Lobogónk, Bauer Tamás

Bauer joviális paternalizmussal Gergőnek nevezi Karácsonyt, ezért ha a főpolgármester észnél van, látnia kell, hogy „Tamás bácsi” ideo­lógiai csapdába csalja.

Löffler Tibor
2019. 10. 26. 9:22
Bauer Tams
Fotó: MTI Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bauer Tamás (SZDSZ, DK) utcanévtáblák cseré­lésére vonatkozó Facebook-bejegyzésével lassan kényszerpályára kerül Karácsony Gergely főpolgármester, aki 2008-ig a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok tanácsadója volt, de mégiscsak az MSZP-SZDSZ-rezsim ellenzékeként megszerveződő LMP kampányfőnökeként és képviselőjeként robbant be a politikai életbe.

Karácsonynak egy rá jellemző rögtönzés során sikerült kétségbe vonni a Moszkva tér Széll Kálmánra való átnevezésének helyességét, amivel szinte hájjal kenegette a baloldal és a liberálisok ideológiailag frusztrált radikálisait. Közülük Bauer Tamás be is jelentkezett egy kívánságlistával azután, hogy Demszky Gábor arra biztatta Karácsonyt, hogy a főváros vegyen fel hitelt, azaz adósítsa el magát.

Karácsony azt mondta, hogy ő bizony megszokásból továbbra is a Moszkva tér nevet használja, ami arra ösztönözte Bauert, hogy kiterítse kártyáit: Tarlósék indokolatlanul nevezték át a Köztársaság teret Szent II. János Pál pápa térre, a Moszkva teret Széll Kálmán térre és a Roosevelt teret Széchenyi István térre, mert a Köztársaság tér az 1918-ban és 1946-ban kikiáltott köztársaságra utalt, míg a Moszkva tér és a Roosevelt tér azt szimbolizálták, hogy a második világháború végén Magyarország Debrecenben megalakult ideiglenes kormánya szembefordult a tengelyhatalmakkal, és csatlakozott az antifasiszta koalícióhoz.

A Roosevelt teret illetően, amely 1946-ban kapta nevét, még úgy-ahogy igaza lehetne Bauer­nek, de 2011-ben az Akadémia akkori elnökének, Pálinkás Józsefnek a kezdeményezésére egy világos koncepció mentén történt az átnevezés, amit elhallgat.

Bauer joviális paternalizmussal Gergőnek nevezi Karácsonyt, ezért ha a főpolgármester észnél van, látnia kell, hogy „Tamás bácsi” ideo­lógiai csapdába csalja. A már 1929-ben Széll Kálmánról elnevezett teret 1951-ben, Rákosi Mátyás moszkovita diktatúrájának mélypontján nevezték át Moszkva térré, de nem az antifasiszta koalíció előtt tisztelegve, hanem az ország szovjetizálásának részeként.

Vajon Bauer miért nem javasolja az Andrássy út visszakeresztelését is? A Moszkva tér megszületésének ugyanis az 1886 óta Andrássy útnak hívott sugárút Sztálin úttá átnevezése volt az előzménye 1950-ben. Sztálin az antifasiszta koalíció oszlopos tagja volt Roosevelt mellett, ezért neki is dukálna köztér, legalábbis Bauer logikája szerint.

Ráadásul az antifasiszta emlékezet szerint a Sztálin által irányított Vörös Hadsereg szabadította fel Magyarországot és Budapestet a náci hordák alól. A csalira rá is haraphat Karácsony, mert ha lelke mélyén a Széll Kálmán tér még mindig Moszkva tér, akkor szinte kizárt, hogy a Ferenciek tere ne lenne továbbra is „Felszab” tér a sok évtizedes pesti szleng szerint, azaz Felszabadulás tér.

A Bauer Tamás által is képviselt köztársaságkultusszal az a baj, hogy bár 1957-ben Kádárék kellő politikai érzékkel törölték a Sztálin út nevet, és vezették be a Népköztársaság útja elnevezést, nemcsak a kommunista rendszer volt pro forma népköztársaság 1949-től: 1918-ban nem egyszerűen köztársaságot, hanem népköztársaságot kiáltottak ki. Magyarország Nemzeti Tanácsa „a nép akaratából” azt a „néphatározatot” hozta, hogy „Magyarország minden más országtól független és önálló népköztársaság”, amelyben az állami főhatalmat a népkormány gyakorolja.

Az SZDSZ-DK-tengelyen szervezkedő károlyista-oktobrista republikánusok, akik a negyedik köztársaság megteremtéséért harcolnak, kapva kapnának az alkalmon, hogy az Andrássy utat nevezzék vissza Népköztársaság útnak egy magasabb rendű, csak az ő gnosztikus képességeikkel belátható szellemi-morális megtisztulás jegyében.

Ha tehát Karácsony Gergely enged Bauernek és a bauereknek, pillanatok alatt kiszabadul a kulturkampf szelleme a palackból, amit pedig – állítása szerint – el akar kerülni. Hallgasson inkább Horváth Csaba (MSZP) bölcsességére: az átnevezés pótcselekvés lenne, amely nem szerepel a főváros legsürgetőbb problémái közt, és csak a közvélemény figyelmének elterelését szolgálja.

Löffler Tibor politológus, egyetemi docens

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.