idezojelek

Egyetlenegy mandátum

Egy parlamenti mandátumról döntenek az elszakított területeken élő és szavazó honfitársaink.

Cikk kép: undefined

Egy parlamenti mandátumról döntenek az elszakított területeken élő és szavazó honfitársaink. Százkilencvenkilenc országgyűlési képviselőnk lesz április 3. után. A listáról bekerülő 93 képviselő közül egy képviselő a délvidéki, erdélyi, illetve más területek magyarjainak köszönheti tisztségét. Nem lehet az ember lelke olyan kérges, olyan kádárian szürke, hogy sajnálja ezt az egy mandátumot azoktól, akik lelkük minden szeretetével szoktak fordulni hozzánk, hozzájuk utazó anyaországiakhoz.

Ha az ember Erdélyen átutazva Székelyföldre érkezik, az mindig különleges élmény. Ha az ember vonattal érkezik a Hargita vidékére, az még különlegesebb. És ha az ember az éjszakai vonattal hajnalban érkezik a székelyek közé, az a legkülönlegesebb élmény. Kora nyáron a gazdákat harmatos, dús fűvel megajándékozó domboldalakat kézzel kaszáló ­gyergyóiak olyan békés látványt nyújtanak, amely egy életre bevésődik az utazó lelkébe. A hegyoldalakat őrző szénaboglyák és a mérnöki precizitással megrakott, komótosan haladó szénásszekerek látványának köszönhetjük életünk egyik leghangulatosabb ébredését. Ha időközben traktorok, bálázógépek is beballagnak a napfelkeltébe, akkor is ott van ez az ébredés a legidillibb ébredések között. Sőt, ha történetesen – mint mi, idén március derekán – a még behavazott székely tájba zakatolunk bele, nem tudom nem látni a székely táj szépségét. Ott kaszálnak a székelyek a domboldalakon, ott ballagnak a szekerek a poros utakon, ott őrzik a hegyoldalakat a friss szénától illatos boglyák. Mert azok a kaszáló székelyek, azok a gyönyörűen megrakott szekerek, azok a tökéletes őrboglyák a székely nép lelkét jelentik. A székely nép lelke pedig akkor is velünk van egy átvonatozott éjszaka után, ha éppenséggel a behavazott táj fogad bennünket a Hargitán. Ez a lélek ugyanis nem tud megfagyni, még akkor sem, ha a Gyergyói-medence történetesen a Kárpát-haza egyik leghidegebb pontja.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt a lelket nem tudták megfagyasztani sem a török–tatár betörések, sem a madéfalvi veszedelem, sem a levert forradalmak, de még a vesztes háborúk borzalmai, az elszakítottság sem. Erre a lélekre csak egyszer borított hártyavékonyságú jégréteget a történelem. 2004. december 5-ét írtuk, amikor a több mint egymillió-hétszázezer igen szavazat – bár legyőzte a kérges lelkű, kádárian szürke alig egymillió-négyszázezret – nem volt elég a kettős állampolgársághoz. A történelem Ura azonban nagy mókamester, hiszen a 2010-ben megalakuló Orbán-kormány megadta a kettős állampolgárság lehetőségét, és ezzel a szavazati jogot elszakított testvéreinknek. A gondviselés nemcsak nagy mókamester, hanem olyan székely góbéságokra is képes, hogy az elszakított magyarság által biztosított egy, azaz egy darab mandátum pont elég volt 2014-ben és 2018-ban is a kétharmadhoz.

Az összetartozás nem pusztán hártyajégolvasztó lelki kérdés. Az összetartozás nemcsak, hogy nem kizárólag lelki kérdés, de hovatovább nem „csak” arról az egy mandátumról szól. Az összetartozás fontos eleme természetesen a lélekre osonó jéghártya megolvasztása, az összetartozás góbés humora az az egy mandátum, de ezen túl az összetartozás erősít is. És még mielőtt a kérges lelkű, kádárian szürke ismerősünk felhorkanna, miközben valamelyik valóságshow-t bámulja lyukacsos atlétatrikóban vagy igénytelen mackófelsőben: nem, nem arról van szó, hogy erősödés alatt az elszakított területeken működő, anyaországi oktatási, kulturális, egyházi és gazdasági, vállalkozói, gazdálkodói pályázati programjaira gondolok. Persze gondolok én arra is, hiszen minden magyar intézmény, templom, vállalkozó erősödése a mi közös erősödésünk.

Ellentétben a valóságshow-kat bámuló lyukacsos trikós vagy igénytelen mackós kérges lelkektől (akik nemcsak az elszakított területekre jutó forrásokat, de a közvetlen szomszéduk gyarapodását is irigylik), a mi köreinkben egymás sikerének szokás szurkolni. Az összetartozás erősítése ennél a támogatásnál is több. Az összetartozás úgy erősít minket, hogy tudatosítja bennünk: mi, magyarok nem maradtunk kisebbség a Kárpát-medencében. Egyetlen nemzet nem tud mintegy 13,5 milliós tömeget felmutatni a történelmi határaink között. Ez a tény és az összetartozásban rejlő erőforrások minden magyar embernek, közösségnek, vállalkozásnak együttműködések, kapcsolatok, lehetőségek sokaságát jelenti.

Azt mondják, a siker útját mindennap újjáépíti Isten, de néhány szegélykő állandó. Szerintem az egyik ilyen állandó szegélykő, ha barátok, sőt testvéri kapcsolatok veszik az embert körbe. A másik ilyen soha nem változó szegélykő, ha vannak szeretetköreink. Talán nem dicsekvés, ha elmondom, mintegy száz alkalommal jártam Erdélyben gyermekkorom óta, kezdetben szüleim által, később barátokkal, szerelmekkel, családdal. Több tucatszor juthattam el más, jelenlegi határokon túli magyar területekre is. Abban biztos vagyok, hogy a Jóisten nem véletlenül ajándékozott meg ezekkel az utakkal, találkozásokkal, hiszen mérhetetlenül többet adtak és adnak az ott megkapott baráti, testvéri, szeretetteli kapcsolatok, mint amennyi időbe, energiába, pénzbe kerültek.

Kaszáló parasztok, békésen ballagó szekerek, hegyeket őrző szénaboglyák, székelyek lelke: mi nem sajnáljuk a százkilencvenkilencből azt az egy mandátumot, amiről ti fogtok dönteni. Az az egy mandátum jelenti a magyar Országgyűlésben, hogy soha nem fagyhat meg a lélek. És hogy az összetartozásunk erősít. Mindannyiunkat.

A szerző Nagyvázsony polgármestere, a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetség alapítója

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.