott vannak a munkások, legyenek 80 éves nyugdíjasok vagy tizenéves diákok, akik kivétel nélkül elmondják, hogy hiába szerepel hol ez, hol az az iskolaszövetkezet a papírjaikon, ők rébuszosok, akik a Human Operatornál jelentkeztek munkára, és a fizetésüket is ott kapták, méghozzá készpénzben.

A tényállás könnyen megítélhető, ha a vádlottak padján ülő elkövetőt lemeztelenítjük a politikai cirkuszoktól. Olyannyira, hogy névtelen, politikai tényezőnek nem minősülő vádlott esetében, aki vélhetően éppen ezért be is ismerte a bűnösségét, már kimondták a jogerős ítéletet. A makói szövetkezet strómanját, aki elsőként lebukott, ezért a büntetőügye is jóval korábban önállóan elkezdődött, két év két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A PestiSrácok írja: „A szálak minden irányból a Human Operator felé mutattak, és egyre többen mondták ki Czeglédy Csaba nevét. Kirajzolódott, hogy a Human Operator egyfajta pénzügyi lebonyolítóként áll a piramis tetején, az ügyvéd pedig kínosan vigyáz arra, hogy cégének a pénzügyei makulátlanok legyenek – a pártkasszába visszafolyatott pénzek minden esetben a strómanok által létrehozott és működtetett iskolaszövetkezeteknél tűntek el.

A Fidesz kormányra kerülése után rendeződött a jogi környezet, ami talpra állította azokat az iskolaszövetkezeteket, amelyek tisztességgel, a diákokért dolgoznak hosszú évek óta, és sokszor igencsak nehezen maradtak életben a fent részletezett maffiaszerű harcban. Továbbá ellehetetlenítette az adócsalókat azzal, hogy kormányzati beavatkozással a fordított áfakörbe helyezték a munkaerő-kölcsönzést és az iskolaszövetkezeti szolgáltatást, hogy ne kapja kézhez az áfa összegét se a Human Operator Zrt., se az általa megbízott és pénzügyileg irányított iskolaszövetkezetek. Ezen törvényi változást a szocialista EU-képviselők sebtében meg is támadták az EU apparátusánál, aminek köszönhetően jelenleg is vizsgálat folyik emiatt Magyarország ellen.”

Elég talán, ha a végét kiemeljük ennek a bekezdésnek: tehát a 2010 után hatalomra kerülő Fidesz–KDNP-kormány, bevezetve a fordított áfát, véget vet ennek a bűncselekmény-sorozatnak, a szocialista EP-képviselők elérik, hogy emiatt az EU indítson eljárást Magyarország ellen. És még ezek kérik ki maguknak állandóan, hogy hazaárulók lennének!

Czeglédy pedig vádaskodik, beperel ügyészt, bírót, újságírót, mindenkit, és beleröhög a képünkbe. Ügyészi megrovással, jogerős felfüggesztett börtönbüntetéssel és ellene folyó ismételt büntetőeljárással a fején sorra képviselőjelöltnek jelentkezik, és új pártja, a DK ebben támogatja is. Mögé áll a teljes baloldali–liberális ellenzék, közte a Jobbik, és az egész rendszerváltás óta példátlan módon megszavazzák, hogy Czeglédy kapjon mentességet, ameddig EP-képviselőjelölt.

S persze a teljes baloldali sajtó mosdatja, pátyolgatja, mentegetik és elhallgatják a bűneit és a büntetéseit, a kormányt vádolják boszorkányüldözéssel és azzal, hogy befolyásolja a bíróságot. Azt a bíróságot, amelyik felfüggesztettekkel ereszti ki Czeglédyt, s amelyik most, hogy megszűnt a mentelmi joga, sietve bejelenti, nincs mód arra, hogy folytassák ellene az eljárást. Gyurcsány haverja pedig, aki a DK elnökének feleségétől, az immár szintén Brüsszelben vitézkedő Dobrev Klárától százmilliós nagyságrendű „kölcsönt” kapott, csak vigyorog és vádaskodik.

Egy pillanatra képzeljük el, mi történne ebben a sajtóban és ebben az ellenzékben, ha a Fidesz egy ilyen figurát futtatna, és bújtatna el újra és újra a mentelmi jog mögé! Igen, pontosan tudjuk, mi történne. És azt is pontosan tudhatjuk, egy ilyen visszaeső bűnöző mire számíthatna a bíróságtól, ha fideszes lenne.

Ám most más a helyzet. Czeglédy most, meg­gyanúsítása óta a második képviselőjelöltségével járó mentelmi jognak köszönhetően – amit, ismételjük meg, egészen példátlan módon ellenzéki összefogással nem függesztett fel a választási bizottság – szabad ember, nem nyomja a vállát egy amúgy húszéves börtönbüntetéssel fenyegető büntetőeljárás súlya.

A Szegedi Törvényszék ugyanis, amely nemcsak felfüggesztette, hanem megszüntette vele szemben a büntetőeljárást, joghézagra hivatkozva elutasította az ügyészi indítványt, és nem hajlandó hivatalból elrendelni annak folytatását. Bár való igaz, hogy mivel hasonló törvény alóli kibújásra nincs konkrét jogszabály és precedens sem, az ügyészség szerint az akadály elhárulásával abban a szakaszban kellene folytatni az eljárást, ahol megszakadt, a vádemelés után, tárgyalás kitűzésére várva. Fellebbeztek is a Szegedi Ítélőtáblán, s ha nem kapnak megerősítést, legrosszabb esetben újra benyújtják a vádat.

Czeglédy Csaba ügyvédje, a volt SZDSZ-es, majd MSZP-s jelöléssel parlamenti mandátumot szerzett Hankó-Faragó Miklós már előre bemondta, hogy végül az ügy legelejére kell majd visszamenni, ami a gyanúsítás. Czeglédy pedig azt jósolta, úgyis darabokra esik a vád.

Így, ilyen előzményekkel kezdődött tizenkilenc vádlott büntetőpere Czeglédy Csaba nélkül. Szanka Ferenc csoportvezető ügyész – akit amúgy Czeglédy minden jogi lehetőséget kimerítve próbált ellehetetleníteni – a sajtóban azt nyilatkozta, hogy a Czeglédy-ügyről több szempontból elmondható, hogy ilyen még nem volt.

Ha a parlament elfogadja a lex Czeglédy névre keresztelt törvényt, az legalább biztosíthatja, hogy a jövőben ne is legyen!

(Köszönöm Füssy Angéla segítségét!)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.