idezojelek

Eltűnnek a kettős minőségű árucikkek

Az eddiginél szigorúbb fogyasztóvédelmi regulaként tiltják, hogy az azonos termékeknél a nyugati boltokba kerülő áru minősége jobb legyen, mint a keleti kereskedésekbe kerülőké.

Cikk kép: undefined

Lassan egy hónapja, hogy rendben lezajlott a választás, lassan megnyugszanak a kedélyek, gyanítom, hogy némi duzzogás után az ellenzéki képviselők is bemasíroznak az Országgyűlésbe, sőt nagy kegyesen elfoglalják majd a különféle bizottsági helyeket is, hogy híven szolgálhassák az istenadta, hatalomra jutott népet. Power to the People, Make Love, Not War! meg minden. Ezzel párhuzamosan jelentősen csökkent a képernyőidőm, ami szintén jó, ezt kívánom mindenkinek, különös tekintettel a békés estékre.

Halkulni tűnik a kardoknak csörtetése, egyre kevesebben eresztenek rá egy némi aljasozással fűszerezett fáradt Hitler–Horthy, Putyin–Orbán képpárt a közösségre, aztán majd ez is elmúlik. Vagy nem, de tulajdonképpen mindegy. A békés estékre visszakanyarodva egy röpke pillanatra, a siker egyik titka talán az lehet, ha az ember olyankor már nem olvas és nem néz híreket, inkább megpróbál előcsalogatni egy kis nyugalmat. Adott esetben még a szükségesnek tűnő szembenézést is el lehet halasztani reggelre, bár az is kétségtelen, hogy van, amit nem érdemes húzni-halasztani a végtelenségig. Például a konzekvenciák levonása után a lemondást, a visszavonulást. Hogy aztán meg lehessen egyezni végre egy nemzeti minimumban. Nyilván nem sértegetések mentén és aligha megszorítások és hadba szállás követelésével.

Ezek a lemezek már lejártak, serceg a tű, és néhány kivételtől eltekintve senki nem akarja újra feltenni őket. Konfuciusz azt írja Analektáiban, hogy „hibázni és nem változtatni, az az igazi hiba”. Következésképpen ha hibát követsz el és nem kérsz bocsánatot, az egy újabb nagy hiba. Ezt persze a legegészségesebb szemtől szembe megtenni, a zen buddhizmusban ezt hívják mendzsunak. Amennyiben ez nem lehetséges, akadnak más formák is. Például az ellenzéki közgazdászok egy része is elrebeghetne egy halk „Bocs, srácok!”-at, mindjárt többfelé is. A nép egyszerű gyermekeinek is bizonyára jólesne egy odavetett elnézéskérés, de a sajátjaiknak is járna, tekintve, hogy sikerült elhitetni velük, hogy a magyar gazdaság borzalmas válságban van, a zembereknek elegük van a Zorbánból és a nyomorból, kormányváltó hangulat telepedett a rónára, miközben soha nem látott ellenzékváltó hangulat támadt, mivel a törött szemüvegű Pista bácsi azt tapasztalta az OTI-keret mögül, hogy a haza az államcsőd közeli állapotból momentán éppen fényre derül.

Kritikára természetesen minden körülmények között szükség van, okos kontroll nélkül könnyen elszaladhat a lovacska és zavar keletkezhet az Erőben. Viszont nem árt az sem, ha társul mellé némi érzelmi intelligencia is. Ami úgy nagyjából a mások érzelmeinek érzékelésére, kezelésére és pozitív befolyásolására való képességet jelenti. A magas érzelmi intelligenciájú embertársaink például képesek mértéket tartani a kritikában is. Annak eltúlzása ugyanis energiarablás, beszűkít, és az egész nem más, mint egy védekezési mechanizmus része. Gyakran fóbiákból táplálkozik és csupán irigységet, bizonytalanságot, szorongásokat kompenzál, és még időpazarlás is a tetejébe. Ráadásul ha folyvást másokat izélget az ember, attól még nem lesz jobb neki, sőt. Jó hír viszont, hogy ez a készség fejleszthető és sohasem késő.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ahogy a jelenleg tapasztalható kettős minőség és még a kettős mérce ollója is beljebb zárható lehetne a tanulságok levonásával. Mint például májustól a kereskedelemben. A jövő hónaptól ugyanis érvénybe lépnek azok az európai uniós irányelvi rendelkezéseket átültető magyar szabályok, melyek az eddiginél szigorúbb fogyasztóvédelmi regulaként tiltják, hogy az azonos termékeknél a nyugati boltokba kerülő áru minősége jobb legyen, mint a keleti kereskedésekbe kerülőké – adta hírül a Deloitte nyomán a Napi.hu. A kettős minőség kora tehát lejárt és ennek éppen ideje volt. Tisztességtelen volt ugyanis a velejéig, pitiáner, lekezelő és ócska, megszűnése jót tesz majd testnek és léleknek egyaránt. A finomkodva kettős minőségnek nevezett rendszer átverés, a fogyasztó megkárosítása, és azt is sugallta, hogy azoknak ott a végeken jó lesz a másodrendű frissességű hal, amitől azért még azoknak a kanapékurucoknak is megmozdult a kezében a fokos, akik sok esetben inkább a labancok felé húztak.

Látszólag nem nagy horderejű kérdés, hogy Kazincbarcikán ugyanolyan minőségű legyen a kóla, a puska és a sült krumpli, mint Bécsben, de ugyanakkor mégis. És tisztelet a névtelen hősöknek, akik a világot járva először kiszúrták a jelenséget és felhívták szíves figyelmünket erre a jelenségre.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.