idezojelek

Karácsony benézős lyukas memóriája

A főpolgármester a jelek szerint nem emlékszik, hogy négy esztendeje egyszer már csúnyán benézte a választási eredményeket.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Attól volt hangos a média, hogy Karácsony Gergely látszólag önkritikát gyakorolt, és azt mondta: húsz éve nem volt olyan választás, amit ennyire benézett volna. Hozzátette: ezt még intellektuálisan fel kell dolgoznia. A főpolgármester viszont a jelek szerint egyáltalán nem emlékszik, hogy négy esztendeje egyszer már legalább ilyen csúnyán, ha nem még durvábban benézte a választási eredményeket, hogy az ő szlengesen lompos kifejezését vegyük át.

Egy ország előtt tette magát nevetségessé azzal, hogy órákkal az urnazárás előtt megfenyegette Áder János köztársasági elnököt a baloldal miniszterelnök-jelöltjeként, hogy eszébe ne jusson másnak adni a kormányalakítási megbízást, mint neki, mert a magas részvételi adatok alapján sziklaszilárdan biztos volt benne, hogy ők nyerik meg a választást. Szó szerint azt mondta nyeglén az államfőnek: „Meg ne próbálkozzon azzal, hogy ha Orbán Viktor elveszti többségét […], mégis őt bízza meg a kormányalakítással, hiszen pontosan tudjuk, hogy nincs olyan ellenzéki párt, amely ezzel a bandával, a Fidesszel kormányozni akarna.” Az eredmény, a kolosszális Karácsony-féle prognózis sorsa ismert: a Fidesz kétharmaddal nyerte a választást, akkor éppen zsinórban harmadszorra.

Hát ezt a négy évvel ezelőtti szarva közt a tőgyét kaliberű melléfogást minek nevezné a nagy szakértelmű főpolgármester? Vagy mégis igaza van, és ez a mostani politológiai mellétrafálása a baloldal esélyeiről még a négy évvel ezelőttit is übereli? Az a sanda megérzésünk, hogy szimplán arról van szó: Karácsony, mint annyi minden másra, erre sem emlékszik. A B verzió: emlékszik, de magából indul ki, és azt hiszi, hogy mindenkinek olyan rossz a memóriája, mint neki. Ki tudja? Meglehet: azt sem tudja felidézni, hogy négy éve már egyszer balliberó miniszterelnök-jelölt volt. Az 50 első randi című nagy sikerű film főszereplőnőjének mintájára – aki sohasem emlékezett az előző napra – rá lehetne osztani Az 50 első miniszterelnök-jelöltség című majdani film főszerepét, hisz számára mindig lehet újat mondani – a saját múltjáról. Még az is előfordulhat: őszintén tagadja, hogy tudott volna a Városháza titkos eladási projektjéről, mivel kiesett az emlékezetéből.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Ahhoz sem kell kivételes logikai képesség, hogy rájöjjünk: éppígy nézhette be papíron vetélytársa, Márki-Zay Péter kormányfőjelölti esélyeit, s emiatt lépett vissza a javára, holott előtte végzett az ellenzéki előválasztásnak nevezett balosszavazó-kábító bohóckodáson. Talán akkor sem működött már a memóriája, s elhomályosult előtte, hogy egy-két nappal korábban még azzal hencegett plakátjain és élőszóban: „Legyőzöm Orbánt!” Netán még az sem derengett neki, hogy – szintén közvetlenül a hátrább végzett rivális érdekében történő visszalépése előtt – még azt hangoztatta: csak akkor lép vissza, ha elüti egy villamos.

De ez még mindig nem minden! A bizonytalan végzettségű, angolul nem beszélő Karácsony Gergely most már nemcsak a múltat, hanem a jelent és a jövőt is kezdi benézni. Az ATV-ben ugyanis azt nyilatkozta, hogy azért vesztettek, mert szerinte volt egy nagyon jelentős réteg, amelyik nem ment el szavazni az ellenzékre, pedig 2018-ban a Fidesz ellen voksolt. Vagyis, sok más pártsorsosához hasonlóan, neki is az a jajvörös délibábos illúziója, hogy van elegendő szavazójuk, övék a többség, csak nem mentek el szavazni. Aki pedig ilyen irreális, tényidegen képzelgésekbe ringatja magát, az négyévente törvényszerűen fogja újból és újból benézni a választásokat, és mindig sokkolja majd a politikai valósággal való szembesülés.

Azok ugyanis, akik nem szavaznak, akarva-akaratlanul is jóváhagyják a választások eredményét. Ők tehát nem kormányellenes szavazók, a többség pedig semmiképp, miként Karácsony utólag azt elképzeli és bemeséli. Mert akkor szavaztak volna. A kormány ellen. De nem ez történt. A többség, hárommillió választópolgár a Fidesz–KDNP-re szavazott, főpolgármester úr. Ne áltassa magát! Szálljanak le végre a magas lóról, és vegyék tudomásul a népítéletet.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.