idezojelek

A csecsemő, a kecskék és a gének

Az amerikai kivonulás utáni Afganisztánból hamar megjöttek az első olyan fotók, amelyekre könnyedén ráaggathatjuk az ikonikus jelzőt.

Cikk kép: undefined
2021. 08. 26. 8:15

Legutóbb azt találtam írni, hogy az amerikai kivonulás utáni Afganisztánból valószínűleg érkezik majd néhány olyan fotó, amelyekre könnyedén ráaggathatjuk az ikonikus jelzőt. Hamar megjött az első. A képen az látható, hogy valakik a kabuli reptérnél egy csecsemőt adnak/dobnak át a szögesdrót felett az amerikai katonáknak. A történet a következő. A tálibok elől menekülő afgánok ezrei gyűltek össze a repülőteret elválasztó betonfalnál, hogy bebocsátásért könyörögjenek az éppen szolgálatot teljesítő tengerészgyalogosoktól. Aztán egyszer csak valaki felkapott egy csecsemőt, és átlendítette az akadályon. A gesztus, a mozdulat egyértelműen arra utalt, hogy ha már minket nem, legalább őt. Hogy ő legalább ne itt. Alighanem csepp a tengerben, csak éppen nem lehet minden gyereksors mellé fotóriportert állítani. Az meg, hogy mi játszódhatott le abban, aki adta és abban, aki elkapta azt a gyereket, számunkra felfoghatatlan.

A tálibok mindeközben játékos kedvükről adnak tanúbizonyságot. Önfeledten hancúroznak, ha a kezük ügyébe kerül egy dodzsempálya, és ha úgy hozza az élet, egy kis performanszért sem mennek a szomszédba. Van egy másik ikonikus kép is, ugyanis. Sok van persze, de most legyen éppen ez. A fotográfián hat amerikai tengerészgyalogos látható, amint éppen elhelyezik az Amerikai Egyesült Államok nemzeti zászlaját a Szuribacsi-hegy tetején, Ivo Jimán, a csendes-óceáni háború utolsó napjaiban (lásd még Clint Eastwood idevonatkozó megközelítéseit). Az időpont 1945. február 23. A kép készítője, Joe Rosenthal még abban az évben Pulitzer-díjat kapott.

Utóélet 1. Ez a fotó szolgált modellként az amerikai tengerészgyalogosok háborús emlékművéhez, amelyet 1954-ben avattak fel. Utóélet 2. 2009-ben az amerikaiak beállították a híres fotót, amikor a tengerészgyalogosok egy afgán zászlót emeltek egy korábban a tálibok által birtokolt völgy fölé. A jelentős hadműveletet lezáró képet aztán plakátokon mutogatták szerte Afganisztánban. Utóélet 3. Tizenkét évvel később a tálibok ugyanabban a völgyben elkészítették a fotó parafrázisát, katonáik amerikai felszerelésben, a saját zászlajukkal pózolnak. Egyébként ez az ötlet azonkívül, hogy a klinikai szakpszichológusoknak alighanem az összes verzióról lenne mondanivalójuk, azt a vélekedést látszik igazolni, mely szerint a tálibokat ma már nem csupán úgy kell elképzelni, amint az az Amélie csodálatos életében elhangzik, hogy egy félhülye kaspóval a fejükön bolyonganak a hegyekben, Kalasnyikovot szorongatva és kecskéket noszogatva, hanem komoly stratégákkal és PR-szakemberekkel erősödtek.

Ami még rosszabb. Ezek a vezetők valószínűleg európai és amerikai egyetemeken lettek érzékenyítve a nyugati kultúra iránt, amit persze mélyen megvetettek és hazatértükkor az elpusztítandó kategóriába soroltak. Ehhez most nyilván találtak némi közepesen korszerű amerikai fegyverzetet, így már csak a legidősebb pásztorok ragaszkodnak a szovjet arzenálhoz. Pedig a művelt Nnyugat mindent megtett azért, hogy a szép régi szokások megmaradjanak. Egy alkalommal (a pénz nem számított) még kilenc toszkán kecskét is ajándékoztak az afgán népnek vérfrissítés céljából, de a nagyszabású kísérlet kudarcot vallott, a helyi erők maradtak a máknál, a mekegő génbankot pedig jóízűen elfogyasztották.

De ha már a géneknél tartunk. Apró kis hírecske megbújva az egyre nagyobb felfordulás közepette, de annál nagyobb jelentőséggel bír, és megérne majd egy fotót, ami akár ikonikussá is válhatna. Íme. GMO-szennyezett szójavetőmagot talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A génpiszkált szemetet Győr-Moson-Sopron és Vas megyékben vetették el, mintegy négyszáz hektáron. A felfedezés után a Nébih elrendelte a növényállomány zárolását, a betakarítás előtti megsemmisítést és a kitárcsázást, hogy a szennyezés ne terjedhessen. És mivel Magyarországon, nagyon helyesen, szigorúan tilos génmódosított vetőmagot elvetni, a forgalomba kerülő tételeket megvizsgálják, és szükség esetén eljárást kezdeményeznek a forgalmazó ellen.

Nos, szükség esete van. Fennforgás. És nem olyan bonyolult ez az egész, bár iszonyatos az ellenszél, mocskos pénzek tömegével, különösen amióta a Bayer megvette a világ egyik legaljasabb cégét, a Monsantót, amelynek a vezetőit és a propagandistáit egy normálisabb világban már régen kurtavasban szállították volna el bőrlabdát varrni. Először talán meg kellene kérdezni a kedves gazdákat, hogy ugyan honnan tetszettek szerezni a cuccot, aztán meg úgy kivágni innen a dílert, hogy a lába se érje a földet. A magyar termőt. A külső-belső átalakításunkkal kísérletező iparágaknak ezen szegmense egyelőre még kontrollálható.

Borítókép: YouTube (Képernyőkép)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.